Illegális bevándorlás

2022.08.12. 19:55

Bezárják a kiskaput a migránsok előtt

A Mohácsi-szigeten tíz kilométernyi műszaki határzárat építenek, ezzel bezárják az eddigi kiskaput az illegális migránsok előtt. A Karapancsa iszapos, őslápos vidék, itt eddig nem volt kerítés, mivel rendkívül nehéz és drága a kivitelezése – írja a Magyar Nemzet.

Illusztráció

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

Egy 2015-től meglévő kiskaput zárnak be az embercsempészek és az illegális migránsok előtt azzal, hogy megépítik a Mohácsi-szigeten az eddig hiányzó, mintegy tíz kilométernyi műszaki határzárszakaszt Hódunától a Dunáig – hívták fel a Magyar Nemzet figyelmét illetékes források.

A kormányhatározatnak megfelelően a büntetés-végrehajtási szervezet megkezdte a már meglévő 165 kilométer hosszúságú biztonsági határzár megerősítését és az új határvédelmi rendszer kiépítését a hódunai szakaszon. Hóduna Hercegszántóhoz tartozó tanya a szerb–magyar határ magyar oldalán. 

A határzár a tanya keleti oldaláig tart, onnan a Dunáig a kedvezőtlen geológiai viszonyok miatt eddig nem építették ki a kerítést. Hódunától a Dunáig már építik a biztonsági kerítést, ami a magyar, a szerb és a horvát határ találkozásánál, a folyónál ér majd véget.

A 2015-ös migránsinvázió során szeptember 15-ig a magyar–szerb zöldhatár lezárásáig, illetve a jogi és fizikai határzár létrehozásáig a Baranya megyéhez tartozó, Dunától keletre fekvő települések, Sárhát, Újmohács, Homorúd és Hóduna kevéssé voltak érintve a migrációs folyamatokban: a nehezen járható zöldhatár lápos, mocsaras vidék, amely nem vonzotta a migránsokat.

A Mohácsi Újság szerint ezt követően hazánk déli határánál az embercsempészek – kikerülve a lezárt szakaszt – Horvátországon át csempészték a migránsokat Magyarországra 2015. október 18-ig, a magyar–horvát zöldhatár lezárásáig. 

A migránsok és az embercsempészek azonban új útvonalakat kerestek, így jött a képbe a magyar–szerb–horvát hármas határ térsége, ahol Hóduna, Újmohács, Homorúd, Dunafalva térségében azóta is gyakorlatilag naponta fognak el határsértőket. 

Ez az újabb migránshullám hatására csak tovább növekedett. Az illegális migránsok már Mohácson és a környező településeken is megjelentek, a helyzet tarthatatlanná vált, ezért lépett a kormány.

Toborzás a Szigeten

A Budapesti Rendőr-főkapitányság eközben jelezte, hogy a Sziget fesztiválon határvadász-toborzó pontot működtet. A határvadász hivatás vagy az iskolaőri pálya iránt érdeklődőket a prevenciós ponton várják.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában