Katasztrofális következmények

2022.06.20. 18:32

Németh Zsolt: itt az ideje, hogy a tábornokok helyett a diplomatáké legyen a főszerep

Az Európa Tanács parlamenti közgyűlése magyar delegációjának vezetője kijelentette: mielőbb véget kell vetni az öldöklésnek, a háború már eddig is jelentős számú áldozatot követelt.

Mivel az Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja miatt drámai helyzetbe került a világ, elérkezett az ideje, hogy a tábornokok helyett a diplomatáké legyen a főszerep - jelentette ki az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke Strasbourgban, az Európa Tanács parlamenti közgyűlése (PACE) nyári ülésszakának első munkanapján az MTI-nek telefonon nyilatkozva hétfőn.

Németh Zsolt, a közgyűlés magyar delegációjának vezetője kijelentette: mielőbb véget kell vetni az öldöklésnek, a háború már eddig is jelentős számú áldozatot követelt. Katonai, gazdasági, politikai és társadalmi következményei katasztrofálisak.

Szavai szerint látni kell, hogy a régi világrend megszűnőben van, amelyet új világrend követ. Az 1975-ös Helsinki Záróokmányban rögzítettek szerinti világrend a végéhez érkezett - jelentette ki.

Amiben mi, közép-európai országok egészen biztosak vagyunk: semmiképpen sem akarjuk a jaltai típusú, érdekszférákon alapuló világrend visszatérését. Semmiképpen sem akarjuk a Szovjetunió helyreállítását - fogalmazott.

Kijelentette: a jelenlegi helyzetben indokolt lenne összehívni az Európa Tanács tagállamai vezetőinek negyedik csúcstalálkozóját. Amennyiben az Európa Tanács él ezzel a lehetőséggel, fontos szerephez juthat az új politikai felépítés kialakításában - hangsúlyozta Németh Zsolt.

Tiny Kox, a PACE elnöke az ülésszakot megnyitva arra kérte a közgyűlés tagországait, ne szokjanak hozzá ahhoz, hogy háború van Ukrajnában, valamint arra, hogy segítsenek véget vetni az ukrán nép szenvedéseinek, és továbbra is tanúsítsanak szolidaritást.

Kijelentette: a háború soha nem válhat új normalitássá, majd pedig felszólította az orosz hatóságokat, hogy haladéktalanul vessenek véget az Európai Tanács tagállama, az Ukrajna elleni agressziónak.

"Úgy gondolom, hogy a közgyűlésnek mint politikai motornak szerepet kell játszania a multilaterális architektúra megerősítésének folyamatában" - fogalmazott Kox, majd üdvözölte, hogy a májusi torinói miniszteri találkozó egyhangúlag támogatta az Európa Tanács tagállamai állam-, illetve kormányfőinek negyedik csúcstalálkozójának mielőbbi megszervezését.

Borítókép: Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke beszédet mond a reformáció köztéri emlékművének avatóünnepsége előtt tartott ünnepi istentiszteleten a bukaresti Kálvineum templomban 2022. május 4-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában