Elképesztő felelőtlenség

2022.03.14. 13:07

Köves Slomó: a Jobbikkal a baloldal legitimálta az antiszemitizmust

A Jobbik megalakulásától kezdve pártprogram szinten hirdette a rasszizmust és antiszemitizmust.

Köves Slomó rabbi szerint az antiszemita megnyilvánulások, rasszista kijelentések, mosolygós karlendítések, a Jobbik mai pártvezetőiről újra és újra előkerülő félelmetesen bornírt megnyilvánulások nem egyéni eltévelyedések, hanem egy nyíltan vállalt ideológia díszletei – olvasható a Mandiner nyomán a Magyar Nemzet cikkében.

Ennek tükrében érdemes végiggondolni, mennyire volt felelőtlen a Jobbik brand, és ezen keresztül a közéletben általuk képviselt ideológia legitimálása az antiszemitizmust és rasszizmust elítélő pártoknak a részéről

– reagált a Mandinernek Köves Slomó rabbi Z. Kárpát Dániel Jobbik-alelnök két nappal ezelőtt kirobbant botrányára.

Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezetője szerint a Jobbik megalakulásától kezdve pártprogram szinten hirdette a rasszizmust és antiszemitizmust, és az évek alatt annak közéleti szimbólumává vált. Ahogyan a Magyar Nemzet korábban írt, két nappal ezelőtt egy tengerentúli zsidó újság internetes felületén közölték a Régi Jobbik új palackban című cikket, amelyben a közös baloldali lista 9. helyén szereplő Z. Kárpát Dániel személyét kifogásolták.

Amíg olyan náci karlendítést végző és antiszemita kijelentéseket tevő politikusok, mint Z. Kárpát Dániel vannak a pártban, addig a Jobbikban jelen van az antiszemita gondolkodás

– fogalmaztak, vádjaik alátámasztására pedig egy korábbi videót is közzétettek, amelyen a Jobbik-alelnök kart lendít, majd elmosolyodik.

Köves Slomó egyébként még korábban nyílt levelet is írt Olaf Scholz német kancellárnak, amelyben arra kérte, hogy lépjenek fel az antiszemitizmussal szemben akkor is, ha az nem politikai ellenfeleik soraiban van jelen.

Z. Kárpát Dániel mostani botrányára reagált tegnap lapunknak a Magyarhoni Zsidó Imaegylet vezetője is. Róna Tamás szerint aggasztó, hogy a baloldal listáján szerepel Z. Kárpát Dániel.

Borítókép: MTI / Balogh Zoltán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában