Moszkva

2022.02.01. 14:28

Szijjártó: erősíteni kell a nyugati szövetségesek és az oroszok közötti párbeszédet (videó)

A magyar nemzetbiztonsági érdekekkel ellentétes helyzet, súlyos feszültség alakult ki a közép-kelet-európai térségben - hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel folytatott moszkvai megbeszélését követően kedden.

A magyar politikus a Facebook-oldalán közzétett videójában kifejtette: hazánk érdeke, hogy minél előbb lecsillapodjanak a feszültségek, aminek a felek közötti folyamatos párbeszéd a záloga. A magyar delegáció célja is az volt Moszkvában, hogy a nyugati szövetségesek és az oroszok közötti párbeszédet erősítse - tette hozzá a tárcavezető.

Szijjártó Péter a kétoldalú együttműködésről elmondta, hogy a tavalyi a legjobb esztendő volt a magyar-orosz kapcsolatok eddigi történetében, és hogy az együttműködés folytatására a magyar és az orosz kormány is készen áll. Hozzátette, az idei évre is elfogadták a közös terveket, egy hétpontos akciótervet, amelyben energetikai, élelmiszeripari, űrkutatási és egészségügyi együttműködési kérdések egyaránt szerepelnek. 

A miniszter szerint a világ és az európai kontinens az elkövetkező időszakban energetikai és egészségügyi kihívásokkal is szembe fog nézni. Ugyanakkor úgy látja, hogy az elmúlt időszakban a magyar-orosz együttműködés segített abban, hogy ezekre a kihívásokra jó válaszokat tudjunk adni.

Borítókép: Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter, valamint Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Moszkvában, fotó: Facebook / Szijjártó Péter közösségi oldala

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában