Pasinján orosz segítséget kér

2022.09.13. 12:56

Kiújult a feszültség az azeri-örmény határon

Harcok törtek ki éjszaka az örmény-azeri határon Hegyi-Karabah térségében, a felek egymást vádolják a helyzet újbóli elmérgesedéséért. Nikol Pasinján örmény miniszterelnök kedden telefonon egyeztetett Vlagyimir Putyin orosz és Emmanuel Macron francia elnökkel, valamint Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel és Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével.

Nikol Pasinján örmény kormányfő

Forrás: MTI/EPA/TASZSZ

Fotó: Szergej Bobeljov

Pasinján azt is közölte, hogy legalább 49 örmény katona vesztette életét az összecsapásokban. Az Interfax orosz hírügynökség által idézett nyilatkozatában a miniszterelnök hozzátette, a harcok, noha kisebb intenzitással, de folytatódnak.

A News.am című örmény hírportál közölte, hogy éjszaka rendkívüli ülést tartott az örmény biztonsági tanács, 

Pasinján pedig hivatalosan is felkérte a Kremlt, segítsen szavatolni Örményország biztonságát a Moszkva és Jereván között 1997-ben életbe lépett, katonai ügyekre is kiterjedő kölcsönös segítségnyújtási megállapodás keretében.

Az Interfax orosz hírügynökség később arról számolt be, hogy Suren Papikján örmény és Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter megegyeztek, hogy "lépéseket tesznek a helyzet stabilizálására".
Antony Blinken a feszültség azonnali csökkentésére szólított fel.

Az azeri-örmény határon hétfő éjjel törtek ki harcok, amelyek kedd reggel is folytatódtak. Az örmény védelmi minisztérium tájékoztatása szerint az azeri fél egyebek között ágyúval lövi az örmény oldalon lévő katonai és polgári infrastruktúrát Vardenisz, Szotk, Gorisz és Kapan térségében.

Baku Jerevánt tette felelőssé a feszültségért, hozzátéve, hogy az örmény támadásnak áldozatai vannak az azeri oldalon, részletekre azonban nem tért ki. Az azeri külügyi tárca közleményben arról tájékoztatott, hogy az örmények Kelbajar és Dashkesan térségét lőtték, az azeri katonák pedig csupán válaszoltak az agresszióra.

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter a Twitteren azt közölte, az ügyben egyeztett azeri hivatali partnerével, Ceyhun Bayramovval, és felszólította Jerevánt, "hagyjon fel a provokációval".

A Hegyi-Karabahhal kapcsolatos több évtizedes konfliktus 2020. szeptember 27-én éleződött ki újra. Azerbajdzsán nagyszabású hadműveletet indított a területébe ékelődött, örmények ellenőrizte enklávé és az örmények által elfoglalt környező területek visszafoglalására, és hadműveletei döntően sikerrel jártak.

Jóllehet a felek 2020. november 9-én fegyverszünetben állapodtak meg, a határ menti térségben rendszeresek a konfliktusok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában