Tragédia

2022.10.29. 21:36

Több mint százötvenen meghaltak egy szöuli halloween-rendezvényen kitört lökdösődésben

Tovább emelkedett, 151-re nőtt a Szöul központjában szombaton tartott halloween-ünnepségek idején egy zsúfolt, szűk utcában történt tülekedés halálos áldozatainak száma. A 97 női és 54 férfi halott többége 30 év alatti. A sérültek száma 82.

Hordágyon szállítanak el mentősök egy sérültet Szöulban, ahol legkevesebb százhúsz ember meghalt, százan pedig megsérültek a halloween-ünnepségek idején az egyik szűk utcán kitört lökdösődésben 2022. október 29-én

Forrás: MTI/AP/Ri

Fotó: Ri Dzsin Man

A vasárnap reggeli adatok szerint a halottak közül 19 külföldi, köztük Iránból, Üzbegisztánból, Kínából, Norvégiából és Oroszországból.

Jun Szok Jol, dél-koreai elnök november 5-éig tartó nemzeti gyászhetet hirdetett. Az államfő ígéretet tett arra, hogy kivizsgálják az esetet, hogy ne fordulhasson elő hasonló tragédia.

A szöuli rendőrség azt közölte vasárnap reggel, hogy mintegy 270 eltűnt személyről kaptak bejelentést.

Szöul, 2022. október 29 
Fotós: Yonhap / Forrás: MTI/EPA

Három éve ez volt az első haloweeni rendezvény Szöulban, miután megszüntették a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozásokat és fizikai távolságtartást. A partira indulók közül sokan maszkot és halloweeni jelmezeket viseltek. Számos áldozat húszas éveiben járó nő.

Az országos tűzoltósági hivatal és a belügyminisztérium korábban azt közölte, hogy mintegy ötven embernek állt le a szíve, százan pedig megsérültek helyi idő szerint vasárnapra virradóra.

Dél-koreai vezetők közölték: akkor történhetett a szerencsétlenség, amikor a halloween-ünnepségre összegyűlt óriási - többségében fiatalokból álló - tömeg betódult a Hamilton szállodához közeli szűk utcába, és a tolongásban agyontaposták egymást.

A tűzoltóság szóvivője szerint 140 mentőkocsit vezényeltek a helyszínre, több mint 1700 orvos, egészségügyi dolgozó és mentős vesz részt a sérültek ellátásában.

A mentősök és a járókelők hiába próbálták meg újraéleszteni az utcákon heverő embereket.

Egyelőre nem tudni, miért zúdultak le az emberek a domboldalon a szűk utcába. Szemtanúk arról számoltak be, hogy már a lökdösődés előtt is kaotikus jelentek voltak.

Egy túlélő azt mondta, hogy sokan elestek, mások mint dominók zuhantak utánuk. A Kim nevű túlélő másfél órán át várta, hogy a mentők kiszabadítsák - írta a szöuli Hankioreh című újság.

Egy másik, húszas éveiben járó túlélő úgy menekült meg az eltaposástól, hogy sikerült beugrania egy bárba, amelynek az utcára nyílott az ajtaja - írta a Yonhap.

Helyi médiajelentések szerint akkor kezdődött a tülekedés, amikor elterjedt a tömegben, hogy egy közelebbről meg nem nevezett híresség látogatott a partinegyedbe.

Csoj Szöng Pom elmondta, hogy a holttesteket kórházakba és egy tornaterembe vitték, ahol a hozzátartozók azonosíthatják az áldozatokat. Közölte, hogy a halottak és a sebesültek többsége a húszas éveiben jár.

A kórházba szállítottak között külföldi állampolgárok is voltak.

A főváros Itevon kerülete felkapott városrész, a több tucatnyi bár és étterem zsúfolásig telve volt szombaton a halloween miatt.

Egy 2014. áprilisi dél-koreai katasztrófa szintén főleg fiatalokat sújtott: elsüllyedt egy komp 304 emberrel a fedélzetén, az áldozatok többsége diák volt.

Jun Szok Jol elnök közleményt adott ki, amelyben felszólította az illetékeseket, hogy biztosítsák a sérültek gyors ellátását és ellenőrizzék az ünnepségek színhelyeit. Utasította az egészségügyi minisztériumot, hogy gyorsan vonultasson fel katasztrófavédelmi orvosi csapatokat, valamint biztosítson ágyakat a közeli kórházakban a sérültek ellátására.

Helyi médiajelentések szerint mintegy százezer ember sétált az utcákon a halloween-ünnepségek idején, amelyek a legnagyobb szabásúak voltak a világjárvány kezdete óta. A dél-koreai kormány az elmúlt hónapokban könnyített a pandémia miatt elrendelt korlátozásokon.

Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője Twitter-üzenetben fejezte ki részvétét "a rettenetes szöuli események" miatt, és szolidaritásáról biztosította a Koreai Köztársaság népét.

Részvétét fejezte ki a szerencsétlenség miatt szombaton Emmanuel Macron francia elnök és Élisabeth Borne miniszterelnök is, valamint Olaf Scholz német kancellár, Justin Trudeau kanadai kormányfő és Antony Blinken amerikai külügyminiszter.

A hatóságok közölték, hogy vizsgálatot indítanak az incidens pontos okának megállapítására.

Külügyi szóvivő: nincs magyar érintettje a szöuli halloween-ünnepségek tragédiájának

A jelenleg rendelkezésre álló információk alapján nincs magyar állampolgár sem az áldozatok, sem a sérültek között, ahogy segítségkérés sem érkezett a Szöuli Magyar Nagykövetségre - tájékoztatta Paczolay Máté külügyi szóvivő az MTI-t vasárnap.

Elmondta, az ügyben eljáró konzulok folyamatos kapcsolatban állnak a hatóságokkal, beleértve a kerületi rendőrkapitányságot, az érintett kórházakat és koreai külügyminisztérium illetékes egységét is.

Hozzátette: "Nagykövetségünk jelenleg is rendkívüli ügyeleti rend keretében üzemel, nyomon követi az eseményeket és konzuljaink készek minden lehetséges segítséget megadni a hozzájuk forduló magyar állampolgároknak."
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában