Osztrák elnökválasztás

2022.10.09. 18:15

Előzetes eredmény: Van der Bellent első fordulóban újraválasztották

A levélszavazatok összesítése nélkül a voksok 54,6 százalékát szerezte meg.

Alexander Van der Bellen osztrák államfő újságírók kérdéseire válaszol egy bécsi szavazóhelyiség előtt, miután leadta voksukat az elnökválasztás első fordulójában 2022. október 9-én

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Christian Bruna

Alexander Van der Bellen hivatalban lévő osztrák államfőt a vasárnap tartott elnökválasztás első fordulójában újraválasztották – derült ki az előzetes eredmények ismertetéséből.

A levélszavazatok összesítése nélkül a függetlenként induló Van der Bellen a voksok 54,6 százalékát szerezte meg, s ezzel nincs szükség második fordulóra.

Walter Rosenkranz, az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelöltje a szavazatok 19,1, Tassilo Wallentin ügyvéd a szavazatok 8,4, Dominik Wlazny, a Sörpárt elnöke a szavazatok 8,2, Gerald Grosz, az FPÖ, illetve a Szövetség Ausztria Jövőjéért (BZÖ) pártok korábbi politikusa pedig a szavazatok 6 százalékát szerezhette meg. A két másik jelölt a voksok nagyjából két százalékát kapta.

Az APA osztrák hírügynökség szerint a hétfőn összesítésre kerülő több mint 800 ezer levélszavazat még változtathat az arányokon, illetve a harmadik és negyedik helyezett személyén.

Van der Bellen már a bíztató exit poll eredmények közzétételét követően kiadott videóüzenetében köszönetet mondott a választópolgároknak.

Köszönöm szavazatukat. Gondosan fogok bánni vele

– mondta a közösségi médián terjesztett felvételen. Mint fogalmazott, most eljött az ideje annak, hogy késlekedés nélkül a fontos kérdéseknek szenteljék a figyelmüket.

Függetlenül attól, hogy szavazatukat nekem, vagy egy másik jelöltnek adták, a legjobb tudásom és lelkiismeretem szerint fogok az osztrák állampolgárok, illetve az Ausztriában élők javára dolgozni

– hangsúlyozta.

Minden konstruktív erőt arra szólítok: fogjunk neki a dolgoknak közösen. Nagy feladatok előtt állunk és összefogásra van szükség a megoldásukhoz

– tette hozzá.

Korábban írtuk:

Alexander Van der Bellen hivatalban lévő osztrák államfő győzelmét jelzik előre a vasárnap tartott elnökválasztás első fordulójában a szavazófülkékből kilépők megkérdezésén alapuló felmérések (exit poll).

Az ARGE közvélemény-kutató cég adatai szerint a függetlenként induló Van der Bellen a voksok 55,9 százalékát szerezhette meg, amivel újraválasztása már az első fordulóban biztosított. A SORA közvélemény-kutató cégnek az ORF osztrák közszolgálati televízió megbízásából elvégzett felmérése szerint a 78 éves politikus a voksok 54,6 százalékát tudhatja magáénak.

Számunkra nagyon is megfelelő lenne, ha ez lenne az eredmény

– jelentette ki Stephan Götz-Bruha, Van der Bellen szóvivője az ORF műsorában az exit poll adatok ismertetése nyomán.

Az ARGE felmérése szerint Walter Rosenkranz, az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelöltje a szavazatok 17,9, Dominik Wlazny, a Sörpárt elnöke a szavazatok 8,8, Tassilo Wallentin ügyvéd a szavazatok 7,7, Gerald Grosz, az FPÖ, illetve a Szövetség Ausztria Jövőjéért (BZÖ) pártok egykori politikusa pedig a szavazatok 5,9 százalékát szerezhette meg. A két másik jelölt a voksok nagyjából két százalékát kaphatta.

Walter Rosenkranz is gratulált a hivatalban lévő elnöknek újraválasztásához. Az APA osztrák hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, nagyon elégedett a saját teljesítményével, bár azt a célt nem érte el, hogy második forduló legyen, azt viszont igen, hogy második helyen végezzen.

Az ARGE szerint a választási részvétel 67,5 százalékos volt.

A végleges eredményeket várhatóan hétfőn teszik közzé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában