Jobbikos botrány

2022.08.19. 15:05

A rendőrség már vizsgálódik Potocskáné alapítványi botránya miatt

Hűtlen kezelés bűntettének gyanúja miatt indíthat nyomozást a rendőrség Potocskáné Kőrösi Anita botránya ügyében – tudta meg a Mediaworks Hírcentruma. Jakab Péter bukott pártelnök még májusban beszélt arról, hogy akkori helyettese semmibe veszi a törvényeket és döntéseivel csődbe vinné a Jobbik pártalapítványát. Az ügyben már a rendőrség vizsgálódik.

Jakab Péter volt Jobbik-elnök és Potocskáné Kőrösi Anita .

Forrás: MTI

Fotó: Soós Lajos

Rendőrségi nyomozás lehet a Jobbik pártalapítványa körül kialakult botrányból – értesült a Mediaworks Hírcentruma.

A történet előzményéhez tartozik, hogy az azóta már a Jobbikból is kilépett Jakab Péter május végén kezdeményezte Potocskáné Kőrösi Anita kizárását a pártból, valamint feljelentést helyezett kilátásba hűtlen kezelés, illetve hanyag kezelés kísérlete miatt.

Jakab szerint Potocskáné a távollétében „úgy döntött, elnöki jogkört ragad magához, semmibe veszi a törvényeket, és mint elefánt a porcelánboltban, elkezd törni zúzni, elnökhelyettesként többek között utasítja a Jobbik pártalapítványát olyan kifizetések végrehajtására, amelyek anyagilag csődbe vinnék az alapítványt (a Jobbik alapítványát – a szerk.)”.

A bukott pártelnök beszélt arról is, hogy az eljárás alapjául szolgáló bizonyítékokat, dokumentumokat eljuttatja a hatósághoz. Azt nem tudjuk, hogy ezt Jakab végül megtette-e, de a közérdekű bejelentéseiről ismertté vált Tényi István mindenesetre feljelentést tett a Jobbik pártalapítványa ügyében. A feljelentés első körben a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV) került, a Mediaworks Hírcentrum birtokába került NAV–határozat szerint azonban a számvitel rendjének megsértése nem áll fenn a Jobbik esetében.

A határozatban ugyanakkor azt is hangsúlyozták, hogy a hűtlen kezelés tekintetében a rendőrségnek van hatásköre nyomozni, így az ügy a Budapesti Rendőr-főkapitánysághoz (BRFK) került.

A BRFK a Mediaworks Hírcentrumának megkeresésére azt válaszolta, hogy az ügyben feljelentéskiegészítést rendeltek el. Ez annyit jelent, hogy a rendőrségnek az elrendeléstől harminc nap áll rendelkezésére ahhoz, hogy döntsön a nyomozás megindításáról, vagy adott esetben a feljelentés elutasításáról.

A jobbikos botrányt egyébként korábban a párt etikai bizottsága is megtárgyalta, a vizsgálat után a Jobbik bizottsága egyhangúlag úgy döntött, hogy a cselekmények nem minősülnek etikai vagy fegyelmi vétségnek, így az eljárás megszüntetéséről határoztak. Az etikai bizottságnak persze nincsen hatásköre büntetőjogi kérdésekben döntést hozni, de jogi véleményük szerint az eljárás alá vont Potocskáné semmilyen bűncselekményt nem követett el, ilyenre utaló körülmények nem merültek fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában