Terrorhullám

2022.04.12. 10:50

Késes támadót lőttek agyon és tűzharc volt reggel Izraelben

Izrael déli részén, Askelonban egy rendőr agyonlőtte az igazoltatás közben késsel rá támadó palesztin férfit kedd reggel – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet.

A rendőr kora reggel figyelt fel a furcsán viselkedő férfira egy építkezés mellett. A Ciszjordánia déli részén lévő Hebronból származó, 

negyvenes éveiben járó palesztin férfi késével megsebesítette a rendőrt, aki lelőtte. 

A rendőrtisztet enyhébb sérülésekkel az askeloni Barziláj kórházba szállították.

A lap értesülése szerint 

reggel tűzharc tört ki Dzseninben az izraeli hadsereg kommandós alakulatai és helyi palesztin fegyveresek között, 

miután a katonák megpróbáltak őrizetbe venni terrortevékenységgel gyanúsított palesztinokat.

A hadsereg keddre virradóra is folytatta az újabb terrorakciók megelőzése érdekében a terrorszervezeti kötődés miatt körözött palesztinok letartóztatását; tíz embert fogtak el Ciszjordánia különböző városaiban és falvaiban, Rámalláhban, Betlehemben, Hebronban, valamint Dzseninben és környékén.

A ynet beszámolója szerint az újabb terrorhullám hatására meredeken megemelkedett a biztonsági önkéntesek száma Izraelben; több, mint 1500-an jelentkeztek civil járőrnek, akik sárga biztonsági mellényben segítik otthonaik környékén a rendőrjárőrök munkáját.

Az elmúlt hetekben jelentősen megnőtt a feszültség Izrael és a palesztinok között, mert négy, különböző izraeli városokban végrehajtott terrortámadásban 14 ember vesztette életét. Az izraeli hadsereg fokozta ciszjordániai tevékenységét, a katonák őrizetbe vették különböző terrorszervezetek több tagját, hogy ezzel megkíséreljék megfékezni az  erőszakhullámot.

Naftali Bennett miniszterelnök vasárnap jelentette be, hogy az izraeli hadsereg offenzívát indít az elmúlt napokban elkövetett terrorcselekmények miatt.

Borítókép: Izraeli katonai művelet Dzseninben 2022. április 12-én / AFP / Jaafar Ashtiyeh

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában