Fontos támogatás

2022.05.19. 15:01

Az eltérő fejlődésű gyerekeknek nyújt jelentős segítséget a Gyermekút program

A családok biztonságérzetét erősíti, ha eltérő fejlődésű gyermekeik minél előbb segítséget kaphatnak – mondta a Miniszterelnökség családpolitikáért felelős helyettes államtitkára csütörtökön Budapesten, a Gyermekút projekt zárókonferenciáján.

Az eltérő, megkésett fejlődésű kisgyermekek hatékonyabb ellátását támogató  Gyermekút projektet méltatva Beneda Attila úgy fogalmazott, hogy

még nem volt korábban ehhez hasonló program, amely a gyermekekkel foglalkozó ágazatok szereplőit így összefogná, és ehhez hasonló ágazatközi együttműködést hozna létre.
Szuromi-Kovács Ágnes, a projektet megvalósító Családbarát Magyarország Központ ügyvezetője kiemelte, hogy küldetésük a családok tájékoztatása, a családbarát szemlélet terjesztése, hogy a vágyott gyermekek világra jöhessenek és szeretettel teli környezetben nevelkedhessenek.

Ezt támogatta az öt éve indított, a kora gyermekkori fejlesztést erősítő Gyermekút projekt is, amelyet szeretnék folytatni, tervezik például gyermekkori intervenciós központok felállítását

 – tette hozzá.
Kereki Judit, a projekt menedzsere és szakmai vezetője elmondta:

Azért indult el a Gyermekút program, mert korábban nagyon nehéz volt az ellátórendszerben megtalálni a megfelelő szakembereket, akik segíteni tudtak a szülőknek a gyerekek fejlesztésében, különösen a három év alatti gyerekek esetében volt nehéz bekerülni az ellátásba. Ezért képzéseket indítottak szakembereknek, támogatták a szülők és a szakemberek együttműködését, és igyekeztek bővíteni a szolgáltatásokhoz való hozzáférést. Kiadtak módszertani kézikönyveket, protokollokat, szakmai honlapot fejlesztettek, és kialakítottak egy az ágazati rendszereket összekötő informatikai hálózatot is. Az iskoláskor előtti gyermekek mintegy 17 százalékát érinti valamilyen fokú fejlődési megkésettség vagy eltérés egy nemzetközi kutatás szerint. Ezért rendkívül fontos, hogy a kisgyerekek fejlődési eltéréseit minél korábban felfedezzék és a családot a megfelelő szakemberhez irányítsák. 

A Gyermekút projekt abban segít, hogy az érintett gyermekek és családjaik, valamint az ellátásukban dolgozó szakemberek időben és megfelelő felkészültséggel kapcsolódjanak be a felismerés, a diagnosztika és a fejlesztés, terápia folyamatába.

A Gyermekút programról itt és itt lehet tájékozódni. 

Borítókép: Beneda Attila, a Miniszterelnökség családpolitikáért felelős helyettes államtitkára beszédet mond a Steller Mária védőnői díjak átadásán a Magyar Tudományos Akadémián 2022. május 12-én. MTI/Balogh Zoltán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában