polgárháború

2021.11.01. 12:13

Sok halott: húszi rakétatámadás ért egy iszlám központot Jemenben

Húszi rakétatámadás ért vasárnap egy mecsetet és egy mellette lévő vallási iskolát Jemenben, 29 ember halálát, illetve sebesülését okozta, köztük gyerekekét és nőkét – közölte a jemeni tájékoztatásügyi miniszter.

Az eset Marib tartományban történt. Az Irán támogatta húszi lázadók egyelőre nem jelentkeztek, hogy ők indították volna a támadást.

A húszik és a kormányerők közötti harcok az utóbbi hónapokban intenzívebbé váltak. Az ENSZ szerint szeptemberben mintegy tízezer embernek kellett elmenekülnie otthonából a harcok miatt Marib tartományban, amely az egyetlen északi tartomány, amely még a kormányerők kezén maradt.

Az egész országban körülbelül 16 millió embert fenyeget az éhínség a világszervezet szerint.

Jemenben 2014 augusztusa óta polgárháború dúl az Irán támogatását élvező húszi lázadók és a rijádi száműzetésben élő Abed Rabbó Manszúr Hádi jemeni elnökhöz hű erők között, amelyeket a szaúdi vezetésű arab koalíció támogat. Azóta Áden a székhelye Hádi nemzetközileg elismert kormányának.

Rijád és szövetségesei 2015 tavaszán avatkoztak be katonailag is a jemeni polgárháborúba, hogy visszahelyezzék a hatalomba a kormányt. Azonban a szakadatlan légitámadások és szárazföldi harcok ellenére patthelyzet alakult ki a háborúban. A konfliktus miatt több tízezren haltak már meg, többségükben civilek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!