Sokan felháborodtak

2022.01.10. 11:55

Rengetegen emelték fel hangjukat Márki-Zay Péter újabb antiszemita kijelentése ellen

Miközben az antiszemitizmusára vonatkozó vádakat igyekezett eloszlatni, ismét sikerült zsidóznia egyet Márki-Zay Péternek.

Az egyesült ellenzék miniszterelnök-jelölje szokásos, vasárnap esti videós bejelentkezésében kijelentette: ő maga a fideszesekben nem szexuális irányultságukat vagy származásukat szokta kifogásolni, de a Fideszben egyébként van néhány zsidó is, bár elég kevés. Szavaira számos politikus, szervezet és balliberális közéleti szereplő reagált, elítélve a miniszterelnök-jelölt újabb antiszemita megnyilvánulását – írja a Magyar Nemzet. 

Mindig a legjobb résznél lesz vége. Izgatottan várom a jövő vasárnapot, mert akkor talán azt is megtudjuk, hogy zsidóból, vagy melegből van több a Fideszben 

– reagált Facebook-bejegyzésében Schiffer András, az LMP volt elnöke, aki szerint Márki-Zay megszólalásai egy jó sorozathoz hasonlítanak. 

– A Magyarhoni Zsidó Imaegylet (Zsima) növekvő aggodalommal tapasztalja, hogy a szólásszabadság és a szabad véleménynyilvánítás alapvető jogát az utóbbi időben, politikai okokból többen korlátozni kívánják – olvasható a szervezet közleményben. A Róna Tamás által elnökölt szervezet emlékeztet, 

ennek riasztó példája, hogy megtámadták Veszprémy László Bernátot, aki rámutatott az antiszemita és szélsőséges személyek tűrhetetlen megnyilvánulásaira, növekvő aktivitásukra.

Emellett a Zsima veszélyesnek tartja azokat  a nyilatkozatokat, melyek szerint az „ördöggel is” összefognának a fent említett politikai erők céljaik érdekében olyanokkal  is hajlandók együttműködni akik szélsőségesen fenyegetnek, gyűlöletet szítanak. – A magyarországi zsidóság keserű tapasztalataiból jól tudja, hova vezet a gyűlöletbeszéd, ezért visszautasítjuk azt, hogy népcsoportokat és társadalmi rétegeket negatívan minősítsenek, egymás ellen uszítsanak mindenkit – hangsúlyozzák.

Ceglédi Zoltán baloldali véleményvezér Facebook-posztjában csupán egy sokatmondó kérdéssel reagált Márki-Zay szavaira: 

Nem lehetne, hogy inkább írja ki Áder János jövő vasárnapra a választást, és befejezzük ezt az egészet? – írta.

De nem ő az egyetlen a balliberális oldalról, aki nem tudta szó nélkül hagyni Márki-Zay produkcióját. Hont András szintén Facebook-bejegyzésében fejtette ki, hogy kezdi rendkívül kényelmetlenül érezni magát Márki-Zay megnyilvánulásai miatt. Mint írta, 

érkezett a szokásos vasárnapi bejelentkezés, amelyből kiderült, hogy MZP nyilvántartja a fideszes zsidókat. Szó szerint azt mondta, hogy a „Fideszben is van néhány zsidó, csak kevés”. A következő számláló, amit fölállít akkor ez lesz? 

– A Fideszben egyébként van néhány zsidó is, bár elég kevés – jelentette ki Márki-Zay Péter szokásos, vasárnap esti videós bejelentkezésében. Az egyesült ellenzék miniszterelnök-jelöltje az őt ért antiszemita vádakra próbált reagálni, azonban magyarázkodása újabb zsidózásba fulladt. 

Mint ismert, a Mandinerbe is publikáló szerző, Veszprémy László Bernát egy, a Times of Israel hasábjain megjelent írásában többek között felsorolta, hány antiszemita politikussal fotózkodott és dolgozott már együtt Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt. A lista hosszú: Sneider Tamás volt szkinheaddel, a Jobbik volt elnökével is szerepelt közösen. Kampányát Csibi Barna támogatta. De kiállt a jobbikos Bíró László és a szintúgy jobbikos Rig Lajos mellett is. (Veszprémy László Bernátot cikke megjelenése után a közösségi médiában halálosan megfenyegették a családjával együtt.)

 – Egy nyilvánvalóan fideszes hazudozó megpróbált antiszemitának beállítani egy izraeli újságban, képzeljék el

– reagált minderre a baloldal közös miniszterelnök-jelöltje vasárnap esti élő videó-bejelentkezésében. 

Márki-Zay ezután elmondta, hogy ő a fideszesekben a „tolvajlást” szokta kifogásolni, nem azt, hogy milyen a szexuális irányultságuk vagy a származásuk, majd kijelentette: „a Fideszben egyébként van néhány zsidó is, bár elég kevés. Egyet tudok konkrétan, én őt nagyon nagyra becsülöm”.

Emlékezetes, hogy Márki-Zay a Pegasus-botrányt követően olyan fotót posztolt Orbán Viktorról, ahol egy menóra előtt állt. Ezzel szemben anno Frölich Róbert főrabbi és Gábor György is felszólalt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában