Szellemi érték és erkölcsi tanulság

2022.05.09. 18:01

Varga Mihály: az ország újjáépítése a polgári oldal feladata lett

A baloldal nemcsak a gazdasági válságkezelésében vallott kudarcot, azt sem ismerték fel, hogy ehhez kevés a gazdaság átalakítása - fogalmazott a pénzügyminiszter.

Az ország újjáépítése "a szocializmus gyilkos pusztítása után" a polgári oldal feladata lett - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter Cinkotai János A Tripolisztól a Fehér Házig című könyvének - a szerző jelenlétében tartott - bemutatóján, Budapesten hétfőn.

A tárcavezető az országépítés feladatáról úgy fogalmazott: azért a miénk, mert a baloldal nemcsak a gazdasági válságkezelésében vallott kudarcot, azt sem ismerték fel, hogy ehhez kevés a gazdaság - ráadásul hibás - átalakítása.

Nem látták, hogy szabad nemzet nem létezhet öntudat nélkül, múltjának ismerete nélkül, az összetartozás érzése nélkül és a hit támogatása nélkül - folytatta. Mindezt visszaépíteni nem egy hét munkája, "bizton állíthatom viszont, ha sokan dolgozunk érte, ebben az értelemben is napról napra gazdagabbak leszünk" - mondta.

Varga Mihály szerint a történetmesélés reneszánszát éli, sőt, egyre nagyobb szerepe van az üzleti életben és a politikában is.

A jó történet tudást ad, inspirációt, és szórakoztató is. A jó történetek megérintenek és cselekvésre bírnak - fűzte hozzá.

A szerző életútját röviden ismertetve a könyvről azt mondta: egy különleges ember életútja, magával ragadó történet.

Cinkotai Jánost az inflációkutatás legismertebb szakemberének nevezte, külön rámutatva: előrejelzései az elmúlt 30 évben 97 százalékos valószínűséggel teljesültek.

Szólt arról is, hogy Cinkotai János Antall József felkérésére a kormány inflációval és az árak alakulásával foglalkozó főtanácsosa lett.

Boross Péter volt kormányfő arról beszélt: a szerző megérdemli, hogy ekkora érdeklődés, szeretet és tisztelet övezze könyvbemutatója alkalmából.

Ha valaki megérdemli, hogy rendkívül termékeny és mélyenszántó gondolatai megjelenjenek kiadásban, az Cinkotai János - tette hozzá.

A könyvről azt mondta: nemcsak szellemi érték, hanem erkölcsi tanulság is.

Trócsányi László, a könyvbemutatónak helyet adó Károli Gáspár Református Egyetem rektora Cinkotai János kivételes pályafutását méltatta.

Jelezte: az Angyalföldi városrészből - egykori nevén Tripoliszból - eljutott a Fehér Házig, ami nem könnyű dolog.

Olyan életutat tudhat maga mögött, hogy a legnagyobb szegénységből, a legnagyobb alázattal a szakmai csúcsra ért - tette hozzá.

Gazdag életpálya áll a szerző mögött - fogalmazott, nagyszerűnek nevezve a kötetet.

Veres András római katolikus püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke a szerzőt méltatva elmondta: a feltétel nélküli becsület, az igazság őszinte szeretete vezette életében.

Hozzátette: Cinkotai Jánost a hite, családi neveltetése, erkölcsi értékrendje szolgálatra kész életre irányította, de nem szolgalelkűségre, mert az erkölcsi érték fontosabb volt számára, mint amit kívántak tőle.

Borítókép: Trócsányi László, a Károli Gáspár Református Egyetem rektora, Boross Péter volt miniszterelnök, Veres András római katolikus püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke és Varga Mihály pénzügyminiszter (b-j) Cinkotai János A Tripolisztól a Fehér Házig című könyvének bemutatóján Budapesten, a Károlyi-Csekonics Palota dísztermében 2022. május 9-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában