Viharveszély

2022.08.19. 14:18

Operatív törzs: a várható időjárás miatt elmarad a légi parádé, szombaton dől el, lehet-e tűzijáték

A szombaton 9 órára tervezett légi parádé a várhatóan kedvezőtlen és bizonytalan időjárási körülmények miatt a Magyar Honvédség szakértőinek döntése értelmében elmarad.

Fotó: Keresztesi Balázs

A nemzeti ünnep biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs úgy döntött, hogy az egyes helyszínek szervezőinek mérlegelése alapján engedi folytatódni, illetve elkezdeni a fővárosi rendezvényeket augusztus 20-án

– közölte Kovács Zoltán, a testület vezetője péntek délután.

A nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár közleményében úgy fogalmazott:

jelenleg a rendezvények folytatását és megrendezését lehetetlenné tevő körülmények nem állnak fenn.

Ezzel együtt arra hívta fel a figyelmet, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat legfrissebb átfogó előrejelzése és helyzetértékelése alapján az időjárási körülmények

nagyfokú bizonytalanságot mutatnak, de általában véve romlanak.

Kovács Zoltán arra kérte az országszerte zajló rendezvények szervezőit és résztvevőit, hogy fokozott kísérjék figyelemmel az időjárási változásokat.

Kérnek továbbá minden résztvevőt és érdeklődőt, hogy részletesen tájékozódjon a rendelkezésre álló aktuális információkról a Szent István-napi programsorozat applikációján, honlapján és a média híradásain keresztül – olvasható Kovács Zoltán közleményében.

Az operatív törzs vezetője korábban azt közölte: a várhatóan kedvezőtlen időjárási körülmények miatt a Magyar Honvédség szakértőinek döntése értelmében elmarad a szombat délelőtt 9 órára tervezett légi parádé.

A szombat 21 órakor kezdődő tűzijátékról az operatív törzs a szombat déli ülését követően dönt – tette hozzá.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat péntek délelőtt az MTI-vel azt közölte, zivatarok is befolyásolhatják az augusztus 20-ai ünnepi programokat, és azt kérték: aki kilátogatna a rendezvényekre, kövesse az időjárás alakulását, a veszélyjelzéseket.

Az államalapítás ünnepéhez idén is négynapos programsorozat kapcsolódik. A részletes programkínálat és egyéb információ a folyamatosan frissülő www.szentistvannap.hu weboldalon található.

Korábban írtuk:

Az augusztus 20-ai nemzeti ünnep biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs a hétvégére várható kedvezőtlen időjárás miatt ma ismét ülésezett és döntéseket hozott – közölte Facebook-oldalán a Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkára.

Kovács Zoltán azt írta, a mai, péntek délutáni-esti programokkal kapcsolatban szükséges bármilyen lépésről a 16 órakor rendelkezésre álló meteorológiai adatok fényében születik döntés.

A közlés szerint az augusztus 20-án a reggel 8 órakor kezdődő állami díszünnepséget és a tisztavatást az eredeti terveknek megfelelően megtartják.

 

A holnap 9 órára tervezett légi parádé azonban a várhatóan kedvezőtlen és bizonytalan időjárási körülmények miatt a Magyar Honvédség szakértőinek döntése értelmében elmarad.

 

Az operatív törzs a holnap napközben várható időjárás fényében arról is döntött, hogy a szombati, több mint 20 helyszínen zajló napközbeni eseményeket és rendezvények megtartását engedélyezi – természetesen azzal, hogy mind a szervezőket, mind pedig a résztvevőket arra kérjük, fokozottan figyeljék az időjárással kapcsolatos fejleményeket.

Mint írta, az Operatív Törzs szombat reggel 7 órától folyamatosan ülésezik, figyelemmel kíséri az időjárási helyzet alakulását és amennyiben szükséges, dönt a szabadtéri rendezvények biztonságos megtartásához szükséges lépések megtételéről.

 

A szombaton 21 órakor kezdődő tűzijátékról az operatív törzs a holnap 12 órai ülését követően fog döntést hozni.

 

Bármilyen, a programokban bekövetkező változásról azonnal tájékoztatják a közvéleményt. Arra kérnek minden érdeklődőt, hogy mielőtt útnak indulna, részletesen tájékozódjon a rendelkezésre álló aktuális információkról a Szent István napi programsorozat applikációján, honlapján és a média híradásain keresztül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában