Ukrán válság

2022.07.07. 07:52

Az oroszok előrenyomulnak, az ukránok nyugati fegyverektől várják a csodát – frissül

134. napja pusztít a testvérháború az ukránok és oroszok között.

Cikkünk frissül!

Ukrán vezető: Kijev eddig 9 HIMARS és hasonló rakétarendszert kapott a Nyugattól

Ukrajna eddig kilenc HIMARS típusú és hasonló rakétarendszert kapott az Egyesült Államoktól és szövetségeseitől, de még több tucatnyira van szüksége az ellentámadáshoz

– jelentette ki Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi tanács titkára a The Wall Street Journal című amerikai lapnak adott nyilatkozatában, amelyből a Jevropejszka Pravda hírportál idézett. A tisztségviselő rámutatott: az Egyesült Államok nagy mozgékonyságú rakéta- és tüzérségi rendszereinek (HIMARS) múlt hónapban történő érkezése lehetővé tette Ukrajnának, hogy nagy pontossággal találja el azokat az orosz célokat a frontvonalak mentén, amelyek korábban az ukrán fegyverek hatótávolságán kívül estek. Danyilov szerint a HIMARS és más nyugati rakéta-sorozatvetőkkel szemben az oroszok „védtelenek”.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy Ukrajnának még többtucatnyi HIMARS rakétarendszerre lenne szüksége ahhoz, hogy megváltoztassa a kelet-ukrajnai harcok kimenetelét.

Egyelőre – mint mondta – Ukrajna kénytelen védelmi háborút folytatni a térségben.

Putyin: a háborút a Nyugat szította, egyedül ő tehető felelőssé érte

Az ukrajnai háborút a Nyugat szította, egyedül ő tehető felelőssé a mostani eseményekért – jelentette ki csütörtökön Vlagyimir Putyin orosz elnök az orosz parlament alsóházának (duma) frakcióvezetőivel folytatott tanácskozásán.

Azt mondják nekünk, hogy mi kezdtük a háborút a Donbászban, Ukrajnában. Nem, ezt az úgynevezett kollektív Nyugat szította a 2014-es, alkotmányos rendet felforgató fegyveres ukrajnai hatalomátvétel megszervezésével és támogatásával, később pedig a donbászi emberek ellen elkövetett népirtás jóváhagyásával és mentegetésével. Éppen a Nyugat a fő értelmi szerzője és felelőse a mai eseményeknek

– mondta Putyin.

Ukrán katonákon kísérletezhettek az amerikaiak

Az ukrán fegyveres erők katonáit veszélyes betegségekkel kapcsolatos kísérletekbe vonták be az amerikaiak – jelentette ki Igor Kirillov altábornagy, az orosz hadsereg sugár-, vegyi és biológiai védelmi csapatainak vezetője.

A Vzgljad.ru szerint Kirillov a kijelentéseit arra alapozza, hogy az általuk megvizsgált, orosz hadifogságba került

ukrán katonák 33 százaléka hepatitis A-val fertőzött, több mint 4 százalékuk vérzéses lázban, 20 százalékuk pedig nyugat-nílusi lázban szenvedett.

Ez – szögezte le – jelentősen meghaladja a statisztikai átlagot.

Tekintettel arra, hogy ezeket a betegségeket a Pentagon aktívan tanulmányozta ukrajnai projektek keretében, okkal feltételezhető, hogy az ukrán fegyveres erők katonái önkéntesként részt vettek a veszélyes fertőző betegségek elviselhetőségének felmérésére irányuló kísérletekben

– mondta Kirillov.

Lerombolták az orosz-ukrán barátság mítoszát

Elbontották a Kijev megyei Perejaszlav településen Ukrajna és Oroszország „újraegyesítésének” emlékművét – közölte Vjacseszlav Szaulko, a kistérség elöljárója a Facebookon, fotókat is mellékelve a munkálatokról. „A perejaszlaviak ma végleg lerombolták az Oroszországgal való örök barátság szovjet mítoszát: ma reggel az újraegyesítés 300. évfordulójára emelt emlékmű hivatalosan is a múlté lett. Biztonságosan lebontottuk, és biztonságos tárolóhelyre szállítottuk” – írta bejegyzésében Szaulko.

Mihajlo Fedorov ukrán digitális fejlesztési miniszter pedig arról számolt be, hogy az interneten felmérést indítottak a kijevi Haza Anyácska szobor pajzsán lévő szovjet címer jövőbeli sorsáról. A monumentális, kardot és pajzsot tartó nőt ábrázoló szobrot még 1981-ben emelték a második világháború hőseinek emlékére.

Tovább rohamoznak az oroszok

Az ukrán vezérkar csütörtöki helyzetjelentésében arról számolt be, hogy Oroszország igyekszik megtörni az ukrán fegyveres erők ellenállását, és teljes ellenőrzést teremteni a Donyec-medencei Luhanszk megye fölött, ennek érdekében csapatokat csoportosít át a térségbe.

A Donyeck megyei Szlovjanszk irányában az orosz hadsereg folytatja a rohamműveleteket, Kramatorszk és Bahmut térségében pedig több települést tartanak folyamatos tűz alatt.

Legénység nélküli tartályhajót lőttek az oroszok

Az Ukrajnát támadó orosz erők rakétacsapást mértek a Donyeck megyei, stratégiai jelentőségű Kramatorszk város központjára, a támadásnak az eddigi információk szerint egy halálos áldozata és hat sebesültje van – közölte Pavlo Kirilenko megyei kormányzó csütörtökön a Telegram üzenetküldő alkalmazáson.

Szerhij Bratcsuk, a déli Odessza megye katonai adminisztrációjának sajtótitkára arról adott hírt, hogy az orosz erők rakétacsapást mértek a régióra, és

eltalálták a Moldova lobogója alatt, a Fekete-tenger part menti részén sodródó – üres és legénység nélküli –, Millennial Spirit nevű tartályhajót.

Kifejtette, hogy az oroszok két H-31 típusú lokátorromboló rakétát lőttek ki egy Szu-30-as repülőgépről. Ezek egyike csapódott a hajóba. Figyelmeztetett ugyanakkor arra, hogy némi dízel üzemanyag maradt a tartályhajóban, ami kigyulladhat.

Videón az oroszok szuperfegyvere

Első alkalommal mutatott be hivatalos videófelvételt az orosz védelmi minisztérium az Ukrajnában bevetett orosz Terminator2 BMPT-ről, azaz harckocsitámogató harci járműről. A videó a Terminátorok rutinkarbantartása során készült, két bevetés között.

A harci jármű egyedisége abban rejlik, hogy

más földi lőfegyverekkel ellentétben fokozott tűzerővel rendelkezik

a 30 milliméteres gépágyúknak, a két gránátvetőnek, a Kalasnyikov harckocsigéppuskának és négy páncéltörő rakétának köszönhetően.

A harci járművet az ukrán fronton először a Szeverodonyeck melletti harci műveletek során vetették be az orosz erők.

Putyin szólt az oroszokhoz

Fontos az állami szuverenitás erősítése, különösen az államigazgatás területén – mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök az „Oroszország vezetői” elnevezésű verseny győzteseivel tartott találkozón.

Megfelelő irányítás nélkül sem egy vállalat, sem az állam nem működhet hatékonyan – tette hozzá.

Az orosz elnök április 27-én jelentette be, hogy a 2020-ban elfogadott alkotmánymódosításoknak köszönhetően megerősödött a parlament befolyása és létrejöttek a feltételei a független, szuverén jogalkotásnak is.

Itt van Zelenszkij újabb üzenete

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök úgy gondolja, hogy Nagy-Britannia Ukrajna-politikája nem fog „egyhamar” megváltozni Boris Johnson lemondása ellenére sem. Egy interjúban úgy fogalmazott, szerinte Johnson „Ukrajna igazi barátja” volt. Hozzátette:

Ukrajna sokat nyert a Johnsonhoz fűződő jó kapcsolatából – elsősorban katonai támogatást.

Zelenszkij, mint elmondta, alig várja, hogy személyesen beszélhessen Johnsonnal, kíváncsi lemondása részleteire.

Ezért nem ragaszkodnak az ukránok a béketárgyalásokhoz

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint az ukránok azért nem hajlandóak béketárgyalásokba bocsátkozni Oroszországgal, mert a Nyugat fegyverekkel támogatja őket. Lavrov ezt Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszterrel közölte a G20-ak miniszteri találkozóján, Indonéziában.

Oroszország elfogadhatatlannak tartja, hogy a Nyugat tovább támogatja a kijevi rezsim militarista törekvéseit, arra ösztönzve az ukrán hatóságokat, hogy visszavonják a korábban már megkötött békemegállapodásokat

– idézi Lavrovot a TASZSZ hírügynökség.

Az Országos Pedagógiai Egyetem romos épülete Harkivban egy orosz rakétatámadás után, 2022. július 6-án.
Fotó: MTI/EPA/Szergej Kozlov

Kiderült, mit tervez Putyin

Az orosz elnök nem tervez nyári szabadságot, folyamatosan dolgozik – közölte csütörtökön Dmitrij Peszkov elnöki sajtótitkár. Megjegyezte: a Duma más képviselőinek sem lesz sok alkalmuk a pihenésre a közeljövőben.

Lehetséges az is – tette hozzá az Izvesztyija híradása szerint –, hogy a „Közvetlen vonal Vlagyimir Putyinnal" elnevezésű rendkívül népszerű eseményt is őszre halasztják az orosz elnök jelenleg sűrű teendői miatt. A „Közvetlen vonal" egy évente megrendezett kommunikációs esemény, amelyen az orosz elnök a kifejezetten erre a célra felállított üzenetközpontba beérkezett állampolgári kérdésekre válaszol.

A Kreml Boris Johnsonról: mi sem kedveljük őt

Nem a Kreml feladata a brit kabinet eddigi retorikáját értékelni, „értékeljék maguk a britek a kormányuk teljesítményét" – kommentálta a Boris Johnson brit miniszterelnök lemondásáról szóló híreket Dmitrij Peszkov, az orosz elnök sajtótitkára.

– Johnson lemondása oroszellenes retorikájának kudarcát jelzi, és ezután van remény arra, hogy az új brit kabinet kiegyensúlyozottabb megközelítést alkalmaz majd – fogalmazott, hozzátéve: „Ami magát Johnson urat illeti, nos, ő valóban nem kedvel minket. Mi sem kedveljük őt."

Kerítés épül a finn-orosz határon

A finn parlament csütörtökön elfogadta a finn-orosz határ védelmének megerősítéséről szóló törvényjavaslatot, melynek értelmében kerítést emelhetnek a határ mentén, és bizonyos szakaszokat lezárva, kijelölt határátkelőhelyekre irányíthatják menedékkérőket.

A finn vezetés június végén nyújtott be jogszabály-módosító javaslatot határvédelmének bizonyos szakaszokon történő megerősítésére a csaknem 1300 kilométer hosszú - gyéren lakott - közös határ mentén, az Ukrajnára mért orosz támadásokra reagálva. Helsinki ugyanis tartott tőle, hogy NATO-csatlakozásuk miatt Oroszország, egy migránsáradatot előidézve a határnál politikai nyomást gyakorolhat Finnországra.

Véres leszámolás jöhet Kijevben

Ramzan Kadirov csecsen elnök Telegram-csatornáján bejelentette következő feladatát: a Csecsenföldről Ukrajnába menekült „nacionalista terroristák" megsemmisítését egy különleges művelet keretében.

„Ezen a héten teljesen megszabadítottuk Luhanszkot a nacionalista söpredéktől, ez kétségtelenül történelmi eredmény. Számunkra, csecsenek számára azonban a különleges művelet még messze nem ért véget. Bízunk benne, hogy elmehetünk Kijevbe, hogy ott végezzünk a csecsen köztársaságból egykor megszökött terroristák maradékával" – fogalmazott, hozzátéve: már csak az utasításra várnak, a többit ők maguk „intézik".

Putyin bizalmasa üzent a briteknek

Dmitrij Medvegyev, az orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettese a brit arrogancia és a középszerű politizálás következményének nevezte Boris Johnson brit miniszterelnök lemondását. Telegram csatornáján így kommentálta a hírt: „Az első elment. (...) Várjuk a további híreket Németországból, Lengyelországból és a balti államokból.”

Civilek haltak meg egy ukrán rakétacsapásban

A Donyecki Népköztársaság jelentése szerint az elmúlt 24 órában 7 ember meghalt és 30 civil megsebesült az ukrán fegyveres erők által támadott 13 településen. Az állításokat független források egyelőre nem erősítették meg.

A britek szerint Liszicsanszk elfoglalása után az orosz erők most újraszerveződnek

Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma szerint a donyecki frontvonal mentén folytatódott a heves orosz ágyúzás, de Oroszország csak minimális előrelépést ért el. A britek szerint az orosz egységek az ukrajnai Luhanszk régió sikeres elfoglalása után most valószínűleg újraszerveződnek. Liszicsanszk elfoglalása után maga Vlagyimir Putyin is gratulált az orosz és szeparatista csapatoknak, megjegyezve, hogy a csata után „pihenjenek” és „szerveződjenek újra”.

A litvánok elképesztő bejelentést tettek

A litván hatóságok az Európai Bizottság javaslatai ellenére elutasítják, hogy területükön „zöld folyosókat” hozzanak létre a szankciókkal sújtott orosz áruk Kalinyingrádba történő tranzitjára. Ezt Asta Skyisgirite, a köztársasági elnök tanácsadója jelentette ki – írja a TASZSZ. A tisztviselő szerint Vilnius minden, a szállítás korlátozására vonatkozó döntését az összeurópai szankciók diktálták. Elutasította azt is, hogy Moszkvával tárgyaljanak ebben az ügyben, és azt mondta, hogy az orosz diplomatáknak közvetlenül az EU vezetésével kellene megoldaniuk ezt a kérdést.

A rettegett csecsen vezér újabb üzenete

Ramzan Kadirov csecsenföldi államfő Telegram-csatornáján személyes feladatának nevezte az ukrajnai különleges hadművelet során az országba menekült csecsen terroristák megsemmisítését. „Ezen a héten, mint tudják, teljesen felszabadítottuk a Luhanszki Népköztársaság (LPR) területét. Igen, ez kétségtelenül történelmi és sorsdöntő eredmény a Luhanszk-i emberek számára. A csecsenek számára viszont a különleges hadművelet még messze nem ért véget. Reméljük, hogy lehetőséget kapunk arra, hogy ha kell, eljussunk egészen Kijevig, és végezzünk a Csecsen Köztársaságból egykor megszökött terroristákkal” – írta a csecsenföldi vezető. Kadirov hozzátette, hogy ezek a terroristák most körözési listára kerültek, és jelenleg is Kijevben vannak.

Robbanásokról számoltak be az oroszok által ellenőrzött Szkadovszkban

Olekszandr Jakovlijev, az oroszok által ellenőrzött ukrajnai Herszon területen található Szkadovszk polgármestere arról számolt be, hogy robbanások rázták meg a települést tegnap. Helyi lakosok beszámolói szerint három rakéta csapódott a város északi részébe. A támadás következtében egy ember meghalt és négy megsebesült, köztük egy gyermek.

Orosz támadás érte a Kígyó-szigetet

Ukrajna közölte,hogy két orosz rakéta csapódott be ma kora reggel a Kígyó-szigetre. Szerhij Bratcsuk, az odesszai katonai közigazgatás szóvivője elmondta, hogy a két rakéta „jelentősen megrongálta” a sziget egyik rakpartját. Bratcsuk hozzátette, hogy Odesszát is támadás érte csütörtök hajnalban. Két mezőgazdasági gépet ért találat, 35 tonna gabona megsemmisült.

Orosz szabotázsakciót akadályozott meg az ukrán hadsereg

Az ukrán hadesereg jelentése szerint egy tízfős orosz szabotőrcsoport megpróbálta áttörni az ukrán védelmi vonalakat a Herszon körzetében található Dobrjanka falu közelében. A támadás sikertelen volt: a jelentések szerint öt orosz katona meghalt, egy pedig megsebesült.

Magyarország segít

Magyarország területére 2022. július 6-án 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 5725 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 5437 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. A beléptetettek közül a rendőrség 257 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében. Az ukrajnai háború elől 2022. július 6-án 119 ember, köztük 39 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

Újabb bombázások

Oroszország aknavetőkkel és sorozatvetőkkel bombázza a Szumi régiót, közölte a megye kormányzója. Dmitro Zivitszki arról számolt be, hogy Miropilszka, Krasznopilszka és Kotinszka közösségeket július 6-án megtámadták. Áldozatokról vagy sebesültekről nincs információ. Ami biztos, hogy egy istállóépület megsérült az ágyúzás során.

Ukrajna szerint hamisak az amerikai HIMARS-ok megsemmisítéséről szóló hírek

Az ukrán fegyveres erők vezérkara szerint az orosz propaganda hamisan terjeszti, hogy egy légicsapásban megsemmisítettek volna két amerikai gyártá HIMARS rakétarendszert. Ukrajna szerint ezek a nehézfegyverek működnek, és folyamatosan csapásokat mérnek stratégiailag fontos orosz célpontokra.

Körülbelül 10-12 ezer civil maradt a megszállt Liszicsanszkban

Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes azt mondta, hogy a liszicsanszki lakosok lehetőséget kaptak az evakuálásra, mielőtt Oroszország július 3-án elfoglalta volna a várost, és a legtöbben ki is tudtak menekülni, de azok, akik itt maradtak, mozdíthatatlannak tűnnek. Ukrán állítás szerint, akiket elfognak az orosz megszállók, valószínűleg szűrőtáborokba kerülnek, ahol megvizsgálják, hogy milyen viszonyuk volt az ukrán hadsereggel, harcolt-e rokonuk a Szovjetunió kötelékében, van-e olyan tetoválásuk vagy akár csak egy Facebook-posztjuk, ami hasonlít az oroszellenes ukrán álláspontra.

Már több mint 8,79 millió ember hagyta el Ukrajnát

A háború februári kitörése óta több mint 8,79 millió ember hagyta el Ukrajnát – közölte az ENSZ menekültügyi szervezete. Az UNHCR arra figyelmeztetett, hogy az elmúlt hetekben az országszerte fokozódó harcok milliókat kényszerítettek otthonaikból. „Az ukrajnai konfliktus eszkalációja polgári áldozatokat és a polgári infrastruktúra megsemmisülését okozta, arra kényszerítve az embereket, hogy elhagyják otthonaikat biztonságot, védelmet és segítséget keresve” – áll a szervezet közleményében. 

Oroszország növelte flottáját a Fekete-tengeren

Az ukrán fegyveres erők „Dél" hadműveleti parancsnokságának jelentése szerint Oroszország öt rakétahordozóval, két tengeralattjáróval és egy kétéltű rohamhajóval növelte haditengerészeti jelenlétét a Fekete-tengeren. A flotta összesen 48 Kalibr típusú rakétával rendelkezik.

Megérkezett Ukrajnába az első tömegfinanszírozásból vett drón

Megérkezett Ukrajnába az első, közösségi finanszírozási kampány keretében vásárolt harci drón. A Bayraktar TB2-t Litvániából szállították át – közölte Arvidasz Anuszaukasz litván védelmi miniszter. Májusban csaknem 6 millió euró gyűlt össze három harci drón megvásárlására, de a török gyártó, a Baykar úgy döntött, hogy eladás helyett inkább odaadományozza az eszközöket. A Baykar és Litvánia megállapodott abban, hogy 1,5 millió eurót költenek a drónok felfegyverzésére, a közösségi finanszírozásból összegyűjtött többi pénzt pedig humanitárius segítségre fordítják.

A fegyveres erők kapják meg Putyin ukrán barátjának lefoglalt repülőjét

Ukrajnában átadták a fegyveres erőknek az orosz elnök szövetségese, Viktor Medvedcsuk lefoglalt helikopterét és repülőgépét – közölte az ukrán rendőrség. A „Putyin komájaként" emlegetett Medvedcsukot április közepén vették őrizetbe az ukrán hatóságok. A 67 éves férfi az orosz invázió első napján szökött meg 2021 májusa óta tartó házi őrizetéből, ahova azért került, mert hazaárulás vádjával perbe fogták. Az ukrán politika „sötét hercegének” nevezett politikus-üzletember éveken át egy oroszbarát politikai pártot vezetett Ukrajnában, még a Krím 2014-es orosz annektálása után is.

Megsemmisült az egyetem

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök megerősítette, hogy orosz rakétacsapás érte a Harkov ritkábban lakott részén található Nemzeti Pedagógiai Egyetemet. A főépület, több előadóterem, az egyetemi múzeum és a tudományos könyvtár is gyakorlatilag megsemmisült. "Ez 100%-os pontossággal jellemzi az orosz inváziót. A barbárság meghatározásának ez a légi csapás felel meg a leginkább. Ilyesmit csak a civilizáció és az emberiség ellensége tesz" - fogalmazott az ukrán elnök. 

Az ukrán erők visszaverték az orosz támadásokat Donyeck közelében

Az ukrán fegyveres erők visszaverték az orosz támadásokat Donyeck közelében – közölte az ukrán vezérkar. A Kyiv Independent értesülései szerint Szerhij Saptala arról számolt be, hogy az ukrán csapatoknak sikerült megállítaniuk egy offenzívát két, a városhoz közeli falu közelében. Azt is elmondta, hogy az orosz erők a régió északkeleti részén három falut lőttek  több rakétavetővel, de áldozatokról nem érkezett jelentés. Donyeck megye kulcsfontosságú célpont Oroszország számára, mivel megpróbálja bevenni Ukrajna egész keleti régióját, az úgynevezett Donbászt.

Kommunikációs zárlat Ukrajna déli részén

Ukrajna déli részén, a megszállt területeken, az oroszok megakadályozták a hozzáférést az internetes közösségi oldalakhoz, egyebek mellett a Messengerhez és a YouTube-hoz is. Ukrajna szerint a kommunikációs zárlat célja a megszállt területeken élők tájékozódási lehetőségeinek korlátozása, így nem tudják meg az igazságot az ukrán ellenállás aktuális helyzetéről.

Jól működnek a nyugati tüzérségi fegyverek

Elégedetten beszélt a nyugati partnerektől kapott tüzérségi fegyverekről éjszakai videóüzenetében az ukrán elnök. Volodimir Zelenszkij szerint megfelelő a fegyerek pontossága, így az ukrán csapatok észrevehető csapásokat mérnek a raktárakra és más, az orosz megszállók logisztikája szempontjából fontos helyekre. „Ez jelentősen csökkenti az orosz hadsereg támadópotenciálját. A megszállók veszteségei hétről hétre csak növekednek, ahogy az ellátásuk nehézségei is” – mondta az ukrán elnök. 

Borítókép: Ukrán katona nézi az Országos Pedagógiai Egyetem rommá vált épületét Harkivban egy orosz rakétatámadás után, 2022. július 6-án. Fotó: MTI/AP/Jevhen Maloletka

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában