Közvélemény-kutatás

2022.03.09. 08:37

Saját kutatásuk szerint vidéken még Karácsony és Fekete-Győr is népszerűbb, mint Márki-Zay

Orbán Viktor a legnépszerűbb politikus, míg Toroczkai Lászlót kedvelik a legkevésbé a közélet vezető politikusai közül – derült ki a Závecz Research a Telex nevű blog birtokába került felméréséből.

A közvélemény-kutatást február elején, még az ukrajnai háború előtt készítették az ország felnőtt népességét reprezentáló mintán, ezer ember személyes megkérdezésével – írja az Origo

 

A válaszadóknak egytől ötig terjedő skálán kellett értékelniük a Fidesz és a baloldali pártok vezető politikusait, a felmérésben összesen 18 névre kérdeztek rá – írja a volt indexesek blogja. Egyes osztályzatot adtak, ha nagyon ellenszenvesnek tartanak valakit és ötöst, ha nagyon rokonszenvesnek. Ezek átlagát transzformálták aztán a kutatók egy százas skálára, így a kisebb különbségek is jobban kijöttek. 

A teljes népesség körében és a pártnélküliek közt is jócskán népszerűbb Orbán Viktor, mint kihívója, Márki-Zay Péter. 

 

Karácsony és Fekete-Győr is népszerűbb, mint Márki-Zay

Márki-Zay Péter a fővárosban sem előzi meg Orbán Viktort, sőt vidéken Karácsony és Fekete-Győr is népszerűbb, mint Márki-Zay.

A falvakban jóval nagyobb Orbán Viktor népszerűsége, mint Márki-Zayé: a Fidesz elnökét 52 pontra, míg kihívóját 21 pontra értékelték a választók. 

Márki-Zay a falvakban sem előzi meg a baloldal többi vezető politikusát. 

Mások mellett az LMP-s Ungár Pétert, a momentumos Fekete-Győr Andrást és Donáth Annát, illetve a jobbikos Jakab Pétert, valamint Gyurcsány Ferenc feleségét, Dobrev Klárát és Karácsony Gergelyt is jobban kedvelik, mint Márki-Zay Pétert.

Borítókép: Diszharmónia: Kunhalmi Ágnes, Vadai Ágnes, Kanász-Nagy Máté, Márki-Zay Péter, Karácsony Gergely és Lukácsi Katalin (balról jobbra) 2022. február 24-én / MTI / Koszticsák Szilárd

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában