Bejelentés

2022.01.26. 06:13

Magyarország 150 ezer adag AstraZeneca vakcinát küld Ecuadornak (videó)

Az ecuadori kormány kérésére Magyarország 150 ezer adag AstraZeneca-vakcinát adományoz a dél-amerikai országnak - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán a Facebook-oldalán.

Az intézkedéstől azt várják, hogy Ecuador fel tudja gyorsítani az oltási kampányát, így jobban ellen tud állni a világjárvány kihívásainak, illetve Magyarország még inkább hozzá tud járulni a világjárvánnyal szembeni globális védekezés sikeréhez - közölte a magyar diplomácia vezetője.

   

Leszögezte: Magyarországnak az az érdeke, hogy a világ minden pontján fel tudják gyorsítani az oltási kampányt, mert a lassú oltási kampányok, az alacsony átoltottsági ráta okozza alapvetően az újabb variánsok és mutánsok kialakulását. Ezek a variánsok pedig hamar eljutnak, eljutnának Európába is, amit meg kell akadályozni - tette hozzá.

A politikus felhívta a figyelmet arra, hogy a világjárvánnyal az egész világ komoly küzdelmet folytat. A vírus nem ismer határokat, és az látszik, hogy egy-egy kialakuló új variáns napokon vagy heteken belül több ezer, több tízezer kilométerrel távolabb található országokban is felüti a fejét - jelezte. Ez a helyzet a latin-amerikai kontinensen is, ahol komoly küzdelmet folytatnak a járvánnyal szemben - fűzte hozzá.

   

Ecuadorral - folytatta - egyébként is szoros együttműködése alakult ki Magyarországnak, amely egyetlen közép-európai országként nagykövetséget tart fenn a dél-amerikai országban.

   

Az elmúlt időszakban a két ország gazdasági együttműködése is dinamikusan bővült. Egyre több magyar cég találja meg a számítását az ecuadori piacon, és onnan kiindulási pontként aztán tovább terjeszkednek a latin-amerikai piacokra - mondta Szijjártó Péter.

   

Megjegyezte, már korában is volt egészségügyi együttműködés Ecuadorral: Magyarország 20 ezer, különleges gyermekbetegségek megelőzésére alkalmas oltóanyagot szállított számukra, illetve küldött 100 ezer maszkot, tekintettel az országban tartózkodó sok venezuelai menekültre is - idézte fel a külügyminiszter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában