Közvélemény-kutatás

2022.11.11. 16:44

Nézőpont: a magyarok többsége szerint Oroszország és az Egyesült Államok is hasznot húz az ukrajnai háborúból

A kommüniké meglepő eredménynek nevezi, hogy pártállástól függetlenül egységes a magyarok véleménye a kérdésben.

Illusztráció

Forrás: MTVA

Fotó: Róka László

A magyarok többsége szerint Oroszország (60 százalék) és az Egyesült Államok (75 százalék) is hasznot húz az ukrajnai háborúból; a kormánypárti (83 százalék) és a kormánykritikus szavazók (61 százalék) körében is többségben vannak azok, akik szerint az Egyesült Államok profitál a háborúból - derül ki a Nézőpont Intézet közvélemény-kutatásából, amelynek eredményéről pénteken tájékoztatták az MTI-t. 

A közlemény megfogalmazása szerint "miközben Európa az elhúzódó orosz-ukrán háborúnak köszönhetően a gazdasági recesszió szélén áll, felmerül a kérdés, hogy kik a szankciós politika haszonélvezői". Továbbá az is hogy a háborút elindító Oroszország, illetve Ukrajna legnagyobb katonai támogatója, az Egyesült Államok jól járnak-e a fegyveres konfliktussal - tették hozzá. 

 

A Nézőpont Intézet ezért azt vizsgálta, hogy mit gondolnak a magyarok arról, hogy a két legnagyobb szembenálló fél mennyire nyertese a háborúnak. A módszertanról azt közölték, hogy 

a közvélemény-kutatás szeptember 21. és 29. között ezer, 18 évesnél idősebb ember telefonos megkérdezésével készült. 

A részletekről azt írták, hogy tíz magyar választóból hat szerint Oroszország hasznot húz a háborúból, és csak három állítja, hogy nem profitál belőle. Az Egyesült Államokról ennél is többen, a magyarok háromnegyede vélekedik úgy, hogy profitál az ukrajnai konfliktusból, s mindössze 15 százalék szerint nem jut előnyökhöz a háború által - olvasható az összegzésben. 

A kommüniké meglepő eredménynek nevezi, hogy pártállástól függetlenül egységes a magyarok véleménye Oroszország és az Egyesült Államok háborús haszonszerzéséről. 

Oroszország - folytatták - a kormánypárti szavazók 63 százaléka szerint jár jól a háborúval, míg a kormánnyal szemben kritikus szavazók hasonló arányban, 57 százaléknyian vélekednek így. Az Egyesült Államok a kormánypártiak 83 százaléka szerint húz hasznot a háborúból, tíz kormányellenes szavazóból hat (61 százalék) szintén ezt az álláspontot osztja. 

A magyarok tehát politikai hovatartozástól függetlenül úgy vélekednek, hogy a háborúból a két nagyhatalom egyértelműen profitál - összegzett az intézet.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában