Ösztöndíj

2022.06.26. 21:52

Újraindul a diaszpóra magyar közösségeit segítő Kőrösi Csoma Sándor Program

Július 15-ig lehet jelentkezni.

Két év szünet után újraindul a diaszpóra magyar közösségeit segítő Kőrösi Csoma Sándor Program - közölte a nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár vasárnap.

Szilágyi Péter kifejtette, a kormány 2022-2023-ban száz ösztöndíjast - cserkészeket, néptáncosokat, nyelvtanárokat, rendezvényszervezőket - küld ki a világ minden tájára, a nagy magyar közösségekbe, hogy segítsék a közösségépítő munkát. 

A programra július 15-ig lehet jelentkezni - tette hozzá. 

A helyettes államtitkár beszámolt arról is, hogy pénteken részt vett a 39 németországi magyar szervezetet felölelő Németországi Magyar Szervezetek Szövetsége közgyűlésén, ahol szintén azt hangsúlyozta, hogy folyamatos a közös építkezés a diaszpórában élő magyarokkal. 

Emlékeztetett, a szövetség célja a németországi magyar szervezetek és közösségek összefogása a magyar nyelv és kultúra ápolása érdekében kifejtett munkájuk összehangolására, illetve a becslések szerint 300 ezer Németországban élő magyar megszólítása. 

Szilágyi Péter közölte, beszédében köszönetet mondott a diaszpórában élő külhoni magyaroknak is, hogy "április 3-án egyértelműen kiálltak a nemzetben való gondolkodás és a 2010-ben megkezdett nemzetépítő munka folytatása mellett". 

Hangsúlyozta, a kormány folytatja a 2010-ben megkezdett nemzetpolitikai építkezést. 

A nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár kitért arra is, a Rákóczi Szövetséggel együttműködve ebben az évben is ezer magyar fiatalt várnak a diaszpórából Sátoraljaújhelyre a diaszpóra táboroztatási programra, ahol anyaországi és Kárpát-medencei társaikkal találkozhatnak. 

Aláhúzta, a Külföldi Magyar Cserkésszövetséggel együttműködve az év során a világ minden földrészén tucatnál is több helyen szervezik meg a diaszpóra iskolatáborokat a helyi cserkészszervezetek bevonásával, ahová szintén magyar fiatalokat várnak. 

Emellett Szilágyi Péter arra is felhívta a figyelmet, hogy szeptemberben adják át Nyugat-Európa egyetlen magyar cserkészparkjának központi épületét, amely a nemzetpolitikai államtitkárság támogatásával készülhet el.

Borítókép: Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztosa résztvevőkkel beszélget a diaszpórában élő magyarság segítésére létrejött Kőrösi Csoma Sándor Program keretében a déli félteke országaiba júniusban kiutazó ösztöndíjasok oktatási hetének ünnepélyes megnyitóján a Duna Palotában 2019. május 21-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában