Megszorítások

2022.04.28. 08:44

Munkatársai harmadát meneszti az állítólag pénzügyileg stabil MSZP

Noha állítása szerint vezetése alatt stabil pénzügyi viszonyokat teremtett az MSZP-ben, Tóth Bertalan távozó társelnök mégis a pártot érintő „fájdalmas leépítéseket” jelentett be. Lapunk szocialista forrásainak szavaiból az derült ki, hogy a frakciólétszámmal arányosan, azaz harmadával csökken a párt alkalmazottainak, tanácsadóinak és egyéb munkatársainak száma. Mindeközben az MSZP másik társelnöke, Kunhalmi Ágnes arról beszélt, hogy a választási kampányban külföldi tanácsadók erőltették a putyinozást, ami szerinte hiba volt, mert a békére és a szociális ígéretekre kellett volna helyezni a hangsúlyt.

Önellentmondásos választ adott Tóth Bertalan az ATV-ben arra, hogy ­miért nem indul újra az MSZP társelnöki posztjáért, noha frakcióvezetőként továbbra is a frontvonalban marad – írja a Magyar Nemzet.

Magyarázata szerint pártja egyrészt lényegesen kevesebb állami támogatásban részesül, másrészt nagyon sok elszámolnivalójuk van a közös ellenzéki kampány, illetve az Állami Számvevőszék felé.

– Ezt a négy évet gazdálkodás szempontjából, magát a kampányfolyamatot is én bonyolítottam, én voltam a felelős a gazdálkodásért, a pénzügyekért, egyik pillanatról a másikra nem szerettem volna otthagyni bárkinek, amit teljes egészében én láttam át, ezt a folyamatot szeretném végigcsinálni − hangoztatta.

Noha állítása szerint ezekkel a pénzekkel „csont nélkül” el tudnak számolni, az elmúlt négy évben pedig „nagyon stabil alapokat sikerült összerakni” az MSZP-ben, Tóth Bertalan bejelentette, hogy „fájdalmas lesz a következő pár nap, egy hét, le kell építenünk”.

Hozzátette: a hálózatot meg tudják őrizni, ami gerince volt a mostani kampánynak is. Szocialista elnökségi forrásaink megkeresésünkre azt közölték, hogy a frakciólétszámmal arányosan csökken a párt alkalmazottainak, tanácsadóinak és egyéb munkatársainak a száma. Mivel 2018-ban az MSZP-nek tizenöt fős képviselői csoportja volt, most pedig tíz, a párt kollégáinak legalább egyharmadától válik meg a következő napokban.

Tóth Bertalan egyébként még nemrég közzétett, a választásokat elemző írásában is azt hangoztatta, hogy bár „a helyzetünk nem lett könnyebb és egyszerűbb, mégis úgy gondolom, van mire építenünk, van mire terveznünk közös jövőnket. Az elmúlt négy évben csökkentettük a párt adósságát, rendbe tettük a gazdálkodást, és megteremtettük annak a feltételeit, hogy a jelölt­jeink igényeit minden tekintetben ki tudjuk elégíteni mind az előválasztáson, mind a választáson, és stabilizáltuk az MSZP bázisát.”

Ehhez képest az ATV tegnap arról számolt be, hogy bár korábban hagyománynak volt tekinthető, hogy az MSZP a munka ünnepén a Városligetben ünnepel, a szocialisták idén nem tartanak központi rendezvényt. A súlyos választási vereség után egyébként a DK és a Momentum sem rendez majálist, míg a Mi Hazánk és a Munkáspárt igen.

Tóth Bertalant egyébként nem érintik a „megszorítások”, hiszen országgyűlési képviselőként 1,3 ­milliós illetményben részesül, erre jön még a frakcióvezetőknek járó ugyancsak 1,3 milliós juttatás, a búcsúzó társelnök tehát havonta legalább havi 2,6 ­milliós fizetést kap. További javadalmazást jelenthetnek még számára az esetleges bizottsági tagságért járó több százezer forintos összegek is.

Mindeközben az MSZP másik társelnöke, Kunhalmi Ágnes az Azonnalinak adott interjúban arról beszélt, hogy a választási kampányban a külföldi, amerikai tanácsadók erőltették a putyinozást, ami szerinte hiba volt, mert a békére és a szociális ígéretekre kellett volna helyezni a hangsúlyt.

Mint fogalmazott, Márki-Zay Péternek „volt egy saját MMM-es tanácsadói köre magyar és külföldi tanácsadókkal. Ők valamilyen okból még az utolsó körben is a putyinozó plakátokat erőltették.”

Kunhalmi szerint azért tudta megnyerni a körzetét, „mert a békéről beszéltem meg a jóléti intézkedésekről, a programunkról, és nem arról, hogy mi van Putyinnal. Egy szűk rétegre optimalizáltuk a kampányunkat”.

Borítókép: Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke és Nagy Attila, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke / Magyar Nemzet / Teknős Miklós

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában