69 millió euró

2022.01.20. 22:17

Az EU fizetési felszólítást küldött Lengyelországnak

Az Európai Bizottság fizetési felszólítást küldött Lengyelországnak, mert nem tett eleget az Európai Unió Bíróságának a lengyel legfelsőbb bíróság fegyelmi kamarájának működése ügyében hozott döntésének – erősítette meg Christian Wigand, az Európai Bizottság illetékes szóvivője csütörtökön.

Az Európai Unió Bírósága július közepén hozott ítéletében napi egymillió eurós pénzbüntetést rótt ki Lengyelországra, mivel a varsói kormány – a bíróság rendelkezésével szembemenve –, nem függesztette fel a legfelsőbb bíróság fegyelmi kamarájának működését. Az Európai Unió Bírósága szerint a bírói jogsértések kiküszöbölésére létrehozott lengyel fegyelmi kamara nem egyeztethető össze az uniós joggal, továbbá szerinte veszélyezteti az igazságszolgáltatás függetlenségét. Az uniós bírói testület elrendelte a kamara működésének felfüggesztését is, míg az Európai Bizottság szankciókat helyezett kilátásba, amennyiben Varsó nem hajtja végre az ítéletet.

A bizottsági szóvivő a brüsszeli testület szokásos sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva közölte: az Európai Bizottság levelet, benne fizetési felszólítást küldött Lengyelországnak szerdán, amiért a lengyel kormány nem tett eleget az uniós bíróság döntésének.

Tájékoztatása szerint az Európai Bizottság fizetési felszólítása 2021 novemberétől 2022 januárjáig esedékes bírság megfizetésére vonatkozik. Az első felhívást követően a brüsszeli testület havonta küld fizetési felhívást Varsónak – mondta. Hozzátette: Lengyelországnak mihamarabb teljesítenie kell a bíróság végzését, a befizetés határideje a fizetési felszólítás kézhezvételétől számított 25 napon belül esedékes.

Az egymillió eurós napi pénzbüntetést addig kell fizetnie a varsói vezetésnek, amíg nem tesz eleget az uniós testület döntésének.

A 2018-ban létrehozott fegyelmi kamara az igazságügyi dolgozók által elkövetett, a szolgálati erkölcsöt, illetve törvényt sértő kihágásokat hivatott kezelni. Az EU azonban úgy véli, hogy a megrovást a bírók által meghozott ítéletek miatt is alkalmazhatják, és ez veszélyezteti az igazságszolgáltatás függetlenségét.

A lengyel alkotmánybíróság október elején olyan döntést hozott, amelyben kimondta a nemzeti alkotmány elsőbbségét az uniós joggal szemben azokon a területeken, amelyeken az Uniónak nincs kizárólagos hatásköre, 

valamint azt, hogy az Európai Unióra átruházott hatáskörök csakis az alaptörvénynél alacsonyabb szintű jogszabályokra vonatkoznak.

Borítókép: Az alkotmánybíróság bejárata Varsóban / AFP / Jaap Arriens

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában