Zajlik a nyomozás

2022.10.21. 07:49

Ismét házkutatást tartott a NAV a DatAdat-ügyben

Az adóhatóság gyanúja szerint a Bajnai Gordon volt baloldali miniszterelnökhöz és egykori titkosszolgálati miniszteréhez, Ficsor Ádámhoz köthető cég 2020-ban illegálisan csökkenthette fizetendő adóját, és bevallásában valótlan tartalmú nyilatkozatot téve a költségvetésnek vagyoni hátrányt okozhatott.

Bajnai Gordon és a DatAdat hallgat a botrányról

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

A héten újabb házkutatást tartott az Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a DatAdat Professional Kft. ügyében zajló nyomozás során – értesült a Magyar Nemzet

Elsőként a lap írta meg, hogy a költségvetési csalás gyanúja miatt folyó nyomozás során a NAV szeptember 27-én már házkutatást tartott, ám az erre vonatkozó információkat a DatAdat cáfolni igyekezett, és hazugsággal vádolta meg a hírt közlő sajtótermékeket.

Az adóhatóság ugyanakkor nem sokkal később közleményt adott ki, amiben tudatták, hogy valóban történt házkutatás. Mint írták, a nyomozók megpróbálták lefoglalni a társaság könyvelési iratait, de a cég jogszabálysértő működése miatt ez nem sikerült. A DatAdat ugyanis – a törvényi előírásokat megszegve – nem a bejegyzett székhelyén működött.  

A társaság vezetői telefonon sem voltak hajlandók megmondani a társaság tényleges működési helyét. Az iratokat a NAV a DatAdat könyvelőjénél sem tudta megtekinteni, mert a megadott címen nem is volt könyvelőiroda. Végül a szükséges iratok jelentős részét a könyvelést végző egyéni vállalkozó be nem jelentett irodájából sikerült lefoglalnia a nyomozóknak – közölte az adóhatóság. 

A Magyar Nemzet megkereste a DatAdatot, hogy megerősítik-e, hogy ismét házkutatás volt a céghez köthető ügyben. A Bajnai Gordonhoz köthető vállalat azonban nem válaszolt. 

Szintén a DatAdat-ügyhöz kapcsolódó friss hír, hogy tegnap feljelentéskiegészítést tett a NAV-nál Budai Gyula fideszes országgyűlési képviselő az ellenzéknek juttatott amerikai pénzek és a DatAdat-botrány legújabb fejleményeivel összefüggésben. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában