Ukrán válság

2022.03.21. 18:01

Háborús hírek: tüntetők közé lőttek az oroszok az egyik elfoglalt városban (videó)

26. napja tart az orosz-ukrán háború.

 

Hétfőn történt az orosz-ukrán háborúban

  • Bevásárlóközpont pusztult el Kijevben hajnalban
  • Mariupol eleste küszöbön áll, de nem teszik le a fegyvert
  • Ismét Nyugat-Ukrajnát lőtte Oroszország
  • Mariupol kulcsfontosságú az orosz inváziónak
  • Az olajembargóról dönthet az EU
  • Ismét 300 dolláros olajárral riogat Oroszország
  • Hétfőn is folytatódnak a béketárgyalások

 

The Wall Street Journal: Washington szovjet gyártmányú légvédelmi felszerelést küld Ukrajnába

 

AZ EGYESÜLT ÁLLAMOK ÉVTIZEDEKKEL KORÁBBAN, TITOKBAN MEGSZERZETT, SZOVJET GYÁRTMÁNYÚ LÉGVÉDELMI FELSZERELÉST KÜLD UKRAJNÁBA, HOGY EZZEL SEGÍTSEN A KELET-EURÓPAI ORSZÁGNAK VÉDEKEZNI AZ OROSZ LÉGI- ÉS RAKÉTATÁMADÁSOKKAL SZEMBEN

- számolt be hétfőn a The Wall Street Journal (WSJ) című amerikai napilap, nevük elhallgatását kérő kormányzati illetékesekre hivatkozva. A lap szerint az Ukrajnának szánt fegyverek között található többek között az a közepes hatótávolságú, lokátoros SA-8-as légvédelmi rendszer, amelyet az 1970-es években a Szovjetunióban fejlesztettek ki és Moszkva később a világ minden tájára exportált. 

Mint írják: az Egyesült Államok korábban azért szerezte be ezeket a fegyvereket, hogy "a hírszerzés szakértői tanulmányozhassák az orosz hadsereg által használt technológiát, és ezzel segítsenek az amerikai haderő kiképzésében".

 

9861 orosz katona haláláról írt egy orosz lap

 

Egy Kreml-párti orosz bulvárlap azt írta, hogy 9861 orosz katonát öltek meg eddig Ukrajnában. A Komszomlszkaja Pravda honlapjáról gyorsan eltűnt a bejegyzés. Utóag azt állítoták, hogy feltörték az oldalukat. Az oroszok eddig 498 katonájuk megölését ismerték el, az ukránok 15 ezret mondanak.

 

Josep Borrell: Az EU kész további szankciók elfogadására Oroszországgal szemben

 

AZ EURÓPAI UNIÓ KÉSZ TOVÁBBI SZANKCIÓKAT BEVEZETNI OROSZORSZÁGGAL SZEMBEN AZ UKRAJNAI INVÁZIÓJA MIATT

- jelentette ki Josep Borrell uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő Brüsszelben, a tagországok külügy- és védelmi minisztereinek közösen tartott tanácsülését követően hétfőn. Josep Borrell a sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: a korlátozó intézkedések továbbra is fontos részét képezik annak az uniós megközelítésnek, hogy a lehető legnagyobb nyomást gyakorolja Oroszországra az ukrajnai háború megállítása érdekében, valamint hogy elszigetelje Moszkvát és kikényszerítse a nemzetközi és humanitárius kötelezettségek betartását. Kijelentette: ami Ukrajnában történik, amit az orosz hadsereg követ el az ukrán emberek ellen, az háborús bűnnek számít. Ez nem maradhat megválaszolatlanul.

Szarajevó, 2022. március 16. Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai fõképviselõje (b) és Anton Wessely vezérõrnagy, az Európai Unió boszniai békefenntartó erõinek (EUFOR) bosznia-hercegovinai parancsnoka (j) az EUFOR új csapatainak felavatási ünnepségén Szarajevóban 2022. március 16-án. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai mûvelet végrehajtását Ukrajnában. MTI/EPA/Fehim Demir
Forrás: Fehim Demir

A nemzetközi közösséggel együtt el kell érni az orosz agresszió megállítását Ukrajnában - húzta alá. A tanácsülésen elfogadott, a biztonságra és védelemre vonatkozó, stratégiai iránytűnek nevezett uniós cselekvési tervvel összefüggésben kiemelte, hogy a dokumentum elfogadása fordulópontot jelent az európai biztonság szempontjából. Nagyratörő lépéseket határoz meg a következő évtized biztonság- és védelmi politikájára vonatkozóan - mondta.

 

Románia aknászhajót küldött a Fekete-tengerre

 

A ROMÁN HADITENGERÉSZET PARANCSNOKSÁGA HÉTFŐN JÁRŐRÖZÉSRE KÜLDTE A FEKETE-TENGER ROMÁN FELSÉGVIZEIRE A VICEAMIRAL CONSTANTIN BALESCU AKNÁSZHAJÓT, MIUTÁN A TENGERI VÍZRAJZI INTÉZET (DHM) PÉNTEKEN AKNAVESZÉLYRE ADOTT KI FIGYELMEZTETÉST A FEKETE-TENGER ÉSZAKNYUGATI TÉRSÉGÉRE

- közölte hétfőn a román védelmi minisztérium.

 

A DHM a (Földközi-tengert és Fekete-tengert magába foglaló) NAVAREA III térség hajózásának biztonsága felett őrködő spanyol haditengerészeti vízrajzi intézettől vette át a riasztást, amely az orosz Novorosszijszk NAVTEX-üzenetére hivatkozott. A tárca közlése szerint a román haditengerészet az utóbbi években fejlesztette a víz alatti fenyegetések elleni harci képességeit, mind a műszaki felszerelés korszerűsítése, mind a tengerészek és búvárok ilyen irányú kiképzése révén. Egyelőre sem a járőröző aknászhajó, sem a - veszélyre figyelmeztetett - kereskedelmi hajók nem észleltek a konstancai kikötő térségében aknákat.

 

A román média beszámolói szerint az utóbbi hetekben jelentősen megnőtt a - Románia legfontosabb tengeri kapujának számító - konstancai kikötő forgalma, miután átvette az orosz hadihajók által fenyegetett odesszai kikötő áruforgalmának jelentős részét. Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) szombaton közölte, hogy az ukrán haditengerészet elaknásította Odessza, Ocsakiv, Csornomorszk és Pivdennyi kikötőjét. Az FSZB szerint a több mint 420 tengeri aknából néhány elszabadult a vihar miatt, és fenyegeti a fekete-tengeri hajózást. Az ukrán fél az oroszokat vádolta a tengeri aknák elhelyezésével.

 

Idegenrendészet: hétfő délig 4444-en folyamodtak menedékeskénti elismerésért

 

Az orosz-ukrán konfliktus kezdete óta hétfő délig 4444-en kérelmezték menedékeskénti elismerésüket az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóságnál történt regisztrációk alapján.
 

Az idegenrendészet hétfőn, az MTI-hez eljuttatott közleményében kiemelte: 

továbbra is minden segítséget megkapnak a háború elől menekülők, a főigazgatóság munkatársai folyamatosan azon dolgoznak, hogy ellássák őket a szükséges tartózkodásra jogosító okmányokkal.

A főigazgatóság munkatársai hétfőtől a BOK Csarnokban kialakított tranzitváróban is tájékoztatással, koordinálással segítik az Ukrajnából érkezőket, és a menedékeskénti elismerést kérők Budapesten, a Harmat utca 131. szám alatt található ügyfélszolgálati irodán a hét minden napján, munkaszüneti napokon is beadhatják kérelmüket - írták.

Hozzátették: az elmúlt hetek tapasztalatai alapján a háborús területről érkezők egyre nagyobb számban keresik fel a főigazgatóság ügyfélszolgálatait.

 

Az ukránok visszafoglalhattak egy kulcsfontosságú települést

 

Ukrajna azt állítja, hogy visszafoglalta a Kijevbe vezető főúton fekvő kulcsfontosságú települést, Makarivot - írja a Sky News.

Makariv körülbelül 50 kilométerre fekszik a kijevi belvárostól, a város visszavételét egyelőre más forrás nem erősítette meg.

 

Tüntetők közé lőttek az oroszok az egyik elfoglalt városban

 

Az orosz erők által megszállt dél-ukrajnai Herszonban erővel zavarták szét a helyiek Ukrajna-barát tüntetését, a jelentések szerint többen megsérültek, számuk egyelőre nem ismert. A Moszt helyi hírportál szemtanúkra hivatkozva arról számolt be, hogy a több száz tüntető ellen tömegoszlató gránátokat vetettek be az orosz csapatok. Az Ukrajinszka Pravda saját forrásokra hivatkozva azt írta, hogy tüzet is nyitottak a demonstrálókra, a Moszt szerint a levegőbe lőttek. Herszonban a város elfoglalása óta szinte mindennap tüntetnek a helyiek az orosz megszállás ellen.
A nyugat-ukrajnai Rivne megyében két rakétacsapást mértek hétfőn egy katonai lőtérre. Áldozatokról egyelőre nincs információ.

 

Az orosz haditengerészet Odessza külvárosát lőtte - videó

 

Ukrajna legnagyobb kikötővárosának, Odesszának a hatóságai szerint a Fekete-tengeren állomásozó orosz haditengerészet erői lakóházakat lőttek a város külterületén - írja a BBC.

EZ AZ ELSŐ ALKALOM, HOGY LAKÓHÁZAKAT ÉRT KÖZVETLEN TÁMADÁS A VÁROSBAN.

Az ukrán hatóságok szerint nincs halálos áldozat.

 

Náci koncentrációs tábort túlélt 96 éves férfi halt meg Harkov bombázásában

 

A németországi Buchenwald Emlékközpont igazgatósága közölte, hogy egy férfi, aki a második világháború idején több koncentrációs tábort is túlélt, rokonai szerint előző hét pénteken meghalt az otthonát ért bombatámadásban az ukrajnai Harkov városában.

A 96 éves Borisz Romancsenko a Buchenwald-Dora Nemzetközi Bizottság alelnöke is volt, emellett aktívan kampányolt, hogy a nácizmus bűnei ne merüljenek feledésbe - írja a BBC.

 

Miniszterelnökség: már az első délelőtt több száz menekülőnek segítettek a humanitárius tranzitponton

 

Már az első délelőtt több száz menekülőnek segítettek a budapesti BOK csarnokban hétfőn megnyitott humanitárius tranzitponton - közölte a Miniszterelnökség hétfő délután.

Kiemelték, hogy a tranzitpont szívesen látja további ukrán tolmácsok és önkéntesek jelentkezését is. Továbbá a lakosságot arra kérik, hogy az adományokat ne a BOK csarnokba, hanem továbbra is a karitatív szervezeteknek juttassák el.

Azt írták: a BOK csarnokban kulturált körülmények között több órát is eltölthetnek a menekülők. Az éjjel-nappal nyitva tartó tranzitponton ételt, italt, orvosi ellátást, tisztálkodási lehetőséget, utazásszervezést, internetelérhetőséget biztosít számukra a kormány a karitatív szervezetekkel és önkéntesekkel együttműködve.

A MÁV kihelyezett nemzetközi jegypénztárat üzemeltet a tranzitponton, ahol a menekülők átvehetik szolidaritási jegyüket. A tranzitponton segítenek nekik eljutni a pályaudvarokra vagy a Liszt Ferenc-repülőtérre is. A menekültek szállításához szükséges buszokat a Budapesti Közlekedési Központ és a Volánbusz biztosítja.

Kitértek arra is, hogy akik csak néhány napig akarnak Magyarországon maradni, azok számára a humanitárius szervezetek biztosítanak szállást. Azok elhelyezéséről pedig, akik tartósan maradnának, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság gondoskodik, a megyei védelmi bizottságokkal együttműködve.

A kisgyermekes anyák számára baba-mama-sarkot, a gyermekeknek játszósarkot alakítottak ki. Akik hosszabb távon Magyarországon képzelik el az életüket, azok munkalehetőségekről is tájékoztatást kaphatnak a BOK csarnokban - áll a közleményben.

Borítókép: Ukrán katonák és biztonsági alakulatok tagjai egy orosz rakétatámadásban megsérült lakóháznál Kijevben 2022. március 20-án.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában