Platinajubileumot ünnepelnek a britek

2022.06.02. 19:58

Novák Katalin: Isten áldja a királynőt (videó)

Novák Katalin köztársasági elnök videóüzenetben köszöntötte II. Erzsébet brit királynőt az uralkodó platinajubileuma, azaz trónra lépésének 70. évfordulója alkalmából csütörtökön.

Az államfő Facebook-oldalára feltöltött videóban azt mondta: "Felséged akkor lépett a trónra, amikor Magyarország történelmének legsötétebb éveit élte át".
Mint felidézte, II. Erzsébet tanúja volt a szovjet és a kommunista zsarnokság elleni magyar szabadságharcnak, és látta a vasfüggöny végső leomlását.
A brit uralkodónak - folytatta az államfő - 1993-ban alkalma volt megismerni "szabadságszertő nemzetünket", és láthatta, hogy a magyarság évtizedeken és évszázadokon keresztül tartó nehézségeket követően "ismét egy büszke ország Európa szívében".
Novák Katalin emlékeztetett arra, hogy csaknem három évtized telt el II. Erzsébet magyarországi látogatása óta, eközben - mint fogalmazott - Magyarország ismét olyan országgá vált, amelyre "büszkék lehetünk".
Úgy gondolom, felséged is büszke lehet magyar földön született ük-ük-nagymamájára - mondta a brit királynőnek címezve Novák Katalin.

Egyúttal hangsúlyozta: Magyarország "mély tisztelettel" tekint a brit monarchiára, politikai rendszerének stabilitását és időtállóságát nagyra értékeli.
A köztársasági elnök kitért arra is, hogy a brit történelem során a nők meghatározó szerepet töltöttek be az államügyek irányításában, amit - mutatott rá Novák Katalin - nagyra értékel. Az államfő bizonyosnak nevezte, hogy még sok kiváló női vezető fog következni a jövőben.
Kiállni a nemzetért, kiállni a családért - Isten áldja a királynőt, a nőt, az édesanyát és Isten áldja Magyarországot - zárta szavait.

Borítókép: Novák Katalin köztársasági elnök (MTI/Bruzák Noémi)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában