Ukrán válság

2022.05.28. 07:38

Orosz-ukrán háború: újabb ukrán várost foglaltak el az oroszok

Az orosz-ukrán háború legfrissebb eseményei.

 

Az orosz-ukrán háború legfontosabb szombati eseményei

  • Mintegy 11 ezren érkeztek Ukrajnából pénteken
  • További fegyverekkel bővül az ukrán haderő
  • Újabb ukrán várost foglaltak el az oroszok

Felemelték az újonc katonák korhatárát Oroszországban

Vlagyimir Putyin orosz elnök aláírta azt a törvényjavaslatot, amely módosítja az orosz hadseregben a katonák szerződtetésére vonatkozó korhatárt. Korábban a hadsereggel első önkéntes szerződésüket aláíró oroszoknak 40 év alattiaknak, a külföldieknek pedig 30 év alattiaknak kellett lenniük – írja a Deutsche Welle.

Az új törvény értelmében mostantól 50 éves korig lehet jelentkezni a hadseregbe, és a törvényes nyugdíjkorhatárig szolgálni, amely férfiak esetében 65, nők esetében 60 év.

A törvénytervezetet kísérő feljegyzés szerint a nagy pontosságú fegyverek és felszerelések működtetéséhez "magasan képzett szakemberekre" van szükség, akik általában csak 40 éves koruk elején vagy közepén szerzik meg a szükséges készségeket.

Az oroszok is megerősítették Liman elfoglalását

Szombat az orosz védelmi minisztérium is megerősítette: az oroszok elfoglalták a Donyec-medencében fekvő, stratégiai jelentőségűnek tartott várost, Limant.  A körülbelül húszezer lelket számláló Liman vasúti csomópont, a kelet-ukrajnai két nagyváros, Szlovjanszk és Kramatorszk felé vezető úton fekszik, s az orosz haderő és a donyeci szakadárok napok óta tartották bekerítve. Ez volt az utolsó nagyobb település Donyec megyében, amely még az ukrán fegyveres erők kezén volt.

Felkavaró képek a lerombolt ukrán városról

Borogyankában, Kijev közelében 38 napig állomásoztak orosz csapatok. Egy fehérorosz Twitter-oldal tett közzé megdöbbentő képeket a háború pusztításáról.

Mintegy 11 ezren érkeztek Ukrajnából pénteken

Az ukrán-magyar határszakaszon 5930 ember lépett be pénteken Magyarország területére, a román-magyar határszakaszon belépők közül 5019-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szombaton.

A beléptetettek közül a rendőrség 301 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Nekik fel kell keresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért.

Az ukrajnai háború elől pénteken 187 ember, köztük 67 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság azt közölte szombaton a police.hu oldalon, hogy a Készenléti Rendőrséggel és a rendőrjárőrképzésben részt vevőkkel segítik az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket. A feladatokban támogatást nyújt a Budapesti Polgárőr Szövetség is. Folyamatosan tartják a rendőrök a kapcsolatot az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság, a Magyar Államvasutak Zrt., a Budapesti Közlekedési Központ, a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság, Budapest Főváros Kormányhivatala, valamint a segélyszervezetek munkatársaival

További fegyverekkel bővül az ukrán haderő

További M777-es ágyúkat kap Ukrajna. A tarackokat Kanada szállítja az ukránoknak.

Újabb ukrán várost foglaltak el az oroszok

Az orosz erők a kelet-ukrajnai Liman és Popasna városokban és azok közelében vonulnak. A hírt műholdfelvételek is megerősítik.

A legfrissebb jelentések szerint orosz kézre került Liman, amely már a második a héten elfoglalt, közepes méretű ukrán város

– írta a Sky News.

Forrás: Satellite image ©2022 Maxar Technologies / AFP

Borítókép: Anadolu Agency via AFP / Diego Herrera Carcedo

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában