megtagadta a tanúvallomást

2021.11.13. 09:06

Vádat emeltek Donald Trump egykori főtanácsadója ellen

Az igazságügyi minisztérium a Kongresszus megsértésével vádolja a politikust, aki egy évig terjedő börtönnel és 100 ezer dollár pénzbüntetéssel büntethető.

Az amerikai igazságügyi minisztérium pénteken vádat emelt Steve Bannon, Donald Trump volt amerikai elnök egykori főtanácsadója ellen a Kongresszus megsértése miatt, miután megtagadta a tanúvallomást a január 6-i amerikai Capitoliumi zavargások miatt.

A demokrata párti képviselők vezette amerikai képviselőház októberben kezdeményezte Bannon felelősségre vonását a kongresszus megsértése miatt, aki az elnöki előjogok elvére hivatkozva tagadta meg az együttműködést a bizottsággal. Az ügy ezt követően került az igazságügyi minisztériumhoz.

A kongresszus megsértését egyébként egy évig terjedő börtönnel, illetve 100 ezer dollár pénzbüntetéssel rendelik büntetni az amerikai törvények.

Az igazságügyi tárca szóvivője, Bill Miller azt mondta, Banon várhatóan hétfőn „feladja magát”, és még aznap megjelenhet a bíróságon.

Az amerikai törvényhozás épületét január 6-án ostromolták meg Trump hívei az akkori elnök gyújtó hatású beszédét követően. A Capitoliumban a szenátus éppen a demokrata párti Joe Biden győzelmét hozó novemberi elnökválasztás eredményeit készült hitelesíteni. Az összecsapásokban öten életüket vesztették, köztük egy rendőr. Trump sohasem ismerte el vereségét, s arról írt a közösségi oldalain, hogy a választást elcsalták.

Bannont azzal gyanúsítják, hogy előre tudott az erőszakba torkollt megmozdulások tervéről. „Tudta, mi fog történni, még mielőtt megtörtént volna” – hangoztatta Liz Cheney republikánus párti képviselő, aki egyben a vizsgálóbizottság tagja is a csütörtöki szavazás előtt. Jim Banks, republikánus képviselő, aki Trump elkötelezett híveként ismert, ezzel szemben kijelentette, hogy Bannon mindössze a demokraták bűnbakja.

Bannon a 2016-os elnökválasztás idején Donald Trump kampánymenedzsere volt, majd hét hónapig tanácsadóként dolgozott a Fehér Házban. Az elnök 2017 nyarán bocsátotta el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!