Szakmai szabályok

2021.12.14. 18:36

Városháza-gate: Nehezményezi a belügy Karácsony vádjait

Tizenkét helyszínen volt házkutatás hétfőn a Városháza-gate kapcsán, Karácsony szerint a rendőrség a Fidesz propagandaeszköze lett.

„Karácsony Gergelynek tudomásul kell vennie, hogy Budapest azért lett az Európai Unió egyik legbiztonságosabb fővárosa, mert a rendőrség a jog és a szakmai szabályok előírásait személyre és intézményre tekintet nélkül alkalmazza” – reagált a Belügyminisztérium (BM) a főpolgármester hétfői Facebook-posztjára. Karácsony – miután hétfőn a rendőrség a Városháza-gate kapcsán több helyszínen, többek között a főjegyzőnél és Kiss Ambrus főpolgármester-helyettesnél, valamint a fővárosi vagyonkezelőnél házkutatást tartott – azt állította: „a rendőrség is a Fidesz propagandaeszköze lett, a nyomozó hatóságokat bevonták a politikai lejárató kampányokba – átlépték hát ezt a vörös vonalat is”. A főpolgármester hétfőn azt is közölte: felhívta Pintér Sándor belügyminisztert, magyarázatot követelt tőle, és a leghatározottabban visszautasította és kikérte magának az eljárást, „amivel a rendőrség közreműködik a Fidesz politikai érdekeit szolgáló lejárató kampányában” - írja a Magyar Nemzet.

A Belügyminisztérium keddi közleményében leszögezték: 

Magyarországon mindenki biztonságban érezheti magát – pontosan azért, mert a rendőrség mindenki által ellenőrizhetően, 1991 óta pártbefolyástól mentesen, kizárólag a tevékenységére vonatkozó jogszabályok maradéktalan betartásával végzi munkáját. „Senkinek – politikusnak, értelmiséginek, kétkezi munkásnak – nincs joga arra, hogy kétségbe vonja a meghirdetett elv maradéktalan gyakorlati megvalósulását. Senkinek nem lehet célja annak megváltoztatása sem”

 – írták.

A minisztérium közölte: az úgynevezett Városháza-ügycsoport négy büntetőeljárást foglal magában. A nyomozó hatóság csalás, befolyással üzérkedés, vesztegetés, vesztegetés elfogadása, hivatali visszaélés és hűtlen kezelés gyanúját fogalmazta meg tizenhárom feljelentés alapján.

A BM közleményében emlékeztettek rá: az egyik feljelentő Karácsony Gergely. „A főpolgármester bizonyára azt várja el a rendőrségtől, hogy a jogszabályi keretek között, szakszerűen, eredményesen járjon el feljelentése alapján. Az ügycsoportban folytatott eljárások eredményességének két alapvető feltétele a tárgyi bizonyítási eszközök megtalálása és az információs rendszerekben tárolt adatok fellelése. Ott kell ezeket felkutatni és lefoglalni, ahol fellelhetők – ha egy minisztériumban, akkor ott, ha egy műtőben, akkor ott, ha a Városházán, akkor ott. A hatóságot intézkedési kötelezettség terheli, legyen a feljelentő hajléktalan vagy akadémikus, politikus vagy bárki más” – hangsúlyozták.

Kitértek rá, hogy a nyomozó hatóság az ügycsoportban 2021. december 13-án tizenkét helyszínen hajtott végre kutatást. A főpolgármester – aki nem volt kényszerintézkedés elszenvedője – a közösségi oldalán mégis csak három helyszín esetében kifogásolta a rendőrség megjelenését – áll a közleményben. 

Borítókép: Karácsony Gergely főpolgármester nyilatkozik a Palkovics László innovációs és technológiai miniszterrel (ITM) történt találkozó után az ITM épületében 2021. november 29-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában