Etikai vétség

2022.03.17. 18:21

Komoly pénzbírsággal sújtották Hadházy Ákost

Súlyos etikai vétség miatt hatszázezer forint pénzbírságra ítélte Hadházy Ákost a Magyar Állatorvosi Kamara etikai bizottsága. Az indoklás szerint a baloldali országgyűlési képviselő törvénytelenül végzett kereső foglalkozást, amikor állatorvosként tevékenykedett a hivatali ciklusa alatt.

Hadházy Ákost súlyos etikai vétség miatt hatszázezer forintos bírság megfizetésére kötelezte a Magyar Állatorvosi Kamara (MÁOK) országos másodfokú etikai bizottsága (OMEB). A Mediaworks Hírcentruma birtokába került határozatban kifejtették, hogy az áprilisi választáson Zuglóban induló baloldali országgyűlési képviselőt azért sújtják a minimálbér háromszorosát kitevő pénzbírsággal, mert parlamenti mandátumával összeegyeztethetetlen tevékenységet végzett. 

Ugyanis – mint a határozatban írták – törvény tiltja, hogy az aktív országgyűlési képviselők kereső foglalkozást végezzenek, márpedig az állatorvosi szolgáltatói tevékenység annak minősül.

Emiatt Budai Gyula fideszes honatya tett panaszt a MÁOK elnökénél, etikátlannak nevezve, hogy míg Hadházy a vagyonnyilatkozata szerint szünetelteti az állatorvosi tevékenységét, azt egy társas vállalkozás keretén belül mégis tovább folytatja. A kormánypárti képviselő a levelében azt állította, hogy Hadházy Ákos a nevét viselő vállalkozás mellett a Szekszárdi Központi Állatkórházban folytat állatorvosi tevékenységet. Állítását Budai a NÉBIH-től kapott kisállat-útlevél nyilvántartásának adataival támasztotta alá, valamint egy Hadházy által 2021 februárjában kiállított kórlappal. Az OMEB határozatában szereplő kimutatás szerint a baloldali politikus a hivatali ideje kezdetétől a tavalyi év április 29-ig összesen 616 darab kisállat-útlevelet rendelt. Ezért pedig Hadházy díjazásban részesült.

A határozatban kiemelték, hogy Hadházy Ákos nem cáfolta a panaszos által becsatolt kórlap valódiságát, így azt az OMEB is valódinak fogadta el, és bizonyítékként értékelte. Ezek alapján megállapították, hogy a politikus folyamatosan, az alkalmi helyettesítésen, illetve konzultáción jóval túlmutatóan végezte a tevékenységét a Hadházy Vet Kft.-ben. A baloldali képviselő egyébként a Facebookon is megosztott az állatorvosi tevékenységét ábrázoló tartalmakat.

A másodfokú határozattal szemben jogorvoslatnak helye nincsen, ugyanakkor annak kézhezvételétől számított 15 napon belül az eljárás alá vont kamarai tag (és a panaszos) keresetet nyújthat be a Fővárosi Törvényszékhez, a MÁOK országos szervezetén keresztül.

Budai Gyula a Mediaworks Hírcentrumának nyilatkozva jelezte, csalás és magánokirat-hamisítás vétsége miatt feljelentést tesz Hadházy Ákos ellen.

Borítókép: Hadházy Ákos független parlamenti képviselő a páholyban az Országgyűlés működését és a képviselők jogállását érintő egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslat vitájában, az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. november 20-án.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában