Visszatérés

2022.11.01. 21:35

Az exit pollok szerint Netanjahu győzelmével végződött az izraeli választás

Az exit pollok szerint a Benjámin Netanjahu vezette jobboldali-vallásos tömb győzelmével végződött Izraelben a 3,5 éven belül ötödször tartott parlamenti választás - jelentették a helyi televíziók kedden.

Benjámin Netanjahu volt izraeli miniszterelnök (j) és felesége, Sara leadja voksát a parlamenti választáson egy jeruzsálemi szavazóhelyiségben 2022. november 1-jén

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Abir Szultan

A Benjámin Netanjahu volt miniszterelnököt, a parlamenti ellenzék vezetőjét támogató jobboldali-vallásos tömb várhatóan együtt 61 vagy 62 mandátumot szerez a 120 tagú kneszetben, és több honatyát küldhet a következő izraeli parlamentbe, mint a vele szemben álló pártok.

Netanjahu jobboldali Likud pártja lett a parlament legnagyobb ereje 30-31 mandátummal a különböző exit pollok alapján.

Jaír Lapid jelenlegi miniszterelnök centrista Van Jövő pártja 22-24 parlamenti helyet kapott az exit pollok szerint, jelentősen elmaradva a Likudtól.

A harmadik legnagyobb parlamenti erő a Vallásos Cionisták nevű vallásos pártszövetség lett 14-15 parlamenti hellyel. A keleti ultraortodoxok Sasz nevű pártja 10 honatyát küldhet a kneszetbe, és az askenázi, vagyis Európából elszármazott ultraortodoxok Egyesült Tórapártja 7 mandátummmal rendelkezhet majd.

A Beni Ganz vezette Nemzeti Tábor nevű pártszövetség 11-13 képviselőt küldhet a parlamentbe a különböző exit pollok alapján. A szociáldemokrata Munkapárt 5-6, Avigdor Liberman Izrael a Hazánk nevű pártja 4-5, és a baloldali liberális Merec párt is 4-5 képviselői helyet szerzett.

Az iszlám hagyományőrző Raam párt 5, a Hadas-Tal nevű arab pártszövetség pedig várhatóan négy mandátummal fog rendelkezni, amennyiben a valós eredmények megfelelnek majd az exit pollok méréseinek.

A Balaad nevű arab párt, és Ajelet Saked Zsidó Otthon nevű pártja nem lépte át a bejutáshoz szükséges 3,25 százalékos választási küszöböt.

A választás végleges eredményeit csütörtökre-péntekre várják, de már szerda reggel pontosabb részeredményekre számítanak a szavazóurnák felbontása után. Ha a végeredmény megfelel majd az exit polloknak, akkor Benjámin Netanjahu megalakíthatja a választási kampányban ígért tisztán jobboldali-vallásos pártokból álló új kormányát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában