Rekordszám

2022.06.26. 07:05

Több mint ötven településen tartanak időközi önkormányzati választást

Rekordszámú, több mint ötven településen rendeznek ma időközi önkormányzati választást. Azokat az időközi voksolásokat rendezik most meg, amelyeket a koronavírus-járvány miatt 2020. november 4-én hatályba lépett veszélyhelyzet idején nem tudtak megtartani.

Az elmaradt időközi választások kiírására április 25-ig volt lehetőségük a választási bizottságoknak. Ezt úgy kellett megtenniük, hogy a szavazás napja a kitűzés napját követő 70. és 90. nap közé essen. Az időközi választás legkorábbi időpontja így június 19. lehetett, a legkésőbbi pedig július 3.

Budapesten a IV. kerület 2-es és a VIII. kerület 5-ös egyéni választókerületében a képviselő halála, az V. kerület 3-as és a VII. kerület 4-es egyéni választókerületében pedig lemondás miatt kell időközi választást tartani.

Baranya megyében Siklósnagyfalu és Mekényes lakói a korábbi településvezetők lemondása miatt polgármestert, Cúnban pedig a képviselő-testület feloszlása miatt polgármestert és képviselőket is választanak.

Bács-Kiskun megyében Dunaszentbenedeken, Izsákon, Kunbaracson és Szalkszentmártonban a polgármester halála miatt lesz időközi választás, Kiskőrösön a 4-es egyéni választókerületben pedig az elhunyt képviselő utódját kell megválasztani.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében Gagybátorban és Ongán a korábbi településvezetők halála miatt polgármestert, Szentivánbaksán pedig a képviselő-testület feloszlása miatt polgármestert és képviselőket is választanak.

Békés megyében, Békéscsabán a 4-es egyéni választókerületben haláleset, Békésen pedig az 1. egyéni választókerületben lemondás miatt kell időközi képviselő-választást tartani.

Csongrád-Csanád megyében Szegeden, az 1-es egyéni választókerületben a korábbi képviselő lemondása miatt tartanak voksolást.

Fejér megyében Perkátán a korábbi polgármester lemondása miatt lesz időközi választás, Gyúrón pedig a képviselő-testület feloszlása miatt kell településvezetőt és képviselőket választani.

Győr-Moson-Sopron megyében Fertőhomok lakói a korábbi polgármester halála miatt választanak új településvezetőt.

Heves megyében Gyöngyösön a 3-as egyéni választókerületben a korábbi képviselő halála, Egerben pedig a 7-es választókerületben a korábbi képviselő lemondása miatt lesz időközi képviselő-választás.

Jász-Nagykun-Szolnok megyében Szolnokon a 4-es egyéni választókerületben a képviselő lemondása miatt kell időközi választást tartani.

Nógrád megyében Alsópetényben a korábbi polgármester lemondása miatt lesz időközi választás.

Pest megyében Tökölön a 4-es egyéni választókerületben, Szigetszentmiklóson a 6-os, Nagykőrösön pedig az 5-ös választókerületben a korábbi képviselő halála miatt lesz időközi választás.

Somogy megyében Göllén és Balatonberényben a képviselő-testület feloszlása miatt választanak polgármestert és képviselőket, míg Mezőcsokonyán a korábbi polgármester halála miatt lesz időközi választás.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében Darnó lakói a korábbi polgármester lemondása miatt választanak új településvezetőt, Nyírpilisen pedig a korábbi polgármester összeférhetetlenség miatt lemondott, ezért kell időközi választást tartani. A képviselő-testület lemondása miatt választanak polgármestert és képviselőket Anarcson, Nyírkércsen és Papon. Nyíregyházán az 1-es és a 3-as egyéni választókerületben a képviselő halála miatt kell időközi választást rendezni.

Tolna megyében Nagyszokoly lakói polgármestert választanak, a korábbi településvezetőről ugyanis megállapították, hogy méltatlan a tisztség betöltésére.

Vas megyében Bozsokon a polgármester halála, Telekesen és Porpácon pedig a lemondása miatt kell új településvezetőt választani. Kemeneskápolnán a korábbi időközi választáson szavazategyenlőség alakult ki a polgármesterjelöltek között, itt ezért kell időközi választást tartani. Kőszegen a 2-es egyéni választókerületben lemondás, Sárváron pedig az 5-ös egyéni választókerületben haláleset miatt kell új képviselőt választani.

Veszprém megyében Balatonalmádiban és Dörgicsén a polgármester lemondása miatt lesz időközi választás. A képviselő-testület feloszlása miatt polgármestert és képviselőket kell választani Balatonedericsen, Litéren, Lovason és Magyarpolányban.

Zala megyében Hottó községben a korábbi polgármester lemondása, Zalaköveskúton és Pusztaapátiban pedig a polgármester halála miatt választanak új településvezetőt. A képviselő-testület lemondása miatt Nemesnépen és Ramocsán polgármestert és képviselőket is választanak. Keszthelyen a polgármester lemondása, továbbá a 8-as egyéni választókerületben a képviselő halála miatt lesz időközi választás. Fűzvölgyben a polgármester halála miatt írtak ki időközi voksolást, és – mivel a képviselők száma a testület működéséhez szükséges létszám alá csökkent – három képviselőt is választaniuk kell a helyieknek.

Ezek mellett nyolc helyen – Dombegyház, Budapest XV. kerület, Bátaszék, Örkény, Szentborbás, Hernád, Egyek, Dunaújváros – időközi nemzetiségi önkormányzati választást tartanak ma.

Szavazni reggel 6-tól este 7 óráig lehet.

Borítóképünk illusztráció. Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában