Infografikával

2022.09.12. 09:38

A Fidesz és a baloldal is gyengült nyáron

A csökkenés oka a háború okozta inflációban, az emelkedő energiaárakban keresendő.

Orbán Viktor miniszterelnök ad tájékoztatást a Fidesz és a KDNP-frakciónak a parlamentben 2022. július 11-én

Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Fotó: Fischer Zoltán

Július óta hét százalékponttal 47 százalékra csökkent a kormánypártok támogatottsága, de a baloldal is gyengült a nyár során

 – derül ki a Nézőpont Intézet legfrissebb közvélemény-kutatásából. 

Mint írják, ha most vasárnap tartanának választásokat, azt a Fidesz jelentős előnnyel megnyerné.

A választások után – a győzteshez húzás jelenségének megfelelően – erősödött a Fidesz–KDNP támogatottsága. A kormánypártok a hazai választók körében elért 52 százalékos eredménye júniusban 55, júliusban 54 százalékra emelkedett. 

Nyáron azonban fordulat állt be: augusztus utolsó napjaiban a kormánypártok a magyar választók 47 százalékát tudhatták maguk mögött, közülük is egy-két százalékpontos csoport peremszavazónak tekinthető, azaz könnyen leszakítható. 

Az elmúlt másfél hónapban bekövetkezett egyértelmű csökkenés oka elsősorban a nyugati szankciókra adott orosz válasz ­miatt emelkedő energiaárak lehetnek, valamint a hatásukra felpörgött infláció és a pesszimista fogyasztói hangulat.

Az eredményekből kiderül, hogy a baloldal nem tudott profitálni a Fidesz gyengüléséből, sőt a baloldal összesített támogatottsága is tovább kopott. A Fidesz-tábort elhagyók bizonytalanok lettek, nem ellenzékiek – jegyzi meg a Nézőpont Intézet. 

Forrás: Nézőpont Intézet

Ebbe a bizonytalan csoportba, amely immár 11 százalékra nőtt, az egyik pártlistára sem szavazó, de mégis aktív polgárok tartoznak. A tavasszal közös listát állító hat baloldali párt júliusban még a választók 17, augusztus végén azonban már csak 16 százalékát tudta megszólítani. Egyedül a DK tudott egy százalékponttal hat százalékpontra erősödni, amely nem is meglepő, mivel csak Gyurcsány Ferenc tudta a nyilvánosságot a „készülést” emlegető üzeneteivel tematizálni nyáron. A DK-hoz hasonlóan a Mi Hazánk is ötről hat százalékpontra erősödött.

Jelenleg a baloldali pártok – még a pártpreferenciájukban bizonytalan, de a baloldali közös listát esetlegesen támogató választókkal együtt is – legfeljebb 32 százalékos támogatottságot tudhatnak a magukénak. Ugyanakkor e pártoknak nemcsak a kormányképessége, de az ellenzékképessége is megkérdőjeleződött az elmúlt hónapokban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában