Felsőoktatás

2022.08.23. 14:38

Nagy előrelépést tettek a Shanghai Ranking világrangsorában a magyar egyetemek

A cél az, hogy 2030-ra Magyarország Kelet-Közép-Európa tudásközpontjává váljon – hangsúlyozta György László.

Illusztráció

Forrás: Szabad Föld

Fotó: Németh András Péter

Tovább javították helyezéseiket a Shanghai Ranking egyetemi világrangsorának tudomány- és szakterületi listáin a magyar egyetemek tájékoztatott közleményében a Kulturális és Innovációs Minisztérium.

Mint kiderült, a most megjelent globális rangsoron – amely a világ mintegy 2000 egyetemének szakterületi teljesítményét vizsgálja – összesen tíz magyar egyetem 39 szakja szerepel a világ legjobbjai között.

A listára felkerült felsőoktatási intézmények vizsgált szakjai a természettudományok, a mérnöki tudományok, az élettudományok, az orvostudományok és a társadalomtudományok területét érintik, rangsorolásuk pedig számos tudományos mutató kutatási teljesítmények és annak hatásai, nemzetközi együttműködés, a kutatás minősége, nemzetközi tudományos díjak figyelembevételével történik.

A beszámoló szerint  az Állatorvostudományi Egyetem az állatorvostudományok (151-200.), a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem a matematika (201-300.) és az Eötvös Loránd Tudományegyetem a biológia területén (301-400.) lépett előre. Az idei listára továbbá felkerült a Semmelweis Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem gyógyszerészeti tudományok szakja. A rangsorokban a szakterületek legalább egy kategóriát előreléptek, amely kategóriától függően 50-100 helyezést jelent.

A pozitív eredményeket értékelve György László, innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkár kiemelte: 

az a célunk, hogy 2030-ra Magyarországot Kelet-Közép-Európa tudásközpontjává tegyük. Ezt szolgálja a kiszámíthatóbb, tervezhetőbb finanszírozási struktúra, amelyben az intézmények a többi között vállalják a nemzetközi rangsorokban való előrelépést is. Az első eredmények azt mutatják, hogy az irány jó, folyamatosan haladunk előre a nemzetközi rangsorokban; míg a világ két legrangosabb felsőoktatási rangsora (THE, QS) közül a THE-rangsorban négy éve hét, két éve mindkét rangsorban nyolc, ma már egyaránt tizenegy magyar egyetem szerepel, amelyekbe hallgatóink kétharmada jár. Célunk, hogy ez a szám tovább bővüljön 

– húzta alá. 

Hozzátette, azon dolgoznak, hogy évről évre még jobb legyen Magyarországon egyetemistának lenni, és bebiztosítsák a jövő munkahelyeit – írja a Magyar Nemzet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában