Bevándorlás

2022.04.14. 16:58

London megegyezett Ruandával az illegális migránsok áthelyezéséről

A menedékkérelmek lebonyolításáért 120 millió fontot kap a közép-afrikai ország az Egyesült Királyságtól.

A brit kormány bejelentette, Ruandába küldené az Egyesült Királyságba érkező illegális bevándorlókat menedékkérelmük feldolgozásának idejére. Az új törvénytervezet értelmében repülővel szállítanák el a közép-afrikai országba azokat a migránsokat, akik a La Manche csatornán keresztül érik el a brit partokat – írja a Magyar Nemzet.

A Nagy-Britanniát a kontinenstől elválasztó tengerszoros a világ egyik legnagyobb forgalmú hajózóútvonala, és az átkelés rendkívül veszélyes.

– Egy harmadik országba vagy származási országukba küldjük vissza a jövőben azokat a migránsokat, akik illegális útvonalakon próbálnak meg az Egyesült Királyságba jutni – jelentette ki Boris Johnson brit miniszterelnök csütörtökön, a partvidéki Kent városában. 

Priti Patel brit belügyminiszter már alá is írta Ruandában a két ország közötti megállapodást.

A menedékkérelmek elbírálásának lebonyolításáért cserébe Ruanda 120 millió fontot kap. Ahogyan korábban a Magyar Nemzet megírta, a közép-afrikai ország 2009-ben csatlakozott a Nemzetközösséghez, így Nagy-Britannia azóta is az egyik fő pénzügyi támogatója és szövetségese.

A tervek szerint az új jogszabály kizárólag az egyedülálló férfiakat érintené, akik a legtöbb esetben gazdasági migránsok – vagyis olyan személyek, akik önkéntesen, a jobb pénzügyi lehetőségek reményében távoznak hazájukból. London szerint így méltányosabban tudnak majd különbséget tenni a menedékkérők, a menekültek és a gazdasági migránsok között.

A miniszterelnök nemtetszésének adott hangot azzal kapcsolatban, hogy azok, akik embercsempészek segítségével próbálnak eljutni Nagy-Britanniába, gyakran könnyebben teszik ezt meg, mint azok, akik legális utat választanak az országba való bejutáshoz. 

A tavalyi évben összesen 28 526-an keltek át az életveszélyes csatornán, míg 2020-ban összesen 8404-an tették meg ugyanezt. A miniszterelnök elmondása szerint szerdán közel 600-an érték el a brit partokat csónakokkal, és heteken belül ez a napi adat akár az ezret is elérheti.

Borítókép: Franciaországból a La Manche csatornán átkelő illegális bevándorlók a délkelet-angliai Doverbe érkeznek a brit határőrség hajóján, amely egy csónakról vette fedélzetére őket 2021. július 22-én (Fotó: MTI/EPA/Vickie Flores)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában