a közvélemény másként látja

2022.01.13. 06:52

Amerikai kutatók mentegetik a pedofíliát

Az Egyesült Államokban 2019-ben 656 ezer gyermekmolesztálásról szóló bejelentés érkezett, és körülbelül kilencszázezer szexuális bűnelkövetőt tartottak nyilván.

A szexuális rendellenességekkel foglalkozó kutatók szerint a pedofília nem egyenlő a nemi erőszakkal és nem szabadna stigmatizálni a pedofilokat, de a közvélemény nem így látja. „A pedofília valószínűleg az anyaméhben alakul ki” – írta egyik Twitter-bejegyzésében kedden az USA Today Life. Az Egyesült Államok és a világ egyik legnagyobb példányszámú napilapjához tartozó, életmóddal foglalkozó rovata azóta eltávolította a posztot, hiszen sok felhasználó – többek között Donald Trump korábbi amerikai elnök egyik fia – a pedofilokat mentegető írásnak minősítette azt. Az USA Today Life így érvelt: „Korábbi bejegyzésünk nem tartalmazott minden információt a témában, ezért annak törlése mellett döntöttünk.” A napilap ugyanakkor arra bátorítja követőit, hogy olvassák az ezzel a kérdéssel foglalkozó A pedofília mögötti komplikált kutatás című írásukat.

A több kutatás eredményét is összefoglaló cikk arra mutat rá, hogy

a szexuális rendellenességeket kutató tudósok a pedofíliát a leginkább stigmatizált és leginkább félreértett szexuális rendellenességnek tekintik.

A kutatók ezt azzal magyarázzák, hogy a pedofília a vonzalmat és nem az elkövetést jelenti, mégis sokan a nemi erőszak szinonimájaként használják. Az Amerikai Pszichiátriai Társaság (APA) Mentális zavarok diagnosztikai és statisztikai kézikönyve ennél valamivel kritikusabban fogalmaz: eszerint a pedofília egy „visszatérő, intenzív szexuális izgalmat okozó fantázia és szexuális késztetés vagy viselkedés, amely szexuális tevékenységgel jár együtt serdülőkor előtti gyermekekkel”.

Vannak gyermekeket molesztálók, és vannak pedofilok – a kettő nem mindig esik egybe

– fejtette ki álláspontját Anna Salter pszichológus, a téma egyik elismert kutatója. "Vannak, akik saját dühük miatt molesztálnak gyerekeket, vagy mert félnek a felnőtt nőktől. A gyerekek molesztálása az esetükben bosszú, és irreleváns a kor" – folytatta. Salter szerint a legtöbb embernek vannak „nem helyénvaló szexuális gondolatai”, de ez nem jelenti azt, hogy át is lépnek egy határt. "A pedofiloknak minden bizonnyal nincsen kontrolljuk afelett, hogy gyerekekhez vonzódnak, de afelett igen, hogy átlépik-e a vörös vonalat vagy sem" – zárta gondolatait.

A pedofíliát relativizáló kutatások mellett az Egyesült Államok néhány egyetemén az elmúlt években megjelent a minor-attracted person (fiatalokhoz vonzódó) kifejezés, amellyel például az Old Dominion Egyetemen, Allyn Walker szociológus professzor védte meg a pedofilokat. Walker ellen a hallgatók 15 ezer aláírást gyűjtöttek össze, így fel kellett mondania 2021 novemberében.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint világszerte húsz százalék körüli a nők, míg öt-tíz százalék körüli a férfiak aránya, akiket gyerekkorukban szexuális bántalmazás ért. A WHO egy 2013-as felmérése szerint pedig 150 millió lány és 73 millió fiú szenvedett el szexuális abúzust 15 éves kora előtt. Az Egyesült Államokban 2019-ben 656 ezer gyermekmolesztálásról szóló bejelentés érkezett, és ekkor körülbelül kilencszázezer szexuális bűnelkövetőt tartottak nyilván.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában