Új feladatok

2022.11.15. 11:41

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: az erős védelmi ipar Magyarország biztonsági érdeke

Az erős védelmi ipar Magyarország biztonsági érdeke, hiszen a védelmi ipari beruházások stratégiai előnyt jelentenek Magyarország számára. Ez egyben a nemzetközi rendszerhez kapcsolódó nemzeti védelmi innovációs rendszer megteremtését foglalja magában – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter Brüsszelben.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter és olasz hivatali partnere, Guido Crosetto beszélget az európai uniós tagállamok védelmi minisztereinek tanácskozásán Brüsszelben 2022. november 15-én

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Olivier Hoslet

Kifejtette, a kormány szerkezeti átalakítása újabb lehetőséget kínált ezen a téren is a tárca számára, ezért a jövőben az N7 Nemzeti Védelmi Ipari Innovációs Holding Zrt. a Technológiai és Ipari Minisztériumtól a Honvédelmi Minisztériumhoz kerül.

A társaság vezetését Palkovics László vezérigazgatóként fogja ellátni – mondta el a miniszter.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf ismertette, hogy a Honvédelmi Minisztérium munkájának átszervezése, a tárca feladatainak beazonosítása és kijelölése véget ért.

Hozzátette, a folyamat lezárását jelenti, hogy Novák Katalin köztársasági elnök 2022. november 15-i hatállyal felmentette tisztségéből Maróth Gáspárt, a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért és védelmi fejlesztésekért felelős államtitkárát és az általa vezetett területet is átszervezik a jövőben.

A Honvédelmi Minisztérium köszönettel tartozik Maróth Gáspárnak, aki kormánybiztosként, majd államtitkárként elévülhetetlen érdemeket szerzett az elmúlt években a Honvédelmi és haderőfejlesztési program megteremtéséért – tette hozzá a miniszter.

Közölte: a feladatkörök átalakítása és a minisztérium munkájának racionalizálása során a Maróth Gáspár által felügyelt terület a tárcán belül Gion Gábor stratégiai elemzésért és humánpolitikáért felelős államtitkárhoz kerül.

A miniszter elmondta azt is, hogy Magyarországot és a magyar embereket csak jól felszerelt és jól kiképzett haderővel, valamint erős védelmi ipari háttérrel lehet megvédeni.

A védelemipar egyúttal a magyar gazdaság újabb hengereként járul hozzá hazánk fejlődéséhez is – húzta alá.

A magyar haderőfejlesztés hozzájárul az európai védelmi képességek megerősítéséhez

A már 2016 óta tartó, nagyszabású magyar haderőfejlesztés aktívan hozzájárul az európai védelmi képességek, illetve az európai védelmi ipari megerősítéséhez – jelentette ki a honvédelmi miniszter kedden Brüsszelben.

 

Szalay-Bobrovniczky Kristóf a tagországok védelmi minisztereinek tanácsülését követően magyar újságíróknak nyilatkozva hangsúlyozta: az ukrajnai háború megmutatta, hogy a NATO biztonsági garanciája nélkül és az Oroszországgal szemben bevezetett szankciók hatására Európa mind az energia, mind pedig a védelem tekintetében sérülékeny és kiszolgáltatott.

 

A megváltozott európai biztonsági környezetben felkészültebb Európai Unió kialakítására van szükség, Magyarország ezért változatlanul aktív szerepet játszik az EU cselekvőképességének és reagálóképességének erősítésében – tette hozzá a honvédelmi miniszter.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában