Elfogadhatatlan szankciók

2022.05.16. 15:27

Szijjártó Péter: az ország és a magyar emberek biztonsága a legfontosabb (videó)

Magyarországnak az a legfontosabb érdeke, hogy az ország és a magyar emberek biztonságban legyenek - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter Brüsszelben, az uniós tagországok külügyminiszterei ülésének szünetében hétfőn.

Szijjártó Péter magyar újságíróknak nyilatkozva hangsúlyozta: a magyar kormány sosem fogja megengedni, hogy az emberekkel fizettessék meg a háború árát, legyen szó a fizikai biztonságról, az energiabiztonságról, vagy a gazdaság biztonságáról.

Emlékeztetett: Magyarország eddig minden szankciós csomagot megszavazott. Az Európai Bizottság Oroszországgal szemben bevezetni tervezett hatodik szankciós csomagjában szereplő, a földgáz- és a kőolajszállításokra vonatkozó javaslatok azonban nem fogadhatók el. Noha ezt Magyarország már korábban világossá tette, az uniós bizottság mégis olyan javaslatot tett, amely ellentétes Magyarország nemzeti érdekeivel, ami Magyarország számára súlyos problémákat okoz - mondta.

"Hogy fordulhatott elő az, hogy miközben az Európai Bizottság tisztában volt a magyar érdekekkel, a magyar érzékenységgel és állásponttal, mégis olyan javaslatot tett le az asztalra, ami magában hordozza az uniós egység megbomlásának lehetőségét? - tette fel a kérdést.

Szavai szerint a brüsszeli javaslat nem kevesebb, mint egy "atombomba" a magyar gazdaság működésére. Elfogadása esetén fizikailag válna lehetetlenné az ország, illetve a nemzetgazdaság működtetése - tette hozzá a külgazdasági és külügyminiszter.

Kiemelte, hogy a javaslatnak továbbá súlyos gazdasági és környezetvédelmi hatásai is vannak. A fosszilis energiaforrásoktól történő megszabadulás, valamint a megújuló energiahordozók bevezetésének hangoztatása mellett Brüsszel azt várná el, hogy Magyarország sok száz millió euróért végezzen beruházást a kőolaj-infrastruktúrába.

Komolyan gondolja-e bárki, hogy hajtsunk végre egy mintegy 280 milliárd forintos beruházást csak azért, hogy 55-60 százalékkal megnöveljük az üzemanyagok árát Magyarországon, és általános árdrágulást okozzunk? - fogalmazott. 

Elmondta, ha nem érkezhet több kőolaj Oroszországból, akkor a Horvátországból érkező kőolajvezeték bővítésére van szükség, ugyanis kapacitása miatt nem alkalmas arra, hogy kiváltsa az orosz szállítást. Tájékoztatása szerint egy ilyen beruházás 200 millió euró értékű finanszírozást igényel, amelyhez hozzáadódna még a kőolajfinomító mintegy 550 millió eurós átalakításának költsége is. Mindezek nyomán a Magyarországi üzemanyagárak, illetve emiatt minden termék ára rendkívüli mértékben növekedne - közölte.

Szijjártó Péter jogosnak nevezte azt az elvárást, hogy az unió megoldási javaslatot adjon a beruházások finanszírozására és az áremelkedés megelőzésére vagy kompenzációjára. Az Európai Bizottság számára világos, hogy mi a magyar álláspont, Magyarország várja a testület javaslatát, de ilyen javaslat eddig nem született. Ezért javasolta azt, hogy ha az Európai Unió szeretne olajembargót bevezetni, akkor adjon mentességet a csővezetékes szállításra. Ez a legegyszerűbb megoldás, amely kielégíti a brüsszeli igényeket, és nem hozza rendkívül nehéz helyzetbe azokat az országokat, melyek csővezetéken kapnak kőolajat - tette hozzá.

A külgazdasági és külügyminiszter végezetül leszögezte: a tranzitvezetékek elzárásával való fenyegetőzés elfogadhatatlan. Elfogadhatatlan, hogy egyesek ilyen intézkedéssel ártatlan emberek életét akarják megnehezíteni, a háborúban ártatlan országok energiaellátását akarják megszakítani. Jogos az az elvárás, hogy ilyen lépések ne történjenek - húzta alá Szijjártó Péter.

Borítókép: A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter nyilatkozik az uniós tagországok külügyminisztereinek rendkívüli ülése után Brüsszelben 2020. január 10-én.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában