Egyetértés

2022.09.29. 14:30

Az energiabiztonságról és a migrációról is tárgyalt Orbán Viktor a török parlament elnökével

A megbeszélésen szó volt a kelet-nyugati irányú gáztranzit szállítási kapacitásainak bővítéséről, valamint az illegális migráció elleni közös küzdelemről is.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök fogadja Mustafa Sentopot, a Török Nagy Nemzetgyűlés elnökét a Karmelita kolostorban 2022. szeptember 29-én

Forrás: Miniszterelnöki Sajtóiroda

Fotós: Benko Vivien Cher

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a Karmelita kolostorban fogadta Mustafa Sentopot, a Török Nagy Nemzetgyűlés elnökét - tájékoztatott Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke.

A megbeszélésen egyetértettek a Magyarország és Törökország számára egyaránt stratégiai jelentőségű kérdésekben - mondta a sajtófőnök, hozzátéve: a Brüsszel által Európában elfogadtatott szankciók nem vetettek véget az ukrajnai háborúnak, az emiatt kialakult energiaválság különös aktualitást adott a magyar-török felső szintű egyeztetésnek. A megbeszélésen ezért szó volt a kelet-nyugati irányú gáztranzit szállítási kapacitásainak bővítéséről is. 

Orbán Viktor nagyra értékelte, hogy a Török Áramlatra való rácsatlakozással Törökország a magyar piac földgázellátásának egyik legfontosabb tranzitországa lett.

Orbán Viktor és Mustafa Sentop ezen kívül tárgyaltak az illegális migráció elleni közös küzdelemről is. A magyar miniszterelnök szerint Európa nem lehet stabil és biztonságos Törökország stabilitása és biztonsága nélkül. Ha Törökország nem tenne erőfeszítéseket a migrációs nyomás elhárítása érdekében, akkor Európát egy eddig soha nem látott migrációs hullám érné el - fejtette ki.

A csütörtöki megbeszélésen a felek az orosz-ukrán háború kapcsán a mielőbbi tűzszünet és a béketárgyalások fontosságát hangsúlyozták - mondta Havasi Bertalan.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában