Járvány

2022.10.26. 09:01

6 millió 419 ezer a beoltott, 9023 az új fertőzött és elhunyt 140 beteg

Már felvehető a megerősítő oltás az új típusú, omikron elleni Pfizer-vakcinával is.

Beoltanak egy nőt az eredeti vírustörzsre, továbbá az omikron BA1 variánsa ellen kifejlesztett új Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyaggal - negyedik, megerősítő oltásként – a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház oltópontján 2022. október 21-én

Forrás: MTI

Fotó: Krizsán Csaba

Magyarországon a járvány jelenleg mérsékelten zajlik, ami köszönhető a magas átoltottságnak is. A vírus továbbra is az oltatlanokat veszélyezteti a legjobban, ezért őket továbbra is az oltás felvételére kérjük – írja a koronavirus.gov.hu. A megerősítő oltás felvétele mindenkinek ajánlott, aki négy hónapnál régebben kapta meg az előző oltását. A kormány továbbra is biztosítja az oltás lehetőségét. Kérhető a háziorvostól, a házi gyermekorvostól, valamint felvehető a kórházi oltópontokon, ahová péntekenként időpontfoglalással és anélkül is lehet menni.

Már felvehető a megerősítő oltás az új típusú, omikron elleni Pfizer-vakcinával is. Az oltóanyag egyadagos és kizárólag emlékeztető oltásra kapott uniós engedélyt. A megerősítő oltás a pénteki oltási napokon időpontfoglalás nélkül is felvehető.

A kormány és az operatív törzs továbbra is folyamatosan elemzi a járványhelyzetet, és ha szükséges, további intézkedéseket hoz.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szerdán a honlapján közölte, hogy továbbra is stagnál a szennyvízben a koronavírus koncentrációja.

Azt írták, országos átlagban harmadik hete stagnál a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja.

A vizsgált városok többségét stagnáló tendencia jellemzi, emelkedés Békéscsabán, Kecskeméten és Zalaegerszegen tapasztalható - írták, hozzátéve, csökkenést az Észak-pesti Szennyvíztisztító Telep mintájában mértek.

Közölték azt is, a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja minden magyarországi mintavételi helyen az "emelkedett" kategóriába esik.

Forrás: NNK

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában