Háttér

2022.12.06. 11:51

Kiderült, miért ragaszkodott Amerika az olajársapka bevezetéséhez (videó)

Az olajársapkához hasonló intézkedések nem a közösség érdekeit szolgálják, így azokat el kell kerülni – szögezte le közösségi oldalán Hortay Olivér.

Illusztráció

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

– A G7-országok és az Európai Unió a hétvégén elfogadták Amerika olajársapka-javaslatát. Az intézkedés értelmében ezek az országok megtiltják vállalataiknak, hogy a jövőben olyan ügyletekben vegyenek részt, amelyben Oroszország 60 dollárnál drágábban ad el tengeri úton olajat. A hivatalos indoklás szerint az intézkedés célja egyrészt megfosztani Oroszországot energiabevételeitől és ezzel rávenni őt a háború mielőbbi lezárására, másrészt megakadályozni, hogy az olajárak – így a Nyugat költségei – tovább emelkedjenek. Egyértelműen látható azonban, hogy az elfogadott javaslat egyik célt sem fogja teljesíteni – fogalmazott a  Századvég klíma- és energiaüzletágának vezetője a közösségi oldalán megosztott videóban, amelyben egyúttal jelezte:

Oroszország körülbelül 20 dollárért képes olajat előállítani, és jelenleg is 60 dollár alatt értékesít, tehát az ársapka nem fogja a padlóra küldeni. A Nyugat pedig már egyébként is embargóval sújtotta az orosz olajat, így az intézkedés a beszerzési költségeket nem lesz képes leszorítani.

Vajon miért ragaszkodott mégis az Egyesült Államok az olajársapkához?

– Korábban Európa nemcsak vásárlóként, hanem közvetítőként is fontos szerepet játszott az olajpiacon. A szállításhoz és a biztosításhoz kapcsolódó feladatokat eddig azokban az esetekben is jelentős részben európai vállalatok látták el, amelyekben Oroszország máshova – például Kínába – értékesített. Az olajársapka bevezetése viszont kellő alapot kínál az oroszoknak, hogy leépítsék ezeket az üzleti kapcsolatokat – magyarázta a szakértő.

A magas, 60 dolláros szint ráadásul elegendő időt biztosít a keleti országoknak, hogy fejlesszék saját szállítási kapacitásaikat, amit el is kezdtek. Oroszország például már több tucat tankerhajót szerzett be. Az pedig az üzletágvezető szerint hiú ábránd, hogy a nagy ázsiai pénzintézetek nem lesznek képesek átvenni az európai bankok helyét az olajszállítmányok biztosításában.

– Az olajársapka mindössze arra jó, hogy az európai energiapiac után az európai vállalatokat is leválassza Oroszországról és ezzel eltávolítsa azokat a keleti partnerektől. Az intézkedés tehát tovább fokozza a két kereskedelmi pólus távolodását, ami az Egyesült Államoknak talán kedvez, de az uniónak biztosan nem 

– hangsúlyozta Hortay Olivér.

A globális olajpiacon olyan mértékű átalakulások zajlanak, amilyenekre évtizedek óta nem volt példa. A bizonytalan helyzetből azok az országok lesznek képesek jól kijönni, amelyek saját érdekeiket képviselik. Az unióban tapasztalható, egyre súlyosabb problémák gyökere, hogy az európai politikai elit egyelőre nem így jár el.

– Az uniós vezetőknek változtatniuk kell szankciós politikájukon. Az olajársapkához hasonló intézkedések nem a közösség érdekeit szolgálják, így azokat el kell kerülni. Egyetlen olyan elfogadható szempont van, ami a jövőbeli intézkedéseket vezérelheti: az európaiak helyzetének javítása –zárta gondolatait a Századvég szakértője.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában