Iszlám Állam

2022.01.11. 16:43

Terroristák érkezhetnek legálisan Európába

Nagyjából kétezer, az Iszlám Államhoz csatlakozott nyugati állampolgársággal rendelkező személyt kellene visszafogadnia a nyugati országoknak emberi jogi szervezetek szerint. Azonban sok esetben nem áll rendelkezésre kellő bizonyíték ahhoz, hogy az európai bíróságok elítéljék ezeket az embereket, ezért akár vissza is kerülhetnek majd a társadalomba.

Az ENSZ és több civil emberi jogi szervezet is nyomást kezdett gyakorolni annak érdekében, hogy a kurd táborokban tartózkodó terrorista férfiakat is fogadják vissza azok az országok, ahol a terroristák rendelkeznek állampolgársággal, vagy tartózkodási engedéllyel – írja a V4NA.

Az iszlamisták által elkövetett bűntények felderítése érdekében létrehoztak egy nemzetközi bizottságot, ami a hatóságokkal közösen próbálna meg bizonyítékokat találni. Svédország külön megállapodást is aláírt az ENSZ-szel, ami alapján önállóan is bizonyítékokat gyűjthetnek majd Szíriában az Iszlám Állam terroristái által elkövetett bűncselekményekkel kapcsolatban.

A kurdok svédországi képviselője Shiyar Ali azonban felhívást küldött a svéd kormánynak, amiben arra szólította fel az ország vezetését, hogy vigyék haza a svéd ISIS-tagokat Szíria kurd területeiről.

 

Ali arra is rámutatott, hogy ezek az emberek rendkívül veszélyesek, és semmi sem garantálja azt, hogy a jelenleg azok a bizonyítékok, amikkel a kurdok rendelkeznek ellenük elegendők ahhoz hogy elítéljék őket Svédországban, és ugyanez a helyzet a más nyugati országokból az Iszlám Állam terrorszervezethez csatlakozókkal, akiket jelenleg a kurdok tartanak fogva.

Amennyiben ezen bizonyítékok alapján nem tudják elítélni őket származási országukban, a terrorcselekmények elkövetői és a radikális ISIS-tagok akár szabadlábra is kerülhetnek és visszatérhetnek a társadalomba, a felmentésük után pedig szabadon mozoghatnak majd a többi állampolgárhoz hasonlóan az Európai Unió területén.

Ali szerint a kurdoknak egyébként sincs elég forrásuk ahhoz, hogy nagyjából 11 ezer ISIS-terroristát tartsanak fogva táborokban, ezért szeretnék azt, hogyha Svédország és más uniós országok visszafogadnák a terrorizmussal vádolt állampolgáriakat, illetve azokat a személyeket, akik az adott országban tartózkodási engedéllyel rendelkeznek.

A Civil Right Defenders emberi jogi szervezet svéd főtanácsadója, John Stauffer szerint Svédország felelősséggel tartozik azokért a bevándorló hátterű férfiakért, akik korábban csatlakoztak az ISIS-hez. Stauffer szintén úgy véli, hogy a kurdok nem rendelkeznek kellő erőforrással ahhoz, hogy vádat tudjanak emelni, és független bírósági tárgyalást tudjanak lefolytatni a terroristák ellen, ezért ezt inkább a Svéd igazságszolgáltatásnak és büntetés-végrehajtásnak kellene megtennie.

Emellett több emberi jogi szervezet és jogvédő csoport is problémásnak tartja, hogy a hírek szerint a terroristák nem érzik jól magukat a táborokban, mivel a kurdok nem megfelelő körülmények között tartják őket. Ezért azt a tervet támogatják, hogy vissza kell hozni az állampolgársággal rendelkező iszlamistákat Svédországba.

Rendszeresen kapunk jelentéseket arról, hogy milyen szörnyű állapotok között élnek a foglyok, és a fogvatartóik nem tartják be a nemzetközi jogot. Ez viszont akkor sem elfogadható, hogyha szörnyű bűnökkel gyanúsítják ezeket az embereket

– tette hozzá John Stauffer.

Borítóképünk illusztráció. (Shutterstock)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában