Tusványos

2022.07.20. 12:34

Az EU komoly vesztese a háborúnak

A magyarok számára nincs más alternatíva, mint a béke, a nemzet legfőbb kívánsága az, amit Zrínyi Miklós úgy fogalmazott meg, hogy "Ne bántsd a magyart" - mondta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára szerdán Tusnádfürdőn, a 31. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor közéleti programjainak megnyitóján. Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke arról beszélt, az Európai Unió minden jel szerint rendkívül komoly vesztese az Ukrajnában zajló háborúnak.

Tusnádfürdõ, 2022. július 20. Butyka Zsolt, Tusnádfürdõ polgármestere (b1), Németh Zsolt, az Országgyûlés külügyi bizottságának elnöke (b2), Popa Ilona, erdélyi fõszervezõ (k), Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára, (j2), Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt ügyvezetõ elnöke (j1) a 31. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor megnyitóján az erdélyi Tusnádfürdõn 2022. július 20-án. MTI/Veres Nándor

Fotó: Veres Nándor

Cikkünk frissül!

Potápi Árpád János azt mondta: "Semmi más kívánságunk nekünk 2022-ben nem lehet, csak azt kérni, hogy sehol, sehol a világon, ne bántsák a magyart. Ne bántsák itt, a Kárpát-medencében, ne bántsák Ukrajnában, Kárpártalján. Mondjuk ki végre: mi, magyarok, csak a béke mellett tesszük le a voksunkat, csak a békében vagyunk érdekeltek" - fogalmazott.   

A "Van, ami örök" mottóval megszervezett 31. Tusványoson hét végéig több mint négyszáz közéleti és kulturális rendezvény várja az érdeklődőket.

Németh Zsolt a háború és Közép-Kelet-Európa viszonyáról tartott beszélgetésen azt mondta, Európa feje fölött az euróárfolyam, az infláció és az energiaárak emelkedése szempontjából "nagyon sűrű fellegek" gyülekeznek, ehhez társul a nemzetközi diplomáciában tapasztalható káosz.   

Ebben a helyzetben Közép-Európa országai - benne például a magyar-lengyel kapcsolatok is - nagyon komoly szakítópróbának vannak kitéve, ezért a térség tagjai csak akkor tudnak erősek maradni, ha együttműködnek és közösen képviselik érdekeiket 

- fogalmazott a kormánypárti politikus.

Németh Zsolt előadásában kitért a média szerepére a közép-európai egység megőrzésében és a fegyverszállítások ügyére, illetve a szankciók kérdéskörére is. Kifejtette, hogy a manapság "a hibrid hadviselés részeként működő" média több felületen támadást indított a magyar-lengyel barátság ellen; szavai szerint Lengyelország vonatkozásában egyfajta "Amerika-barátság" sztereotípiája figyelhető meg a magyar médiában, ennek ellenpéldája, a magyar "oroszbarátság" pedig a lengyel sajtóban jelent meg.   

Mindkét országban szabad a média, szabadabb, mint sok nyugat-európai országban, ugyanakkor a nem megfelelő viszony esetén nagyon be tudja korlátozni egy országnak a politikai mozgásterét - figyelmeztetett.   

A fegyverszállításokkal kapcsolatban Németh Zsolt egyértelműsítette, hogy Magyarország és Lengyelország ebben a kérdésben két szélső álláspontot képvisel. A lengyelek az áldozatot, Ukrajnát segítik fegyverekkel, míg Magyarország - Kárpátalja békéjének megőrzése érdekében - az aktív békepolitikát szorgalmazza - hangoztatta.   

Megjegyezte, ugyanez a két szélső pólus figyelhető meg a szankciókat érintően is, a magyar fél szerint a korlátozások csak hosszú távon hatnak, eredményük csak hónapok, esetleg évek múlva mutatkozik meg, holott a háború hatásai már most érezhetőek az egész kontinensen.   

A két, egymástól eltérő álláspont ellenére lényegében csak politikai "eszközvitákat" folytatunk, a stratégiai célokat és Közép-Európa haladási irányát tekintve nincs vita Magyarország és Lengyelország között - vélekedett a külügyi bizottság elnöke. Németh Zsolt megerősítette, a közös cél egy független, az Európai Unióhoz tartozó Ukrajna megteremtése, amely integrálódik a térség működésébe.

Ehhez azonban béke kell, ezért szükséges a minél gyorsabb békekötés, fegyverszüneti megállapodás a háborús felek között - hívta fel a figyelmet. Németh Zsolt szerint a két ország vitás kérdéseit tisztázni kell, amiben egyetértenek, abban össze kell fogniuk, a véleménykülönbség esetén pedig fontos, hogy ne akadályozzák, hanem segítsék egymást a saját érdekek mentén történő politizálásban.   

Hangsúlyozta, 

Közép-Európát nem temetheti és nem is fogja maga alá temetni ez a háború, mint ahogyan a magyar-lengyel barátságot sem, utóbbiban viszont "komoly odafigyelésre" van szükség. 

Németh Zsolt összegzésében arra hívta fel a figyelmet, a két ország kapcsolataiban egyértelművé kell tenni az "eszköz- és a célviták" közötti különbséget, és a célokban kell megtalálni az egységet.   

A pódiumbeszélgetésen Bakk Miklós, a Sapientia Egyetem oktatója a magyar-lengyel kapcsolatok múltjáról és jelentőségéről, Csoma Botond, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője az orosz-ukrán háború eddigi fejleményéiről, míg Jerzy Snopek korábbi budapesti lengyel nagykövet az ukrán háborúval kapcsolatos lengyel álláspontról tartott előadást.

Borítókép: Butyka Zsolt, Tusnádfürdő polgármestere (b1), Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke (b2), Popa Ilona, erdélyi főszervező (k), Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára, (j2), Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt ügyvezető elnöke (j1) a 31. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor megnyitóján az erdélyi Tusnádfürdőn 2022. július 20-án. MTI/Veres Nándor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában