Magyar álláspont

2022.02.18. 20:40

Szijjártó: fel kell gyorsítani a Nyugat-Balkán európai integrációját

A szankciós politika kudarcot vallott, csak ellenségeskedést szít, ehelyett fel kell gyorsítani a Nyugat-Balkán európai integrációját, ez jelenti majd az igazi megoldást - hangsúlyozta közösségi oldalán pénteken Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, miután telefonon beszélt Milorad Dodikkal, Bosznia-Hercegovina Államelnökségének tagjával, a boszniai szerbek vezetőjével.

Bejegyzésében a tárcavezető azt írta: hétfőn Brüsszelben újra külügyminiszteri tanácsülés lesz, ahol a bosznia-hercegovinai helyzet is napirenden szerepel. A felkészülés részeként beszélt telefonon Milorad Dodikkal.

Kiemelte: 

újfent megerősítettük az ország területi integritása melletti elkötelezettségünket, valamint a nemzetközi megállapodások, így a Daytoni Szerződés tiszteletben tartását is.

Magyarország számára alapvető nemzeti érdek a Nyugat-Balkán békéje és stabilitása - szögezte le a miniszter.

Megjegyezte: "van sajnos éppen elég feszültség most a térségünkben", nem kell több. "Ezért továbbra is szorgalmazzuk", hogy az Európai Unió ne fenyegessen szankciókkal demokratikusan megválasztott nyugat-balkáni vezetőket, hanem folytasson velük párbeszédet - fűzte hozzá Szijjártó Péter.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában