Ukrán válság

2022.07.05. 07:41

Oroszország minden erejével Donyecket támadja

Élő közvetítés a háború 132. napjáról.

Vegyi üzemek mellé telepítik az ukrán tüzérséget

Az orosz nemzetvédelmi központ bejelentette, hogy az ukránok több városban is vegyi üzemek közvetlen környékén állítottak fel tüzérségi állásokat. Az egyik ilyen helyszín Nyikolajev, ahol egy olyan üzem mellett helyezkednek el az ukrán rakétavédelmi rendszerek, ahonnan cseppfolyós ammóniát szállítanak.

Az oroszok szerint hasonló gyakorlatot alkalmaznak az ukrán erők Harkovban és Odesszában is. Mihail Mizintsev tábornok szerint ezzel ezrek életébe kerülő katasztrófát is előidézhetnek.

 

Az ukránoknak szánt fegyverek a fekete piacon kötöttek ki

A JELENTÉSEK SZERINT A NYUGAT ÁLTAL UKRAJNÁNAK SZÁLLÍTOTT KÜLFÖLDI FEGYVEREK EGY RÉSZE A KÖZEL-KELETI RÉGIÓBAN ÉS A FEKETEPIACON TŰNIK FEL

- jelentette ki Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter július 5-én - írja az IZ.

 

Az oroszok újra támadnak a déli megyékben

AZ UKRAJNÁT TÁMADÓ OROSZ ERŐK HAT RAKÉTÁT LŐTTEK KI KEDDEN A DÉL-UKRAJNAI MEGYESZÉKHELY, MIKOLAJIV MELLETTI BASTANKA VÁROSRA, A MEGYEKÖZPONTOT ÁGYÚZTÁK, AMINEK KÖVETKEZTÉBEN LAKÓHÁZAK RONGÁLÓDTAK MEG

- közölte Hanna Zamazjejeva, a megyei tanács elnöke a Telegram üzenetküldő alkalmazáson. A tisztségviselő beszámolója szerint a hat orosz rakétából hármat az ukrán légvédelem semlegesített. Eközben az orosz erők Mikolajiv városra ágyútüzet nyitottak, több épületben, köztük lakóházakban okozva károkat. A tanácselnök hozzátette, hogy áldozatokról eddig nem értesült.

 

Lettországban ismét kötelező sorkatonai szolgálat lehet

A LETT VÉDELMI MINISZTÉRIUM SZERINT SZÜKSÉG LENNE AZ EGYETEMES KATONAI SZOLGÁLAT BEVEZETÉSÉRE AZ ORSZÁGBAN

- nyilatkozta Artis Pabriks, az ország védelmi minisztere - írja a Lenta. Egyelőre az egyetemes katonai szolgálat öt éven belüli fokozatos bevezetésének lehetőségéről tárgyalnak. Az első szakasz 2023. január 1-jén kezdődik, önkéntes részvétellel jár.

 

Az oroszok terrorista államnak nevezték Ukrajnát

AZ OROSZ PARLAMENT ALSÓHÁZÁNAK ELNÖKE A KEDDI PLENÁRIS ÜLÉSEN BEJELENTETTE, HOGY FELMONDANÁ AZ OROSZ-NORVÉG TENGERI HATÁROKRÓL SZÓLÓ MEGÁLLAPODÁST, VÁLASZUL ARRA, HOGY NORVÉGIA ÁRUSZÁLLÍTÁSI BLOKÁD ALÁ VONTA A SARKKÖRI SZIGETCSOPORTOKAT

- olvasható a duma honlapján. Vjacseszlav Vologyin orosz házelnök azt is kijelentette, hogy Ukrajna "terrorista állammá" vált, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pedig egy "bűnöző rezsim" vezetője. Orosz kormányzati tisztségviselők Ukrajna orosz katonai megtámadásának február 24-i megindítása óta azzal vádolják Kijevet, hogy "oroszellenes fasiszták és neonácik" vezetik az országot, de Moszkva eddig még nem nevezte terrorista államnak Ukrajnát. Kijev és a nyugati országok szerint ezek a vádak alaptalan vádaskodások, amelyekkel a Kreml csak az ország orosz megszállását igyekszik igazolni.

 

Újabb pártot tiltottak be Ukrajnában

AZ UKRÁN BÍRÓSÁG HÉT ÉV PRÓBÁLKOZÁS UTÁN BETILTOTTA AZ ORSZÁG KOMMUNISTA PÁRTJÁT

- írja a Lenta. Emellett a bíróság betiltotta a Boldog Ukrajna pártot, amelynek az ukrán sajtó szerint a tiszteletbeli elnöke Olekszandr Klimenko, Viktor Janukovics kormányának volt jövedelem- és díjminisztere volt. Június 15-én a lvivi 8. fellebbviteli bíróság az "oroszbarát" politikai szervezetek felszámolásáról szóló törvény alapján az Ukrán Szocialista Párt (SPU) tevékenységét is megtiltotta.

Az oroszok minden erejükkel Donyecket támadják

A Donyecki és Luhanszki Népköztársaság (LDNR) katonai egységei bevetésre kerülnek Donyeckben

– jelentette ki július 5-én, kedden Denis Pushilin, a DPR vezetője – írja az IZ. Luhanszk elfoglalása után az orosz hadsereg most minden erejét összeszedve a donyecki régió bekebelezésére készül.

Oroszország háborús gazdaságra áll át

Az orosz parlament elfogadta a törvények első szakaszát, amelyek lehetővé teszik, hogy az ország átálljon háborús gazdaságra.

A két törvényjavaslat felhatalmazza a kormányt, hogy kötelezze a vállalkozásokat, hogy árukkal lássák el a hadsereget, az alkalmazottaik pedig túlórázzanak, ezzel is támogatva Oroszország hadműveletét.

A törvényjavaslatokat még a parlament felsőházának is felül kell vizsgálnia, valamint Vlagyimir Putyin orosz elnöknek is alá kel írnia, hogy törvényessé váljon.

Oroszország népszavazást tart Donbászban

A Kreml azt tervezi, hogy augusztusig népszavazást tart a Donbász térségben – írja az orosz Kommersant nevű lap.

A forrás a lapnak azt mondta,

már folynak a technikai előkészületek az esetleges népszavazásokra Luhanszk és Donyeck térségben, várhatóan egyszerre tartják őket.

A Tass hírügynökség szerint a múlt hónapban a Moszkva által Herszonban bevezetett katonai-polgári közigazgatás szintén azt állította, hogy megkezdték az Oroszországhoz való csatlakozásról szóló népszavazás előkészületeit.

Oroszország: Zelenszkij egy bűnügyi rezsim vezetője

Vjacseszlav Volodin, orosz vezető törvényhozó azt mondta, Ukrajna „terrorista állammá” vált, amikor „folyamatban lévő háborúról” kezdett beszélni.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt pedig azzal vádolja, hogy ő egy „bűnügyi rezsim” vezetője.

Mint mondta, Ukrajna mindent megtesz annak érdekében, hogy az orosz csapatok ne hagyják abba különleges hadműveletüket.

Oroszország két humanitárius folyosót nyitott a Fekete- és az Azovi-tengeren

Szergej Sojgu, orosz védelmi miniszter azt mondta, a humanitárius folyosók célja a gabonaexport megkönnyítése.

Mint mondta, egy sor intézkedést tesznek annak érdekében, hogy biztosítsák a hajózás biztonságát a két tenger vizein. Azt is mondta, a mariupoli kikötő vizein az aknaveszély teljesen megszűnt.

Oroszország többször is kijelentette, hogy nem akadályozza Ukrajna gabonaexportját, a kijevi hatóságoknak mindössze aknamentesíteniük kell a vizeiket, ami egyben az orosz hadihajóknak is akadálytalanabb hozzáférést biztosítana Ukrajna déli partjaihoz – írja a Guardian.

Az oroszok találtak vevőt az ukrán gabonának

Jevgenyij Balickij, az ukrajnai Zaporizzsja régió oroszok által kinevezett vezetője azt mondta, a régió azt tervezi, hogy Ukrajna gabonáját a Közel-Keletre értékesíti – írja a Guardian a Tass hírügynökségre hivatkozva.

A megállapodásban érintett országok közt van Irak, Irán és Szaúd-Arábia.

A hajnali orosz rakétatámadásban megrongálódott iskolaépület romjait takarítják el munkások Harkivban 2022. július 4-én.
Fotó: MTI/EPA/Szergej Kozlov

Vasúti összeköttetést hoznak létre az oroszok két régió között

Oroszország vasúti összeköttetés elindítását tervezi Rosztov régió és a kelet-ukrajnai Donyeck és Luhanszk között – írja a Tass hírügynökség.

Ukrán veszteségek

Az orosz védelmi minisztérium közzétette napi tájékoztatóját az ukrán veszteségekről. Mint írták, az elmúlt 24 órában lelőttek három drónt és egy Su-25-ös repülőgépet, valamint nagy pontosságú fegyvereket semmisítettek meg Harkovban, melynek során 150 ukrán katona is meghalt.

Oroszország többet nyer, mint veszít

Tobias Ellwood, ukrán parlamenti képviselő azt mondta, Oroszország nagyobb teret hódít Ukrajnában, mint amennyit veszít, és a déli odesszai kikötő felé nyomulhat.

Az oroszok nemrég hirdették ki győzelmüket Liszicsanszk felett. Ez volt az utolsó város a Donbász régióban lévő Luhanszk tartományban, amit még védtek az ukránok.

A Donyecki Népköztársaság által ellenőrzött területeket bombáztak az ukránok

A Donyecki Népköztársaság kiadta napi katonai tájékoztatóját. Eszerint az általuk ellenőrzött 240 ukrajnai település közül az elmúlt 24 órában 12-t ágyúztak az ukrán erők. A támadásban négy ember meghalt, és további 29 civil megsérült.

Az állításokat egyelőre nem erősítette meg független hírforrás.

Egész Luhanszkra kiterjesztheti ellenőrzését Oroszország

Liszicsanszk elvesztése után könnyebben védhető pozícióba húzódnak vissza az ukránok.

Az Egyesült Királyság Védelmi Minisztériuma legfrissebb hírszerzési jelentése szerint az oroszok a keleti Donyeck tartományt vették célba. A minisztérium szerint Liszicsanszk elfoglalásával Oroszország gyakorlatilag egész Luhanszk területére kiterjeszti ellenőrzését.

Az oroszok Szlovjanszkot és Bahmutot vehetik célba

Az orosz erők legközelebb a kelet-donyecki Szlovjanszk és Bahmut városokat veszik célba

– mondta Szerhij Gajdaj, Luhanszk kormányzója.

Luhanszk régióban az oroszok jelentős győzelmet arattak hétfőn, az ukrán katonai parancsnokság is megerősítette, hogy csapatai kénytelenek kivonulni Liszicsanszkból.

10 414-en érkeztek Ukrajnából hétfőn

Az ukrán-magyar határszakaszon 5511 ember lépett be hétfőn Magyarországra, a román-magyar határszakaszon belépők közül 4903-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság.

A beléptetettek közül a rendőrség 230 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Nekik fel kell keresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért.

Vonattal 323 ember – köztük 119 gyerek – érkezett az ukrajnai háború elől menekülve Budapestre.

A NATO kinevezte az európai szövetséges erők új főparancsnokát

Christopher Cavoli amerikai hadseregtábornok vette át a NATO új európai szövetséges főparancsnoki posztját. Cavoli – aki oroszul beszél, és a Yale-en szerzett mesterfokozatot orosz tanulmányokból – Tod Wolters tábornokot váltja, aki 2019 óta volt a poszton.

Putyin szünetet rendelt el Liszicsanszk elfoglalása után

Az amerikai központú Háborúkutató Intézet (ISW) legfrissebb értékelése szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök valószínűleg működési szünetre utasította csapatait, miután elfoglalták Szeverodonyecket és Liszicsanszkot Luhanszk megyében.

Putyin a területek elfoglalását nagy győzelemként értékelte,

és kijelentette, hogy a Liszicsanszkért vívott csatában részt vevő orosz egységeknek pihenniük kell harci képességeik növelése érdekében.

Putyin nyilvános megjegyzése valószínűleg azt akarta jelezni, hogy aggodalmát fejezi ki csapatai jóléte iránt, miután Oroszországban rendszeresen panaszkodnak az orosz katonákkal való bánásmódról – mondták a szakértők.

Az ukrán hadsereg több irányban visszaverte az orosz offenzívát a Donbászban

Az ukrán csapatok visszaverték az orosz támadásokat a Luhanszk megyei Bilohorivka falu és a Donyeck megyei Vuglehirszk hőerőmű ellen – közölte az ukrán vezérkar. Állításuk szerint ugyanakkor az orosz csapatoknak részsikerük volt, amikor megpróbálták megrohamozni a Donyeck megyei Szlovjanszk városa melletti Mazanivka falut.

Újabb orosz ágyúzások

Az orosz hadsereg ágyúzta Szumi körzetét, 6 civil megsebesült. Dmitro Zsivickij kormányzó azt mondta, hogy négyen megsérültek Eszman településen, amikor egy rakéta eltalált egy iskolát. Két további civil Bilopillya város közelében sebesült meg.

Fellebbeztek halálbüntetésük ellen az Ukrajnában elfogott britek

Fellebbezést nyújtott be az ítélet ellen az a két brit állampolgár, akiket halálra ítéltek az oroszbarát Donyecki Népköztársaságban - közölte az Interfax orosz hírügynökséggel az őket képviselő ügyvéd.

A 28 éves Aiden Aslint és a 48 éves Shaun Pinnert „zsoldos tevékenységek” és „terrorizmus” miatt ítélte el egy nemzetközileg el nem ismert bíróság. A két brit ukrán tengerészgyalogosként szolgált, áprilisban fogták el őket az orosz erők az ostromlott Mariupol városában.

Egyelőre mégsem tűzték ki az ukrán zászlót a Kígyó-szigeten

Héfőn az ukrán hadsereg déli parancsnokságának szóvivője azt mondta, hogy a stratégiai fontosságú Kígyó-szigeten ismét kitűzték az ukrán zászlót. Natalia Homenjuk azóta pontosította az állítását, szerinte korábbi kijelentését metaforikusan kell értelmezni. Egy ukrán zászló már valóban van a szigeten, amit sok más felszerelés mellett egy helikopter szállított a helyszínre, de a tényleges kitűzéssel a sziget védelmét a jövőben ellátó katonák fogják elvégezni.

„Senki nem szállt le a szigeten, aki a zászló felszerelését elvégezhette volna. Senki nem kockáztat embereket egy médiának készült fotó kedvéért” - fogalmazott a katonai szóvivő.

A Maxar Technologies által közreadott műholdfelvétel egy égő mólóról a fekete-tengeri Kígyó-sziget nyugati részén 2022. június 30-án
Forrás: Maxar Technologies / MTI/AP

Ukrajna újjáépítésének költsége elérheti a 750 milliárd dollárt

Denisz Smihal ukrán miniszterelnök szerint országa újjáépítésének költsége elérheti a 750 milliárd dollárt, és Oroszországnak kell állnia a számlát. „Úgy gondoljuk, hogy a helyreállítás kulcsfontosságú forrása Oroszország és az orosz oligarchák elkobzott vagyona” - mondta, hivatkozva a becslésekre, amelyek szerint a befagyasztott orosz vagyon értéke 300-500 milliárd dollár.

„Az orosz hatóságok kirobbantották ezt a véres háborút. Ők okozták ezt a hatalmas pusztítást, és felelősségre kell őket vonni érte” - fogalmazott Smihal. Kijelentését megerősítette Liz Truss brit külügyminiszter is, aki szerint Oroszországnak kell felelnie a károkért. „Megvizsgáljuk az orosz pénzeszközök bevetésének lehetőségeit” - mondta a svájci Luganóban tartott konferencián.

Az ukránok a nyugati nehéztüzérségben bíznak

Az orosz csapatok fokozzák erőfeszítéseiket, hogy biztosítsák az egész kelet-ukrajnai Donbász-körzet teljes ellenőrzését - jelentette a Sky News helyi tudósítója, aki szerint az ukrán csapatok abban reménykednek, hogy a frissen hadba állított nyugati nehéztüzérségi eszközök segítenek számukra megfordítani az állást. Franciaország már leszállított Ukrajnának 12 db Caesar tarackot és további 6 szállítását jelentették be.

Az akár 50 km-es hatótávolságó tarackok egy perc alatt lőkész állapotba hozhatóak, majd 40 másodperc alatt ismét mobilizálhatóak egy speciális teherautó segítségével. A fegyverek használatát 10 nap alatt tanulták meg az ukrán csapatok.

Borítókép: Anatolii Stepanov / AFP

Címkék#háború

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában