Feljelentés

2022.10.20. 16:47

Dollárbaloldal: ismét a NAV-hoz fordult Budai Gyula

Újra a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV) fordult Budai Gyula fideszes parlamenti képviselő, miután az elmúlt hetekben több, az ellenzék homályos, külföldről támogatott kampányfinanszírozásával, valamint a DatAdat-botránnyal összefüggő információk láttak napvilágot – tudta meg a Magyar Nemzet.

Budai Gyula, a Fidesz képviselője felszólal az azonnali kérdések órájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. március 1-jén

Forrás: MTI

Fotó: Bruzák Noémi

Feljelentéskiegészítést tett a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV) Budai Gyula fideszes országgyűlési képviselő az ellenzéknek juttatott amerikai pénzek és a DatAdat-botrány legújabb fejleményeivel összefüggésben – értesült a Magyar Nemzet. 

Budai Gyulának leginkább az a nemrég megjelent hír szúrt szemet, hogy a Bajnai Gordon volt kormányfő és egykori titokminisztere, Ficsor Ádám által fémjelzett, kommunikációs és adatelemző cég, a DatAdat kétmilliárd forintot zsebelt be a választást megelőző tizenkét hónap alatt. 

Ráadásul a társaság saját beszámolója szerint a bevételük nagyja 67 ezer forint kivételével gyorsan el is tűnt. A vállalkozás ugyanis körülbelül 1,8 milliárd forintot költött el úgynevezett eladott (közvetített) szolgáltatásokra.

A fideszes képviselő még a választások előtt, márciusban fordult először a NAV-hoz az ellenzék gyanús kampánytámogatása ügyében. Budai akkor úgy nyilatkozott, hogy „az ismeretlen eredetű pénzek kampányban történő felhasználása és tisztára mosása miatt a bűncselekmény alapos gyanúja is felmerül az ellenzék kampányfinanszírozásával kapcsolatban”, ezért a Nemzeti Adó- és Vámhivatal bűnügyi főigazgatójánál költségvetési csalás bűncselekménye miatt tett büntetőfeljelentést.

Budai Gyula a NAV-nak csütörtökön átadott dokumentumban kitért arra a Magyar Nemzetben is megjelent információra, miszerint Márki-Zay Péter mozgalma, a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) külföldről (Amerikából – a szerk.) kapott pénzbeli támogatást a 2022-es választási kampányára. 

Hozzátette: az összeg megközelítőleg kétmilliárd forint értékű volt, és sajtóinformációk szerint az ebből befolyó összeg egy része a DatAdat-cégcsoporthoz is köthető. 

A társasághoz való kötődést Márki-Zay Péter elismerte, ugyanis azt nyilatkozta, hogy „az MMM a hat párthoz hasonlóan átengedte a kampányban a DatAdatnak a saját adatbázisát, ez utóbbi 50–200 ezres nagyságú. A pártok közel egymilliós adatbázis felett rendelkeztek, és ezt hatpárti közös döntéssel használták a kampányban” – emelte ki Budai Gyula, hozzátéve, hogy a cég legfrissebb beszámolója szerint kétmilliárd forintot keresett a legutóbbi üzleti évben, és nagyságrendileg 1,8 milliárd forintot költött el eladott szolgáltatásokra. 

Budai szerint felmerül annak a gyanúja, hogy a Márki-Zay Péter mozgalmának juttatott amerikai kampánytámogatás egy jelentős része került át a DatAdat-cégcsoporthoz.

A teljes cikk itt olvasható el

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában