Bővül a családi adórendszer

2022.12.28. 17:37

Januártól jön a harminc év alatti anyák szja-mentessége (videó)

A kormány úgy döntött, hogy tovább bővíti a családi adórendszert, és nem kell személyi jövedelemadót (szja) fizetniük azoknak a 30 év alatti nőknek, akik gyermeket vállalnak - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára szerdán.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Hornung Ágnes a kormány közösségi oldalára feltöltött videóban közölte: az adómentességről szóló kormányrendeletet hamarosan ki is hirdetik.

Úgy fogalmazott: mint minden más családtámogatásnál,  a kormánynak ebben az esetben is kettős a célja. Amellett, hogy ösztönzik a gyermekvállalást, azt is szeretnék, hogy több pénz maradjon a gyermekes családoknál - emelte ki.

Az szja-mentesség nem új a családi adórendszerben, egy éve személyijövedelemadó-mentességet élveznek a 25 évnél fiatalabb, dolgozó fiatalok, és három éve a négy, vagy több gyermeket nevelő édesanyák is - emlékeztetett Hornung Ágnes. Hangsúlyozta: 

az új szja-mentesség a 30 év alatti édesanyáknak jár.

A kormány számításai szerint az adómentesség lehetőségével több tízezer, jövedelemmel rendelkező fiatal édesanya élhet majd - ismertette. Jelezte: ők nemcsak az új szja-mentességre, hanem minden más családtámogatásra is jogosultak, például a családi adókedvezményre, a babaváró támogatásra és a gyermekgondozási díjra (gyed) is.

Tájékoztatása szerint ahogyan a családi adókedvezmény, az szja-mentesség is érvényesíthető a saját és az örökbefogadott gyermekek után is.

Hornung Ágnes reményét fejezte ki, hogy a támogatási formát minél többen igénybe veszik majd.

Elengedik a diákhitel-tartozást

A kormány családtámogatásokról szóló friss rendelete értelmében a jövő évtől a 30 éven aluli nők nemcsak teljes szja-mentességet élvezhetnek, hanem

a diákhitel-tartozásuk is megszűnik.

Ezt vissza nem térítendő támogatás formájában akkor tudják érvényesíteni a fiatal anyák, ha a felsőoktatási tanulmányai alatt vagy azok sikeres befejezését (jelesül az oklevél megszerzését) követő két éven belül gyermekük születik, vagy gyermeket fogadnak örökbe – hívja fel a figyelmet a Magyar Nemzet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában