Terrortámadás

2022.04.21. 15:43

Több áldozata van egy afganisztáni síita mecsetben történt robbanásnak

Legalább tízen meghaltak és több tucatnyian megsebesültek egy robbanásban, amely egy síita mecsetben történt az észak-afganisztáni Mazar-e-Sarífban csütörtökön - mondta el a tartományi egészségügyi vezető, Nadzsíbullah Tavana.

Egyes hírforrások 32, míg mások 40 sebesültről tudnak.


Az Iszlám Állam nevű terrorszervezet Telegram-csatornáján jelentkezett a támadás elkövetőjeként.


A szintén észak-afganisztáni Kunduzban is robbanás történt: itt tizenegyen vesztették életüket vagy sebesültek meg egy helyi egészségügyi tisztségviselő szerint. Jelezte: az áldozatok száma emelkedhet.


A fővárosban, Kabulban út mentén elhelyezett pokolgép robbant fel csütörtökön, megsebesítve két gyereket. A robbanószerkezetet egy síiták lakta környéken helyezték el.


A helyi hatóságok ezek mögött is az Iszlám Állam helyi ágát, az Iszlám Állam - Horászánt sejtik.


Afganisztán biztonsága jelentősen javult azóta, hogy a tálibok harca győzelemmel zárult, és augusztusban átvették a hatalmat, a nemzetközi haderő pedig húsz év után kivonult az országból. Azonban időről időre így is előfordulnak támadások, amelyeket többségében az Iszlám Állam - Horászán követ el rendszerint síita célpontok ellen. A szunnita szélsőségesek eretneknek tekintik a síitákat.


Kedden egy kabuli iskolát ért támadás a síita hazarák lakta Dast-e-Barcsi negyedben, amelyben sokan - helyi értesülések szerint legalább huszonöten - életüket vesztették. Tavaly májusban szintén egy iskolára támadtak rá a térségben, amelyben legalább 85 civil életét vesztette, többségében iskolás lányok. A tálibok azt állítják, hogy legyőzték az Iszlám Állam szélsőségeseit, de elemzők szerint továbbra is ők jelentik a legnagyobb biztonsági kihívást az új afgán kormány számára.

Borítókép: burkába öltözött afgán nő ül egy, a robbanásban megsérült gyermek mellett 2022. április 21-én Kunduzban (AFP)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában