Ukrán válság

2022.07.30. 07:27

Tűz alatt van Donyeck, Nikopolt is támadják az oroszok

157. napja dúl az orosz–ukrán testvérháború.

Feltörték az orosz posta honlapját

Hackerek 10 millió olyan adatsort tettek elérhetővé bárki számára, amelyek küldemények nyomon követési számát, a feladó és a címzett nevét, a címzett telefonszámát, irányítószámát és a küldeményekre vonatkozó egyéb adatokat tartalmazzák. A hírek szerint a hackereknek sikerült a posta összes ügyféladatát is megszerezniük. 

Az orosz posta közleményében azt írta: a kiszivárogtatott információk nem tartalmaznak banki adatokat, „semmi sem veszélyezteti az ügyfelek biztonságát". Hozzátették azt is, hogy a posta biztonsági szolgálata blokkolta a hozzáférést egy feltört fiókon keresztül, és további biztonsági ellenőrzést is végzett az összes hozzáférési ponton.

Nyilvánosságra hozták az áldozatok nevét

Ukrajna és Oroszország továbbra is egymást vádolja a donyecki Olenivka börtöne elleni támadással, amelyben legkevesebb ötven ukrán hadifogoly meghalt és több mint hetven megsebesült. Az orosz védelmi minisztérium szombaton nyilvánosságra hozta az áldozatok nevét. MOSZKVA SZERINT AZ UKRÁN HADSEREG AMERIKAI HIMARS SOROZATVETŐVEL KÖVETTE EL A TÁMADÁST.

Igor Konasenkov orosz védelmi szóvivő szombaton leszögezte: Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, kormányát és az őket támogató Washingtont terheli „minden politikai, büntetőjogi és erkölcsi felelősség a véres mészárlásért".

Zelenszkij terrorista államnak nevezte Oroszországot, és felszólította az ENSZ-t, illetve a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságát, hogy adjanak azonnali választ a támadásra.

A vöröskereszt közölte: szeretne eljutni a csapás helyszínére, hogy segítséget nyújtson az érintetteknek

 

Steven Seagal elárulta, mi lesz az orosz állampolgárságával

Az amerikai színész-filmproducer, Steven Seagal, aki néhány évvel ezelőtt kapott orosz útlevelet, bejelentette: soha nem fog lemondani orosz állampolgárságáról.

Először is, soha nem fogom feladni az orosz útlevelemet. Másodszor, minden nap szembesülök a ruszofóbiával– fogalmazott a filmsztár az orosz sajtónak, anélkül, hogy kifejtette volna, pontosan mire céloz.

Seagal apai nagyapja Oroszországban született, majd a 20. század első felében az Egyesült Államokba költözött.

 

Csapást mértek az oroszok Zelenszkij elit zászlóaljára

Az orosz védelmi minisztérium bejelentése szerint az orosz erők a donyecki Krasznoarmejszk állomáson MEGSEMMISÍTETTÉK AZ UKRÁN ELNÖK ELIT ZÁSZLÓALJÁT SZÁLLÍTÓ VASÚTI SZERELVÉNYT. A csapásban a jelentés szerint 140 ukrán katona halt meg.

Igor Konaszenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője újságíróknak nyilatkozva szombaton beszámolt arról is: a csapatszállító szerelvényen található minden fegyvert hatástalanítottak. A sérültek száma megközelíti a 300-at.

 

A vád: hazaárulás

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) és az Állami Határőrszolgálat hazaárulással vádol egy kárpátaljai, huszti járási férfit. Mint arról a Karpat.in.ua beszámolt: a nyomozás szerint az „orosz világ" eszméinek híve, és valószínűleg oroszországi megbízók parancsára cselekszik.

Az ukrán hatóságok szerint „az agresszor állam területéről videókat terjesztett a közösségi oldalakon, melyekben Putyinhoz intézett felhívásokat, szándékosan szított szeparatista érzelmeket a térségben. Az államhatár határainak megváltoztatását és az úgynevezett Pidkarpatszka Rusz létrehozását szorgalmazta."A FÉRFIRA AKÁR 12 ÉV BÖRTÖNBÜNTETÉS IS VÁRHATNA,azonban sajtóinformációk szerint Oroszország területén tartózkodik.

 

Hamarosan megkezdődhet az ukrán gabonaexport

Volodimir Zelenszkij elnök kijelentette, hogy Ukrajna készen áll arra, hogy megkezdje a gabonaexportot fekete-tengeri kikötőiből, de az ENSZ és Törökország engedélyére vár. 

ZELENSZKIJ, Volodimir
Odessza, 2022. július 29. Az ukrán elnöki sajtószolgálat által közreadott képen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (j) a világ hét iparilag legfejlettebb államát tömörítõ G7-csoport nagyköveteivel látogatást tesz Odessza kikötõjében 2022. július 29-én. MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtószolgálat
Forrás: -

Odessza, Csornomorszk és Pivdennij kikötőiből induló szállításokat egy isztambuli székhelyű közös koordinációs központ fogja felügyelni, amelyben orosz, ukrán, török és ENSZ-tisztviselők vesznek részt – írja a The Guardian

Lettország nem kap több gázt Oroszországtól

A Gazprom orosz földgázszolgáltató vállalat bejelentette szombaton, hogy leállította az exportot Lettországba, mert a balti ország nem teljesíti az általa előírt fizetési feltételeket, ami azt jelenti, hogy Lettország csak euróban hajlandó fizetni, nem pedig rubelben.

Az USA további katonai csomagot készít elő Ukrajnának

John Kirby, az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács fő szóvivője szerint Ukrajna további segítségnyújtási támogatásra számíthat. Kirby nem közölt dátumot vagy információt a csomag tartalmáról.

Harkiv, 2022. július 29. Ukrán katonák amerikai gyártmányú 155 mm-es M777-es ágyúval lövik az orosz állásokat a kelet-ukrajnai Harkiv térségében 2022. július 28-án. MTI/EPA/Szergej Kozlov
Forrás: Szergej Kozlov

Ukrajna 13 milliárd dollár pénzügyi támogatást kapott eddig a háború kezdete óta.

Orosz veszteségek - Ukrajna szerint

Az Ukrán Főparancsnokság július 30-án közölte, hogy szerintük Február 24. óta Oroszország 40 670 katonát vesztett Ukrajnában. A közlemény szerint Oroszország emellett 1759 harckocsit, 3995 páncélozott harcjárművet, 906 tüzérségi rendszert, 258 többszörös rakétaindító rendszert, 117 légvédelmi rendszert, 190 helikoptert, 222 repülőgépet, 733 drónt és 15 hajót veszített.

Vita a hadifoglyok halálával kapcsolatban

Ukrajna ENSZ- és a Vöröskereszt-vizsgálatot akar 50 ukrán hadifogoly haláláról. 

Hogy pontosan mi történt az Olenivkában lévő fogolytáborban, amelyet az oroszok által támogatott szakadár Donyecki Népköztársaság ellenőriz, továbbra is tisztázatlan. Nem hitelesített orosz videofelvételeken roncsolt emeletes ágyakat és súlyosan elszenesedett holttesteket látni

A Vöröskereszt közölte, hogy hozzáférést kér a börtönhöz, hogy segítsen a sebesültek evakuálásában és ellátásában. Ukrajna és Oroszország egymást vádolja a tábor megtámadásával.

Daniil Bezsonov, a Donyecki Népköztársaság szóvivője azt mondta, hogy az olenivkai támadás "közvetlen csapás volt egy foglyokat tartó laktanyára". Az orosz védelmi minisztérium szerint a csapást amerikai gyártmányú Himars tüzérséggel hajtották végre, és Ukrajnát "szándékosan elkövetett" provokációval vádolták. A minisztérium bemutatta a Himars rendszer által kilőtt rakéták darabjait.

Ukrajna azonban tagadta, hogy bármilyen rakéta- vagy tüzérségi csapás történt volna. 

Több mint 15 ezer menekült érkezett pénteken

Magyarország területére 2022. július 29-én 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 6889 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 8342 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság.

A beléptetettek közül a rendőrség 313 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

Az ukrajnai háború elől 2022. július 29-én 116 ember, köztük 41 gyerek érkezett Budapestre vonattal.

Nikopolt támadják az oroszok

Jevhen Jevtusenko, a Dnyipro megyei Nikopol polgármestere szerint az oroszok az éjjel rakétákkal támadták a várost.

Többen meghaltak az orosz támadásokban Donyeckben

Pavlo Kyrylenko, Donyeck megye kormányzója azt mondta, az orosz bombázásokban meghalt 5 civil, és 13-an megsérültek – írja a Kyiv Independent.

Borítókép: Ukrán önjáró löveg az orosz állásokra tüzel a kelet-ukrajnai Harkivi területen húzódó fronton 2022. július 27-én. Fotó: MTI/AP/Jevhen Maloletka

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában