Alig alakult meg az új parlament

2022.06.17. 15:35

Gyurcsány pártja és az MSZP máris több tízmilliós szerződést kötött

Nem sokat haboztak a baloldali pártok parlamenti frakciói, hiszen már az új Országgyűlés alakulásának napján elkezdték osztogatni a közpénzt a hozzájuk köthető vállalkozásoknak és üzletembereknek. Az MSZP 92 millió, Gyurcsány pártja közel 15 millió forint értékben bízta meg a gazdasági holdudvarukhoz tartozó szereplőket. A legjobban a Török Ottó vezette Sapienza járt, a szocialista-közeli cég egymaga 42 millió forintot kapott.

A jelek szerint a súlyos választási vereség nem különösebben billentette ki a formájukból a baloldali pártokat, akik az új ciklusban is ugyanolyan tempóban hozzák helyzetbe a gazdasági holdudvarukat, mint korábban. Sőt, még az is lehet, hogy a sebességben sikerült fejlődést elérniük - írja az Origo.

Megszokott tempó

Türelmességgel egészen biztosan nem lehet megvádolni a MSZP és Gyurcsány pártjának a frakcióját, hiszen már az új Országgyűlés megalakulásának napján elkezdték kiszervezni a szokásos közpénzmilliókat a mögöttük álló és jól ismert üzleti köröknek. A parlament hivatalos oldalán közzétett adatok szerint a szocialisták voltak az elszántabbak, május 2-án egy délután alatt hat megbízási szerződést kötöttek a hozzájuk lojális szereplőkkel. 

Az osztogatás legnagyobb nyertese a Sapienza Oktatási Tanácsadó és Szolgáltató Kft. volt. A tanácsaikért 41,2 millió forintot fizet a szocialista frakció az idei évre. A hivatalos verzió szerint gazdaságpolitikai, társadalompolitikai, valamint uniós kérdésekben kell segítséget nyújtaniuk Kunhalmi Ágneséknek. Nagy meglepetésnek nem nevezhető a Sapienza megbízása, hiszen a cég folyamatosan kapja a felkéréseket a baloldali párt képviselőcsoportjától. Nem véletlenül, hiszen a társaság tulajdonosa, Török Ottó régi baloldali káder, egy időben a második Gyurcsány-kormány sportügyi szakállamtitkáraként dolgozott. Egyébként több alkalommal is foglalkoztunk a szocialista hátszelű vállalkozás szárnyalásával.

A Sapienza leánycége, a Sapienza Plus Kft. sem járt rosszul, hiszen a szocialisták év végéig 7 millió forintért bérlik tőlük a Villányi úti pártszékház bizonyos helységeit. A vállalkozást szintén Török Ottó tulajdonolja. 

Szintén jól teljesített a pénztáraknál a Szociális Demokráciáért Intézet Nonprofit Kft., amely a frakció munkáját megalapozva 20,6 millió forintért készíthet (politikai) elemzéseket, gyűjthet adatokat, és prezentálhatja mindezt Hiller Istvánéknak. A társaságot az a Szeredi Péter vezeti, aki korábban az MSZMP KB munkatársa, a Medgyessy-kormány idején a Miniszterelnöki Hivatal Kormányzati Stratégiai Elemzőközpont vezetője, a Gyurcsány-kormányban a Miniszterelnöki Hivatal főtanácsadója, majd a Honvédelmi Minisztérium kabinetfőnöke volt. Mondani sem kell, hogy nem ez volt az első megbízásuk a szocialistáktól. Korábban ezzel a cikkünkben foglalkoztunk velük.

15,2 millió forintos megbízási szerződésével a harmadik helyre került a szocialisták ciklus eleji közpénzosztogatásában a Kapcsolat.hu Kommunikációs és Szolgáltató Nonprofit Kft. Nekik nem elemzéseket kell készíteniük, csupán biztosítaniuk kell az internet és a telefonszolgáltatás technikai feltételeit. Erre az év hátralévő részében oda kell figyelniük, sőt, el kell végezniük a karbantartási munkálatokat. Jelenleg is ők üzemeltetik az MSZP pártalapítványa, a Táncsics Mihály Alapítvány honlapját, a kapcsolat.hu-t. Ügyvezető igazgatójuk pedig az a Simon Domokos, aki korábban Tóth Bertalan pártelnök kabinetfőnöke volt.

A futottak még kategóriába került Dr. Litresits András, az ismert MSZP-közeli jogász, aki tanácsadó cégén, a Tirjana Tanácsadó Bt.-n keresztül jutott a 4,8 millió forinthoz. Cserébe tanácsokat kell adnia, tájékoztató anyagokat kell készítenie és szóban kell konzultálnia "közjogi témában" a képviselőcsoport tagjaival október végéig. 3 millió forintra jó volt a Dolgozó Vidék Bt. is, ők szintén tanácsadással és személy konzultációkkal segítik a frakció munkáját, azzal az eltéréssel, hogy mezőgazdasági és vidékpolitikai témákban végeznek fejtágítást. Összesen tehát az MSZP 91,8 millió forinttal bízta meg a baráti cégeket. 

Gyurcsányék sem szerénykedtek

Gyurcsány Ferencék sem voltak restek, az új Országgyűlés megalakulásának alkalmából az egyik legcombosabb szerződést kötötték az egyik baráti céggel. Két hónapra 14,3 millió forintot fizettek ki az Eagle Eye-Marketing Kft.-nek a közösségi médiával kapcsolatos tanácsadásra. A jelek szerint Gyurcsány pártjának sokat ér, hogy a képviselőik szakavatottan tudjanak Facebookozni: havi 7 millió forintot.

Az Eagle Eye-Marketing nem új szereplő a baloldali párt hátországban, tavaly előtti alapításuk óta nyerőszériában vannak. Az elérhető információk szerint összesen négyszer kaptak megbízást Gyurcsány pártjának frakciójától.

Ez egészen biztosan összefüggésben van azzal, hogy a társaságot az a Páva Zoltán vezeti, aki 2008 és 2010 között a Miniszterelnöki Hivatal tanácsadója volt. Az extanácsadó mostanában leginkább az Ez a Lényeg nevű portállal került be a hírekbe. A propagandaoldal leginkább durva, alpári stílusával hívta fel magára a figyelmet, és azzal, hogy indításként milliókat költött facebookos hirdetésekre.

Borítókép: Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció frakcióvezetője felszólal az Országgyűlés őszi időszakának nyitóülésén 2021. szeptember 20-án.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában