Rakétatámadás Lengyelországban

2022.11.16. 05:55

Itt a bejelentés: azonosították a lengyelországi rakétaroncsokat

Mint ismert, kedden két ember meghalt Lengyelországban, amikor az ukrán határhoz közeli Przewodów városban rakéta csapódott egy gabonaszárítóba.

Helyszínelő rendőrök Przewodów határában 2022. november 16-án

Forrás: MTI/AP

Fotó: Michal Dyjuk

A kedden történtekről ITT olvashatja hírfolyamunkat.

Borrell: a lengyelországi robbanás Ukrajna ellen végrehajtott orosz támadás következménye

A tragikus keddi przewodówi rakétarobbanás az ukrajnai városok ellen végrehajtott újabb nagyszabású orosz rakétatámadás-sorozat következménye, aminek célpontjai a polgári lakosság és a civil infrastruktúra voltak - szögezte le szerda esti sajtóközleményében Josep Borrell kül- és biztonságpolitikáért felelős uniós főképviselő.

Borrell felhívta a figyelmet, hogy ezek a támadások sértik a nemzetközi jogot, az elkövetők és bűntársaik felelősségre lesznek vonva.

A főképviselő felszólította Moszkvát, hogy vessen véget illegális háborújának Ukrajna ellen, és nyomatékosította, hogy az EU továbbra is szilárdan kiáll Ukrajna függetlensége, szuverenitása, területi integritása, és az önvédelemhez való eredendő joga mellett.

"Továbbra is erőteljes politikai, katonai, humanitárius és pénzügyi támogatást nyújtunk Ukrajnának, ameddig csak szükséges. Erősebb nyomást gyakorlunk Oroszországra - többek között szankciók segítségével - annak érdekében, hogy hagyjon fel a háborúval és vonuljon ki Ukrajna területéről - hangsúlyozta Borrell.

Hozzátette: az EU teljes mértékben támogatja a helyszíni vizsgálatot a tények feltárása érdekében, és a következő lépésekkel kapcsolatban szorosan egyeztet partnereivel, ideértve a NATO-t is.

Kijevben volt a CIA igazgatója a legutóbbi orosz légicsapások idején

Kijevben volt William Burns, az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója a legutóbbi orosz légicsapások idején - erősítette meg szerdán Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

"Tegnap légoltalmi óvóhelyen volt, aztán összeültünk és beszéltünk" - ismertette Zelenszkij egy televíziós interjújában.

A The Washington Post című amerikai lap korábbi tudósítása szerint Burns az ukrán energiahálózatot érő súlyos orosz légicsapások idején az amerikai nagykövetség épületében tartózkodott, nem sérült meg.

Oroszország a kijevi vezetés becslései szerint több mint 90 rakétát és manőverező robotrepülőgépet indított el ukrajnai célpontok ellen.

Burns azt megelőzően orosz hivatali partnerével, Szergej Nariskinnel találkozott Törökországban, és arra intette Oroszországot, hogy tartózkodjon a nukleáris fegyver bevetésétől Ukrajnában.

Burnst szerdán fogadta Andrzej Duda lengyel elnök Varsóban. Erről Jacek Siewiera, a lengyel államfői hivatal kötelékében működő Nemzetbiztonsági Iroda (BBN) főnöke számolt be a Twitteren. "A beszélgetés az általános biztonsági helyzetet érintette a legfrissebb események tükrében" - közölte.

Zelenszkij azt állítja, nem lehetett ukrán a lengyel területen felrobbant rakéta

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök meg van győződve arról, hogy a kedden Lengyelországban felrobbant rakéta nem ukrán volt.

"Nincs kétségem afelől, hogy ez nem a mi rakétánk vagy rakétatámadásunk volt"

 - szögezte le az államfő szerdán, egy újságírókkal folytatott televíziós beszélgetés közben. Elmondta, hogy megkapta az ukrán hadsereg, illetve a légierő parancsnokságának jelentéseit, és "nem tud nem bízni bennük".

Zelenszkij meggyőződését fejezte ki, hogy Ukrajna részt fog venni az eset kivizsgálásában. "Azt akarom, hogy tisztességesek legyünk, és ha ez a mi légvédelmünk működése közben történt, akkor erre bizonyítékot akarok" - hangsúlyozta. Kiemelte, hogy a legfontosabb a vizsgálat lefolytatása, amelyben Ukrajna is részt kíván venni, és betekintést akar a többi résztvevőnél lévő adatokba. Kifejtette, hogy az ukrán szakembereket már be kellett volna engedni a baleset helyszínére. Szavai szerint azonban Ukrajna még nem kapott felkérést a lengyelországi rakétaincidens körülményeinek kivizsgálására. "Nem mondhatjuk ki a végső következtetéseket? Van jogunk a nyomozócsoportba tartozni? Természetesen" - konstatálta az elnök.

Moszkvában bekérették a külügyminisztériumba a lengyel ideiglenes ügyvivőt

Bekérették az orosz külügyminisztériumba szerdán a moszkvai lengyel nagykövetség ideiglenes ügyvivőjét a przewodówi rakétaincidenssel kapcsolatban - közölte Marija Zaharova, a tárca szóvivője szerda este az orosz sajtóval.

Az orosz diplomáciai tárca közleménye szerint Oroszország felszólította Lengyelországot, hogy ne "üljön fel a kijevi rezsim piszkos provokációinak", és maga se provokáljon, továbbá Moszkva elvárja Varsótól, hogy hagyjon fel minden oroszellenes spekulációval az incidenssel kapcsolatban.

Zaharova a lengyel ügyvivővel folytatott tárgyalást előtt a Telegramon felvetette a kérdést, hogy vajon nem kellene-e a lengyel hatóságoknak bocsánatot kérniük az oroszellenes kirohanásokért és a varsói orosz nagykövet kedd éjszakai bekéretéséért, miután Andrzej Duda elnök is balesetnek nevezte a rakétaügyet. Reagált arra is, hogy Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter kemény választ sürgetett az Egyesült Államoktól a lengyelországi rakétaincidensre. Kifejezte abbéli reményét, hogy Kijev kapja meg a kemény választ Washingtontól.

Alekszandr Grusko orosz külügyminiszter-helyettes a RIA Novosztyi hírügynökségnek nyilatkozva úgy vélekedett: "annyira nyilvánvaló volt a helyzet" Przewodówban, hogy eleve kudarcra ítéltetett az a kísérlet, hogy a lengyelországi rakétaincidenssel kapcsolatban bolhából elefántot csináljanak. Mint mondta, Lengyelországnak, mielőtt elkezdett fegyvert szállítani Ukrajnának, el kellett volna gondolkodnia azon, hogy ez milyen biztonsági kockázatokkal járhat.

Az orosz külügyminisztérium a honlapján szerdán napközben megjelent állásfoglalásában felháborítónak minősítette több NATO-országnak a rakétaincidensre adott reagálását, valamint hogy külföldi médiumok hamisan terjesztették, hogy Oroszország lehet a tettes. A tárca kifejezte reményét, hogy egy pártatlan vizsgálat és eredményének közzététele leleplezi ezt a "provokációt".

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő délelőtt azt mondta újságíróknak, hogy Oroszországnak nincs köze a lengyelországi rakétaincidenshez, és semmilyen módon nem vétkes benne. "Egy újabb hisztéria, heves ruszofób reakció tanúi lehettünk, amelynek semmilyen valódi alapja nem volt. Egyes országok magas rangú képviselői ténylegesen úgy nyilatkoztak, hogy fogalmuk sem volt róla, pontosan mi történt" - mondta.

"Az ilyen meggondolatlan reakcióknak az a tanulsága, hogy soha nem szabad sietni az értékeléssel, a helyzetet elmérgesítő kijelentésekkel, különösen ilyen kritikus pillanatokban. És (nem szabad) pontos információk nélkül nyilatkozni" - mondta Peszkov. Megjegyezte ugyanakkor, hogy Moszkva szívesen lett volna tanúja hasonló érzelemkitörésnek, amikor az Északi Áramlat vezetékeit robbantották fel, de akkor senki sem igyekezett kideríteni, hogy ki volt a tettes. Felhívta a figyelmet arra, hogy a rakétaincidenssel kapcsolatban az Egyesült Államok és elnöke, Joe Biden "visszafogott és sokkal professzionálisabb magatartást" tanúsított, mint az "abszolút hisztérikusan" reagáló lengyel fél. Azt kérte Varsótól, hogy legyen kiegyensúlyozott, amikor "ilyen kényes és potenciálisan veszélyes témáról van szó. Nincs tudomása arról, hogy az orosz hatóságok az incidenssel kapcsolatban kapcsolatba léptek volna az Egyesült Államokkal vagy a NATO-val - mondta. Közölte, hogy Oroszország céljai a keddi rakétacsapások után sem változtak meg Ukrajnában.

Litvánia megemelte a készültségi szintet

Valdemaras Rupsys litván vezérkari főnök szóvivője szerdán a BNS helyi hírügynökségnek nyilatkozva közölte, hogy az utasítás a légvédelmi erőkre vonatkozik. Mint mondta, 

ezzel le tudnak faragni a reakcióidőből, hogy a lehetséges veszélyekre válaszolni tudjanak és a kitűzött feladatokat teljesíthessék.

A balti ország emellett jövőre megemeli védelmi kiadásait is. A vilniusi kormány szerdán módosította a 2023-as költségvetés tervezetét, lehetővé téve a védelmi kiadásoknak a bruttó hazai össztermék (GDP) három százalékára történő emelését. A többletkiadásokat hitelfelvételekből fedeznék - ismertette Gintare Skaiste litván pénzügyminiszter. Ennek előfeltétele viszont, hogy a költségvetési hiány ne haladja meg a GDP 4,9 százalékát.

Litvánia tavasszal, Oroszország ukrajnai háborúja hatására döntött arról, hogy jelentősen, a korábbi 2,05-ről a GDP 2,52 százalékára növeli védelmi kiadásait. Az Oroszországhoz tartozó kalinyingrádi területtel és a Moszkvával szövetséges Fehéroroszországgal határos balti állam eredetileg mintegy 1,2 milliárd eurót (493 milliárd forint) tervezett védelmi célokra költeni az idén.

Zelenszkij egyeztetett Dudával a lengyelországi rakétabecsapódás után

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök telefonon beszélt Andrzej Duda lengyel államfővel azután, hogy kedd este rakétabecsapódás történt az ukrán határ melletti lengyel területen - számolt be szerdán az Ukrajinszka Pravda hírportál.

Az éjszakai telefonbeszélgetést követően Zelenszkij a Twitteren közölte, hogy részvétét fejezte ki az orosz "rakétaterror" következtében meghalt lengyel állampolgárok miatt. "Kicseréltük a rendelkezésre álló információkat, minden tényt megtudunk. Ukrajnát, Lengyelországot, egész Európát és a világot teljes mértékben meg kell védeni a terrorista Oroszországgal szemben" - hangsúlyozta az ukrán elnök.

Stoltenberg: nincs jele, hogy Lengyelországot szándékos támadás érte volna

Nincs jel arra, hogy a keddi kelet-lengyelországi robbanás szándékos támadás eredménye lenne, és arra sem, hogy Oroszország katonai offenzívát indítana a NATO ellen - jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szerdai sajtónyilatkozatában. 

Stoltenberg a NATO-tagállamok nagykövetei részvételével tartott rendkívüli tanácskozást követő sajtótájékoztatón elmondta:

 az előzetes elemzések szerint az incidenst valószínűleg egy ukrán légvédelmi rendszer rakétája okozta, amelyet azért lőttek ki, hogy megvédjék az ukrán területet az orosz cirkálórakétáktól. 

"Ez nem Ukrajna hibája volt, Oroszország viseli a végső felelősséget, mivel folytatja az Ukrajna elleni illegális háborúját" - hangsúlyozta a főtitkár, hozzátéve hogy az eset kivizsgálása még folyamatban van, és meg kell várni a végeredményét. Felhívta a figyelmet, hogy a NATO az ukrajnai háború kezdete óta fokozta a készenlétet a szövetség keleti szárnyán. 

"Oroszországnak abba kell hagynia ezt az értelmetlen háborút, 

a NATO pedig továbbra is támogatni fogja Ukrajna jogát az önvédelemhez

 - jelentette ki Stoltenberg. 

Közölte továbbá, hogy több szövetséges tagállam is bejelentette, hogy kész növelni a légvédelmi eszközök mennyiségét Ukrajnának, erről még a szerdai nap folyamán tanácskoznak az érintett országok.

Duda: Lengyelországot nem szándékos rakétacsapás érte

Semmi sem utal arra, hogy szándékos támadás lett volna Lengyelországgal szemben a Przewodówban történt robbanás - jelentette ki szerdai varsói sajtóértekezletén Andrzej Duda lengyel elnök.

Elmondta: az Ukrajna ellen intézett keddi orosz légicsapások a lengyel határhoz közeli területeket is értek. Érthetőnek nevezte, hogy Ukrajna az orosz rakéták ellen légvédelmi rakétákkal is védekezett. "Lényegében ezért a keddi incidensért az orosz fél felelős" - tette hozzá.   

"Egyáltalán semmilyen jel nem utal arra, hogy Lengyelországgal szemben szándékos támadás történt volna" 

- fogalmazott. Feltehetőleg SZ-300-as, a 70-es években a Szovjetunióban gyártott rakéta csapódhatott be - mondta, "véletlen balesetnek" minősítve az eseményt. Nincs bizonyíték arra, hogy a rakétát az orosz fél lőtte volna ki, ezzel szemben nagy a valószínűsége, hogy az ukrán légvédelem által használt rakétáról van szó - fejtette ki Andrzej Duda.

DUDA, Andrzej
Andrzej Duda lengyel elnök varsói sajtóértekezlete a 2022. november 16-ára virradó éjszaka
Fotós: Pawel Supernak / Forrás: MTI/EPA/PAP

Orosz rakétadarabok és ukrán elfogórakéta csapódott be Lengyelországban

A rendelkezésre álló információk alapján orosz rakéták darabjait és egy ukrán elfogó rakéta maradványait találták meg Lengyelországban - közölte a belga védelmi miniszter szerdán.

Ludivine Dedonder Twitter-üzenetében közölte, 

az értesülések alapján úgy tűnik, hogy a lengyelországi becsapódás az ukrán légvédelem tevékenységnek következménye. 

Mindezt a folyamatban lévő vizsgálatoknak kell megerősíteniük - tette hozzá a belga tárcavezető.

Azonosították az oroszok a lengyelországi rakétaroncsokat

Az orosz Védelmi Minisztérium hivatalos közleményében azt írja: egyértelműen azonosították a Lengyelországban kedden becsapódott rakéta roncsait a közzétett fényképek alapján - ismerteti az Origo.

Az orosz szakemberek szerint a rakétaroncs az ukrán légierő S-300-as légvédelmi rendszerének egyik irányított rakétája. Megerősítették:

szándékos provokációról van szó, melynek célja a háborús helyzet eszkalálása.

Hozzátették azt is, hogy az orosz erők nagy pontosságú csapásokat kizárólag Ukrajna területén lévő célpontokra hajtottak végre, az ukrán-lengyel határtól számított 35 kilométernél nem közelebb.

Dróntámadás ért egy olajtárolót az oroszországi Orjol megyében

Az Orjol megyei Sztalnoj Kony községben drón okozott robbanást egy olajtárolóban - közölte Andrej Klicskov, a régió kormányzója szerdán a Telegramon.

A kormányzó szerint az operatív szolgálat a helyszínen dolgozik. Orjol megye közvetlenül nem határos Ukrajnával, a hétszáz lakosú Sztalnoj Kony a határtól mintegy 170 kilométerre található.

A RIA Novosztyi hírügynökség médiajelentésekre hivatkozva azt írta, hogy a robbanásban megsérült a Barátság kőolajvezeték egyik terminálja. A közösségi médiában közzétett fotók szerint az egyik tartályon, amelyen a Transznyefty olajszállító vállalat logója látható, egy nagy rés keletkezett. A felvételeken tűz nem látható.

NATO-légvédelem

A Reuters beszámolt arról, hogy Gitanas Nauseda litván elnök szerint a lengyelországi robbanás nem változtatja meg a katonai fenyegetettségi szintet, de azt mutatja, hogy a NATO-nak gyorsabban kell légvédelmet telepítenie a keleti határán.

A NATO rendkívüli ülést tart

A NATO szerdán 9 órakor rendkívüli ülést tart, hogy megvitassa az ukrán határhoz közeli Kelet-Lengyelországban kedden történt robbanást, - közölte két NATO-tisztviselő és egy európai diplomata.

A NATO brüsszeli székháza 2022. november 16-án. A tagországok nagykövetei rendkívüli ülésre gyűltek össze
Fotós: Olivier Matthys / Forrás: MTI/AP

A Nato nagyköveteinek brüsszeli összejövetelét Jens Stoltenberg főtitkár vezeti majd, és utána közép-európai idő szerint 12:15 óra körül sajtótájékoztatót tart - áll a NATO közleményében.

Kukoricaföldön dolgozott a két lengyel, akiket megölt a rakéta

A Fakt lengyel bulvárlap riportot készített Przewodowban, meglátogatták a két halálos áldozattal járó keddi rakétabecsapódás helyszínét. Megkérdezték többek között Stanisław Iwanejkót, egy szemtanút is, aki jól ismerte az áldozatokat, ugyanis jóbarátok voltak - írja a Mandiner. Állítása szerint a kukoricaföldeken dolgoztak napok óta, a robbanást nem látta, ám hallotta, amint elszállt a rakéta. 

"Furcsa hangokat hallottam, mintha az istálló felett elrepült volna valami. Nagyon hangos volt"

– mondta Iwanejko.

Egy másik szemtanú a tragédia helyszínén, egy helyi gazdaságban volt, ő azt mesélte, hogy a közelben lévő házak és autók ablakai kitörtek. 

A helyszín, egy gabonatároló mellett rendőrök Przewodówban 2022. november 16-án, miután az előző nap feltehetőleg orosz gyártmányú rakéta robbant fel a kelet-lengyelországi falu egyik gabonasilójában, és két embert megölt
Fotós: Michal Dyjuk / Forrás: MTI/AP

Erdogan: Oroszországnak semmi köze sincs a lengyelországi rakétabecsapódásokhoz

Oroszországnak semmi köze sincs a lengyelországi rakétabecsapódásokhoz, technikai malőr történhetett - mondta Recep Tayyip Erdogan török elnök a G20-csúcstalálkozón a Bali szigetén fekvő Nusa Duában szerdán.

Erdogan aláhúzta: tiszteletben tartja Oroszország állítását, hogy nem volt köze a történtekhez, és nem orosz rakéták voltak, amelyek eltaláltak egy gabonaszárítót az ukrán-lengyel határtól 6 kilométerre fekvő lengyelországi Przewodówban kedden, két ember halálát okozva. 

ERDOGAN, Recep Tayyip;
Recep Tayyip Erdogan török elnök 
Fotós: Andrej Cukic / Forrás: MTI/EPA

Hozzátette: az incidens alapos vizsgálatot igényel, és beszélni fog Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, miután visszatért Törökországba. A török vezető provokációnak nevezte azokat a híreszteléseket, amelyek szerint orosz rakétákról van szó.   

"Mindent megteszünk, hogy tárgyalóasztalhoz ültessük Ukrajnát és Oroszországot" - magyarázta. "A provokáció nem segít"

- fűzte hozzá.   

Biztonságpolitikai szakértő: valószínűleg egy szétesett ukrán légvédelmi rakéta csapódott be 

Valószínűleg egy szétesett ukrán légvédelmi rakéta csapódott be Lengyelország területén, kizárható, hogy szándékos orosz támadás történt Kelet-Lengyelországban - mondta Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő az M1 csatornán szerda reggel.

Kis-Benedek József elmondta, hisz a hivatalos tájékoztatásoknak, amelyek szerint 

véletlen baleset történt és nem szándékos orosz támadás. 

Kiemelte: a falu, ahol a becsapódás történt, nagyon közel, négy kilométerre van a határtól.   

Megjegyezte: az ukránok az SZ-300-as légvédelmi rakétarendszert használják, amely reagál az orosz repülőgépekről érkező rakétákra, és próbálja megakadályozni, hogy azok célba jussanak. Hozzátette: ez nem a legkorszerűbb rendszer, és az is elképzelhető, hogy egy rakéta meghibásodott.   

Biden: egyes jelek szerint egy ukrán légvédelmi rakéta csapódott be Kelet-Lengyelországban

Vannak arra utaló jelek, hogy az a rakéta, amely Kelet-Lengyelországban kedden becsapódott és két embert megölt, egy ukrán légvédelmi rakéta volt

- közölte Joe Biden amerikai elnök a G20-csúcstalálkozón szerdán.

Biden egy SZ-300-as, szovjet gyártmányú rakétarendszer által kilőtt légvédelmi rakétáról beszélt, amely az ukrán-lengyel határtól 6 kilométerre fekvő lengyelországi Przewodówban, egy gabonatárolóba csapódott be, és megölt két embert a lengyel külügyminisztérium keddi közlése szerint - jelentette a dpa.   

Varsó korábban azt állította, hogy a rakéta orosz gyártmányú volt, de hozzátette, egyelőre nem tudni, hogy ki lőtte ki. Ukrajna és Oroszország egyaránt használ szovjet gyártmányú rakétákat.

Orosz diplomata: a lengyelországi incidens katonai összeütközés kiprovokálására irányult

A lengyelországi incidens nem más, mint kísérlet arra, hogy közvetlen katonai összeütközést provokáljanak ki Oroszország és a NATO között 

- közölte szerdán Dmitrij Poljanszkij, Oroszország állandó ENSZ-képviselőjének első helyettese.

"Egy arra irányuló próbálkozással van dolgunk, hogy közvetlen katonai összeütközést provokáljanak ki a NATO és Oroszország között annak minden következményével" - írta az orosz diplomata Telegram-csatornáján.   

A helyszín közelében lévő ellenőrző ponton rendőrök Przewodówban 2022. november 16-án
Fotós: Wojtek Jargilo / Forrás: MTI/EPA/PAP

Ukrajna lőtte ki a Lengyelországot ért rakétát 

Az Associated Press hírügynökség amerikai tisztviselőkre hivatkozva arról számol be, hogy az első megállapítások szerint

a Lengyelországba csapódott rakétát az ukrán erők lőtték ki egy érkező orosz rakétára.

A lengyel külügyminisztérium kezdetben "orosz gyártmányúnak" minősítette a rakétát, de mint a Guardian diplomáciai szerkesztője, Patrick Wintour beszámolt róla, ez az Ukrajna birtokában lévő Sz-300-as föld-levegő rakétákat is jelentheti.

MÜLLER, Piotr
Rendőrök járőröznek a kelet-lengyelországi Hrubieszów járásban fekvő Przewodow faluban 2022. november 15-én
Fotós: Wojtek Jargilo / Forrás: MTI/EPA/PAP

Korábban Joe Biden amerikai elnök is azt mondta, nem valószínű, hogy az oroszok lőtték ki a rakétát.

Egy NATO-gép követte a kilőtt rakétákat

Kedden egy lengyel légtér felett repülő NATO-gép követte a rakétákat, amelyek utóbb lengyel területen csapódtak be - közölte a szövetség egyik katonai tisztségviselője.

A radarnyomokat tartalmazó információkat a NATO és Lengyelország rendelkezésére bocsátották 

- tette hozzá a NATO katonai tisztviselője.

A tisztviselő nem közölte, hogy ki lőtte ki a rakétát, és azt sem, hogy honnan lőtték ki. (The Guardian)

Óvatosságra int Franciaország

Franciaország a legnagyobb óvatosságra int a lengyel rakéta eredetével kapcsolatban – írta az AFP.

A térség számos országa rendelkezik a használt fegyvertípussal, így annak azonosítása nem feltétlenül erősíti meg, hogy ki lőtte ki

- áll a francia elnökség közleményében.

Összeülnek a NATO-nagykövetek

Az egyik diplomata szerint a szövetség óvatosan fog eljárni, és időre van szükség ahhoz, hogy ellenőrizzék, pontosan hogyan történt az incidens - írja a Mandiner.

A NATO-nagykövetek szerdán Lengyelország kérésére találkoznak a szövetség 4. cikkelye alapján – számolt be a The Guardian. A szövetség alapító szerződésének 4. cikke szerint 

a tagok bármilyen aggályos kérdést felvethetnek, különösen ha egy tagország biztonságáról van szó.

A portálon azt írják, a Lengyelország ukrán határához közeli Przewodówban történt, két ember halálát okozó robbanás körülményeinek vizsgálata még folyamatban van. Az egyik diplomata azt mondta, hogy a szövetség óvatosan fog eljárni, és időre van szükség ahhoz, hogy ellenőrizzék, pontosan hogyan történt az incidens.

Joe Biden: valószínűleg nem Oroszországból lőtték ki a rakétákat

Az amerikai elnök a NATO és a G7-ek csúcstalálkozóján újságírók kérdésére azt mondta, vizsgálják az esetet, de a rakéták röppályájának alapján valószínűtlen, hogy azokat Oroszországból lőtték volna ki - írta a BBC. 

Joe Biden amerikai elnök a lengyelországi helyzetről beszél a G7-ek és az európai vezetők részvételével tartott G20-csúcstalálkozón 2022. november 16-án, az indonéziai Bali üdülőszigetén, Nusa Duában
Fotós: Saul Loeb / Forrás: AFP

 

Lengyelország hivatalosan is megerősítette: orosz rakéta csapódott a területükre

Az este folyamán a lengyel külügyminisztériumba hívatták az orosz nagykövetet, magyarázatot várva tőle arra, hogyan fordulhatott elő, hogy orosz gyártmányú rakéta találta el Przewodów települést - számol be róla a Mandiner. Łukasz Jasina lengyel külügyi szóvivő erről szóló közleménye hivatalosan megerősíti:

egyértelműen azonosították, hogy orosz rakéta csapódott az ország területére.

A két ember halálát okozó rakéta-becsapódás a közlemény szerint 15:40-kor történt.

Morawiecki: Lengyelország fokozza a légtér megfigyelését, a lakosságtól a nyugalom megőrzését kéri

A védelmi készültség növelése keretében Lengyelország a szövetségeseivel együttműködve megerősíti légterének megfigyelését - közölte Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök szerdára virradóan, a rendkívüli kormányülést követő sajtóértekezleten. Egyúttal arra kérte az ország lakosságát, hogy őrizze meg nyugalmát.

Morawiecki megerősítette, hogy a robbanás miatt Varsó növeli egyes katonai alakulatok és a rendvédelmi erők készültségét. Különös figyelmet fordítanak a légtér megfigyelésére, amely "fokozott együttműködésben zajlik és fog zajlani a szövetségesekkel" - jelentette ki a kormányfő.   

Közölte: a történtek okainak vizsgálatához külföldi szakemberek támogatását is kérték.

MÜLLER, Piotr; MORAWIECKI, Mateusz
Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök zárt ajtós kormányülésre érkezik Varsóban 2022. november 15-én
Fotós: Leszek Szymasnki / Forrás: MTI/EPA/PAP

Lengyelország a szövetségesekkel együtt elemzi a NATO-alapszerződés 4. cikke szerinti eljárás elindításának lehetőségét - mondta el Morawiecki. Ez a cikk a szövetségesek közötti konzultációkat helyez kilátásba, ha bármelyik tagország fenyegetést érzékel területi egysége, függetlensége vagy biztonsága ellen.   

Később sajtóértekezletet tartott Andrzej Duda elnök is, aki nagyon valószínűnek nevezte, hogy szerdán Lengyelország nagykövete aktiválja a NATO-nál a 4. cikk szerinti eljárást.   

Duda azt is elmondta: jelenleg "nincs semmilyen egyértelmű bizonyíték arra, ki lőtte ki a rakétát", amely "valószínűleg orosz gyártmányú volt".   

Duda és Morawiecki a külföldi politikai vezetőkkel éjjel folytatott egyeztetéseikre hivatkozva aláhúzták: Lengyelország a NATO és az EU összes tagállamának támogatását élvezi.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában