Jogállamisági vita

2022.08.23. 16:52

Alapjogokért Központ: Brüsszel példát akar statuálni Magyarországgal

Nem lehet elhallgatni, hogy a mostani eljárásban is tetten érhető az Európai Bizottság kettős mércéje – mutattak rá.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke beszédet mond

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Julien Warnand

Az elmúlt hetekben nagyon intenzív munkakapcsolat alakult ki az Európai Bizottság (EB)  és a kormány tisztségviselői között, amelynek eredményeként hazánk egy olyan intézkedéscsomagot tett le az asztalra, amely orvosolja az uniós testület aggályait

hívta fel a figyelmet az Alapjogokért Központ, miután a magyar kormány hétfőn elküldte válaszát a bizottság jogállamisági feltételekre vonatkozó elvárásait és a tervezett lépéseit tartalmazó levelére.

A szervezet szerint azonban nem lehet elhallgatni, hogy a júliusban nyilvánosságra hozott éves jogállamisági jelentéshez hasonlóan a mostani eljárásban is tetten érhető az EB kettős mércéje, és hazánkkal szemben tanúsított jóval kritikusabb, több ponton elfogult hozzáállása. Mint fogalmaztak, ahelyett hogy Brüsszel a növekvő energiaárakkal és a háborús infláció megfékezésével foglalkozna, illetve a a gazdasági válság kezelése érdekében szükséges lépéseket hozna, politikai vitát generál hazánkkal szemben. Ennek során a Euróapai Bizottság több ponton a nemzeti szuverenitás körébe tartozó kérdésekbe kíván beleszólni.

– Magyarországot tehát azért támadják, mert kiáll a nemzeti érdekek, a magyar emberek, családok és gyermekek védelméért. Az uniós testület célja megbüntetni hazánkat, a magyar állampolgárokat, és elvonni, de legalábbis késleltetni a Magyarországnak járó uniós forrásokat – mutattak rá. Meglátásuk szerint Brüsszel példát akar statuálni hazánkkal, és üzenni kívánnak a nemzeti érdekekért kiálló tagállamoknak, hogy a brüsszeli „elvárásoknak” való meg nem felelés súlyos politikai-pénzügyi következményekkel járhat.

A magyar kormány azonban a nézeteltérések ellenére továbbra is a kölcsönös tiszteleten alapuló, őszinte és egyenes szakmai párbeszéd híve, és elkötelezett amellett, hogy a megállapodás az Európai Bizottsággal minél előbb megszülethessen. Bíznak abban, hogy mindez az ősz folyamán elvezethet a magyar helyreállítási terv jóváhagyásához és a többéves pénzügyi keret partnerségi megállapodás aláírásához.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában